Oficial UE: E foarte probabil ca România şi Bulgaria să nu intre în Schengen la 1 ianuarie 2014

Discuţiile privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen sunt în curs, dar ţinând cont de actuala situaţie din UE este foarte probabil ca cele două ţări să nu intre la 1 ianuarie 2014, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al CE.

316 afișări
Imaginea articolului Oficial UE: E foarte probabil ca România şi Bulgaria să nu intre în Schengen la 1 ianuarie 2014

Oficial UE: E foarte probabil ca România şi Bulgaria să nu intre în Schengen la 1 ianuarie 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vreau să citez ceea ce a spus ieri (luni - n.r.) preşedintele (Comisiei Europene): România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014". a precizat Frédéric Vincent, purtător de cuvânt al CE.

"Preşedintele a răspuns unei întrebări (la un post francez de televiziune - n.r.) privind spaţiul Schengen, dar aş vrea să subliniez că poziţia noastră nu s-a schimbat, şi anume România şi Bulgaria sunt, potrivit Comisiei, pregătite să adere la spaţiul Schengen, dar, dacă ne uităm la situaţia actuală din UE, este foarte probabil să nu intre la 1 ianuarie 2014", a spus Vincent.

"Discuţiile sunt în curs şi decizia trebuie să fie luată de Consiliul de Miniştri (...) dar Comisia crede că pot (adera la Schengen)", a subliniat oficialul european.

"România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detaşaţi. Un amalgam care trebuie denunţat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mişcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest şovinism şi nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaţionalism, protecţionism sau şovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte. România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen deoarece există ţări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condiţiile", a declarat, luni seara, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.

Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI din decembrie. Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că agenda se poate modifica, însă, în ultimul moment, dacă nu se ajunge la unanimitate. Potrivit acestor surse, în prezent, există cel puţin trei ţări care se opun aderării celor două ţări la Schengen.

Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, la 8 octombrie, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen.

"Guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen", se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la Bucureşti.

Aceasta subliniază că este important ca România să continue să ia "măsuri ireversibile şi de durată în vederea introducerii şi implementării reformelor în justiţie şi a luptei împotriva corupţiei, aşa cum s-a stabilit între România şi Uniunea Europeană".

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la "începutul anului 2014", a anunţat, la 8 octombrie, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici