Oltean: Emil Boc a fost cinstit cu românii. Ponta conduce un guvern extrem de pervers

Emil Boc a fost cinstit cu românii când a anunţat şi aplicat măsuri de austeritate, "calitate ce nu i se poate atribui premierului Victor Ponta", care conduce un guvern "extrem de pervers" şi "îşi bagă mâinile în buzunarele tuturor cetăţenilor", afirmă vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean.

843 afișări
Imaginea articolului Oltean: Emil Boc a fost cinstit cu românii. Ponta conduce un guvern extrem de pervers

Oltean: Emil Boc a fost cinstit cu românii. Ponta conduce un guvern extrem de pervers (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Emil Boc a fost cinstit cu românii, ceea ce nu i se poate atribui astăzi premierului Victor Ponta, premierul care conduce Guvernul-taxe. De la începutul anului şi până acum, principala preocupare a Guvernului Ponta a fost aceea de a creşte taxele, impozitele, de a identifica noi taxe şi noi impozite. România se conturează, în acest moment, ca una dintre ţările cu cea mai slabă predictibilitate fiscală, ca una dintre cele mai nesigure ţări din UE în ceea ce priveşte predictibilitatea fiscală şi garanţia, siguranţa investiţiilor. România este ţara care, în 2012, a pierdut peste 12% dintre investitorii străini, cea mai grea şi mai mare pierdere de investiţie străină dintre ţările UE. În 2013, 37% dintre investitorii străini au preferat să plece din România tocmai din cauza acestei nesiguranţe fiscale”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

În opinia lui Oltean, Guvernul Ponta este "campionul modificărilor Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală".

"În mai puţin de 15 luni de guvernare, s-au produs 25 de modificări ale Codului Fiscal şi ale Codului de Procedură Fiscală, aproape două modificări pe lună, este un record absolut. Acest lucru dovedeşte că principala preocupare a Guvernului este aceea de a identifica taxe şi impozite noi, de a majora taxele şi impozitele, ca singura soluţie prin care bugetul ţării poate fi mărit. E cea mai perversă cale prin care salariile şi pensiile tuturor cetăţenilor din România sunt afectate. Guvernul Boc, e adevărat, a diminuat salariile bugetariilor. Guvernul Ponta, prin acest mijloc extrem de pervers îşi bagă mâinile în buzunarele tuturor cetăţenilor din această ţară", a spus liderul democrat-liberal.

Oltean a adăugat că 21 de taxe şi de impozite au fost create în România de la începutul guvernării Ponta şi până acum.

"Nimeni nu a rămas netaxat, de la agricultori până la pensionari, de la micul întreprinzător până la marele întreprinzător, de la funcţionar public până la privat. Ponta şi-a introdus mâna în buzunarul fiecăruia. Nenorocirea este că şi în viitor previziunile nu sunt deloc optimiste. Noul acord pe care Guvernul Ponta l-a negociat şi-l încheie cu FMI şi UE vizează acelaşi mod de a gândi, aceeaşi preocupare de a identifica noi impozite, taxe şi birouri pentru populaţie. Nu găsim în acest acord nicio măsură cu caracter economic, nicio măsură care să aibă în vedere relansarea economică a României. M-am uitat peste angajamentele guvernului USL în faţa FMI şi UE. Sunt doar angajamente de ordin fiscal", a declarat vicepreşedintele PDL.

Ioan Oltean s-a referit şi la măsura reducerii TVA la pâine, despre care a spus că PDL o susţine, cu menţiunea că ea nu trebuia luată printr-o "contrabalansare cu creştere de accize şi de taxe în alt domeniu, ci prin măsuri de creştere economică".

Conform unor surse oficiale, în ultimele negocieri ale Guvernului cu FMI s-a discutat despre impunerea începând cu anul viitor a unor noi taxe aplicate asupra veniturilor provenite din închirierea imobilelor.

Ministerul Finanţelor a precizat, marţi seară, într-un comunicat, că introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din chirii de către persoanele fizice, prevăzută în noua scrisoare cu FMI, reprezintă doar "un prim pas" pentru ca aceste contribuţii să fie plătite de persoanele care obţin venituri din altă sursă decât salariul.

"Referitor la introducerea CASS (contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, precizăm ca această măsură are în vedere lărgirea bazei de contribuţie, reprezentând un prim pas în vederea implementării unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuţiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială", se arăta într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

Şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat, săptămâna trecută, referindu-se la modificarea Codului Fiscal, că este necesară şi lărgirea bazei de contribuţii sociale, astfel încât sistemul să poată fi durabil şi sustenabil.

Autorităţile române au convenit la finele lunii iulie cu FMI şi Comisia Europeană (CE) un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.

Cel mai recent acord al României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro şi finalizat în luna iunie, a fost de asemenea de tip preventiv, după o înţelegere stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici