OUG privind sancţionarea apelurilor false la 112, raport favorabil de la Comisia pentru apărare

Comisia pentru apărare din Senat a adoptat, marţi, un raport de admitere pentru Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, care prevede sancţionarea apelurilor false la 112, însă amendamentul prin care cartelele prepay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul, a fost exclus.

330 afișări
Imaginea articolului OUG privind sancţionarea apelurilor false la 112, raport favorabil de la Comisia pentru apărare

OUG privind sancţionarea apelurilor false la 112 Senat:Comisia de apărare, raport favorabil pentru OUG privind sancţionarea apelurilor false la 112

Una dintre prevederile incluse în OUG 62/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, se referă la obligaţia furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii.

Amendamentul a fost respins, marţi, de către membrii comisiei de apărare.

„Una dintre justrificările colegilor cu privire la eliminarea acestui aerticol din Ordonanţă, a fost decizia CCR, cei din echipa care a lucrat la această Ordonanţă susţin că au venit cu o justificare a acesteia care să facă decizia CCR-ului de a fi una pozitivă, mie mi s-au părut normale argumentele Guvernului (...) am fost singurul care nu a dorit excluderea”, a declarat Nicu Fălcoi, senator USR.

Nicu Fălcoi a declarat că deşi Avocatul Poporului a sesizat această prevedere la CCR, decizia corectă, a Guvernului sau Opiziţiei, va fi scoasă la iveală după pronunţarea Curţii Constituţionale, însă el este de părere că Executivul are dreptate, deoarece este o metodă de siguranţă instituită în alte opt ţări europene.

„Într-adevăr, Avocatul Poporului a sesizat CCR, chiar cu această ordonanţă, iar Curtea îşi va spune părerea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, şi vom vedea atunci cine a avut dreptate, Guvernul sau cei din Opoziţia. (...) Cert este că nu am fi prima ţară din Europa în care acest lucru se practică, sun opt sau nouă ţări unde cartelele se vând doar pe baza actului de identitate, şi eu cred că s-ar diminua foarte mult apelurile false.”, a motivat senatorul.

O altă reglementare importantă a ordonanţei de urgenţă este referitoare la creşterea amenzilor pentru apelurile false la 112. Prin urmare cuatumul amenzilor pentru apelurile false a crescut de cinci ori, de la 1.000 la 5.000 de lei.

Acest amendament a fost aprobat, marţi, tot în cadrul comisiei de apărare.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, însă for decizional este Camera Deputaţilor.

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind OUG care modifică legea de funcţionare a Sistemului naţional 112 şi care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul precum şi stocarea datelor celor care sună la 112. Instituţia reclamă că nu se justifică situaţia de urgenţă.

Avocatul Poporului observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală şi art. 11 şi art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Instituţia mai notează că măsura colectării datelor aparţinând utilizatorilor de cartele prepay nu este adecvată pentru sancţionare celor care apelează abuziv Serviciul de urgenţă 112.

Taguri:
aparare,
comisie,
oug

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici