Oltean: PDL va avea propriul candidat la Preşedinţie, pe Traian Băsescu

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, că partidul va avea propriul candidat la Preşedinţie, iar acesta este Traian Băsescu, liderii PDL şi preşedintele urmând să cadă de acord asupra datei în care vor anunţa candidatura sa.

16 afișări
Imaginea articolului Oltean: PDL va avea propriul candidat la Preşedinţie, pe Traian Băsescu

Oltean: PDL va avea propriul candidat la Preşedinţie, pe Traian Băsescu (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Stamatin)

Deputatul Ioan Oltean a declarat că orice alte speculaţii care se fac pe marginea acestui subiect sunt "răuvoitoare" şi au scopul să dezinformeze opinia publică.

"PDL va avea propriul lui candidat la Preşedinţia României şi acesta va fi preşedintele actual al României, Traian Băsescu. Orice speculaţii care se fac şi se vor face pe acest subiect sunt răuvoitoare şi de natură a dezinforma opinia publică. La vremea potrivită, PDL va face oficial acest anunţ şi preşedintele Băsescu, de asemenea. Asigur însă că Traian Băsescu va candida ca şi candidat al PDL, nu în alt mod şi va câştiga alegerile din 22 noiembrie", a declarat Ioan Oltean.

Vicepreşedintele PDL a adăugat că Traian Băsescu şi PDL nu au făcut încă niciun anunţ public pe marginea acestui subiect deoarece calitatea de candidat şi cea de preşedinte în exerciţiu nu trebuie confundate în acest moment.

"Traian Băsescu este preşedintele în exerciţiu. În momentul în care face afirmaţia că va candida se transformă şi în candidat şi sunt două calităţi care nu trebuie să fie confundate, în acest moment. Preşedintele trebuie să rămână cât mai mult preşedinte în exerciţiu şi candidat doar atunci când trebuie", a declarat Ioan Oltean, adăugând că data când îşi va anunţa candidatura Traian Băsescu va fi stabilită de acesta şi de conducerea partidului.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, luni seară, că preşedintele în funcţie nu poate face parte dintr-un partid, astfel că va candida independent susţinut de PDL, potrivit prevederilor Constituţiei.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu se poate înscrie în PDL pentru a candida, Toader a răspuns: "Nu poate, pentru că nu mai poate fi, în acel moment, preşedinte, este vorba despre o procedură constituţională. El este preşedintele în funcţie şi va candida independent, susţinut de PDL".

Democrat-liberalul Radu Berceanu a declarat, marţi, că ştie "sigur" că preşedintele Traian Băsescu va candida din partea PDL, apreciind că deputatul Mircea Toader "mai scapă câte o vorbă" şi că "nu neapărat ştie dânsul ceea ce ar trebui să ştie".

Alineatul 8 al articolului 9 din Legea alegerilor prezidenţiale prevede că "apartenenţa politică a candidatului la partidul politic, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau la unul din membrii alianţei politice sau alianţei electorale care îl propune nu constituie o condiţie pentru a candida".

Această modificare a fost introdusă de Guvern, printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată în 2 septembrie şi publicată în Monitorul Oficial în 3 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici