Oltean: Un nou referendum pe tema Parlamentului unicameral este caduc, nepotrivit şi nu e binevenit

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, marţi, la Bistriţa, că un nou referendum pe tema Parlamentului unicameral, adus în discuţie de preşedintele Traian Băsescu, este "caduc, totalmente nepotrivit şi nu e binevenit", din moment ce "poporul s-a pronunţat deja".

209 afișări
Imaginea articolului Oltean: Un nou referendum pe tema Parlamentului unicameral este caduc, nepotrivit şi nu e binevenit

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Ioan Oltean a declarat, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, referitor la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia şeful statului nu exclude posibilitatea repetării referendumului privind Parlamentul unicameral, care ar putea fi organizat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că nu i se pare o idee bună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Pentru Parlament unicameral a fost un referendum, poporul s-a pronunţat. Nu cred că se mai impune un nou referendum cu această temă. Poporul şi-a spus opinia în legătură cu Parlamentul unicameral şi orice referendum pe această temă este caduc, totalmente nepotrivit şi nu e binevenit", a spus Oltean.

Ioan Oltean a fost întrebat cum apreciază ultimele declaraţii făcute de Traian Băsescu la adresa PDL şi dacă este de părere că preşedintele "ar avea ceva" cu partidul condus de Vasile Blaga.

"Eu nu cred că preşedintele României ar trebui să aibă ceva cu PDL, fiindcă PDL nu a avut niciodată ceva cu preşedintele României. Pe principiul simetriei juridice, reacţiile ar trebui să fie cam aceleaşi", a spus Oltean.

De asemenea, întrebat ce rol va juca preşedintele Traian Băsescu în 2014, Oltean a răspuns: "Eu sper să joace un rol pozitiv, aşa cum a jucat, de altfel, preşedintele. Preşedintele unui stat, indiferent că e vorba de România sau de alt stat, trebuie să joace un rol pozitiv. El este un mediator între forţele politice, între instituţiile statului şi sper ca acelaşi rol să-l joace în continuare preşedintele Băsescu. Un preşedinte întotdeauna are un rol politic, dar nu e îndreptat în susţinerea unui partid sau a unei forţe politice. E vorba de ultimele luni ale mandatului său. Vom trăi şi vom vedea. Eu cred că se va menţine echidistant, aşa cum e normal, faţă de orice forţă politică până în ultima zi de mandat", a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu declara, luni, că nu exclude posibilitatea repetării referendumului privind Parlamentul unicameral, care ar putea fi organizat în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

În iunie 2013, Parlamentul a respins, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care aviza favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi. Reprezentanţii PDL au reclamat faptul că Parlamentul nu are o hotărâre în privinţa solicitării preşedintelui. Birourile permanente reunite ale celor două Camere au respins, însă, solicitarea PDL de a relua votul în plenul reunit asupra referendumului cerut de şeful statului, considerând că procedura parlamentară a fost îndeplinită, avizul fiind consultativ.

Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.

Preşedintele a organizat un referendum pe aceeaşi temă şi în anul 2009, tot la primul tur al prezidenţialelor. Rezultatele referendumului organizat atunci au fost validate, 77,78% din alegători pronunţându-se în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% votând pentru reducerea numărului de parlamentari, în condiţiile în care prezenţa la urne a fost de 50,95%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici