Parlamentul European solicită fonduri suplimentare în buget pentru aderarea României la Spaţiul Schengen

PE a aprobat miercuri propunerea de buget pentru anul viitor, precum şi o rezoluţie care defineşte obiectivele sale în negocierile cu alte instituţii, în cadrul căreia a fost inclusă inclusiv alocarea de fonduri suplimentare pentru programele destinate protecţiei frontierelor României.

616 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European solicită fonduri suplimentare în buget pentru aderarea României la Spaţiul Schengen

Parlamentul European solicită fonduri suplimentare în buget pentru aderarea României la Spaţiul Schengen

Parlamentul European a aprobat miercuri propunerea privind proiectul de buget pentru anul viitor, precum şi o rezoluţie care defineşte obiectivele sale în negocierile cu celelalte instituţii europene, în cadrul căreia au fost incluse o serie de măsuri utile României. Printre elementele propuse de europarlamentarul Victor Negrescu şi preluate de forul european se numără alocarea de fonduri suplimentare pentru programele destinate protecţiei frontierelor în vederea aderării României la spaţiul Schengen, resurse financiare adiţionale pentru gestionarea refugiaţilor de către statele aflate la frontiera cu Ucraina, realocarea fondurilor europene necheltuite din ciclul financiar anterior către respectivele state şi creşterea sumelor destinate Republicii Moldova”, transmite PSD.

„La aceste măsuri extrem de importante am adăugat acţiunile concrete legate de războiul din Ucraina, sprijinirea statelor aflate în prima linie, precum România şi Polonia, precum şi a refugiaţilor, mai ales a tinerilor şi minorilor veniţi din zona de conflict. Creşterea cu 250 de milioane de euro a fondurilor pentru ajutor umanitar, suplimentarea fondurilor pentru vecinătatea Estică şi Sudică, în consecinţă şi pentru Republica Moldova, şi majorarea alocării cu 100 de milioane de euro pentru statele membre în vederea acordării de asistenţă în primirea migraţilor vor permite o mai bună gestionare a efectelor războiului. Un aspect important este creşterea fondurilor pentru managementul frontierelor externe ale Uniunii şi faptul că, din nou, la cererea Grupului social-democrat, Parlamentul European solicită şi include sume suplimentare pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. La aceste măsuri se adăugă o creştere de 210 milioane de euro pentru programul Erasmus+, atât pentru accesul la educaţie al tinerilor ucraineni, cât şi pentru continuarea programelor de mobilitate şi educaţionale pentru tinerii europeni afectaţi de creşterea preţurilor. Sunt bucuros că un proiect pilot pe care l-am propus va permite monitorizarea copiilor veniţi din Ucraina, în aşa fel încât să prevenim traficul de fiinţe umane şi să le asigurăm acestora un viitor sigur”, declară Victor Negtrescu.

El precizează că a fost inclusă o referinţe prin care Comisia Europeană este invitată să identifice soluţii pentru salvarea fondurilor necheltuite din perioada financiară precedentă şi alocarea acestor resurse ţărilor din primă linie afectate de războiul din Ucraina.

Proiectul legislativului european privind bugetul pe anul 2023 şi rezoluţia propusă de Comisia pentru Bugete au fost votate miercuri, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici