PC: Europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad trebuie să fie declarat persona non-grata în România

Vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu solicită autorităţilor să-l declare pe europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad persona non-grata în România în urma declaraţiilor reprezentantului Parlamentului European despre autonomia secuilor.

80 afișări
Imaginea articolului PC: Europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad trebuie să fie declarat persona non-grata în România

PC: Europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad trebuie să fie declarat persona non-grata în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Instigarea la ieşirea în stradă a secuilor pentru autonomie, venită din partea eurodeputatului maghiar Jobbik Szegedi Csanad, creează un precedent periculos. Cine este acest partid Jobbik să vină să dea lecţii României ce are de făcut? Denumirea partidului Jobbik aminteşte de un personaj din Războiul Stelelor, Jabba, căruia i se aseamănă ca lăcomie. Dacă politicienii unguri vor o parte din România, trebuie să nu uite că, la fel ca şi în urmă cu secole, când au năvălit pe aceste meleaguri ca nişte barbari, acest pământ le aparţine românilor", se arată într-un comunicat remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

Liderul PC cere autorităţilor române "să nu mai asiste pasive la incitările la dezmembrarea României şi să-l declare pe europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad persona non-grata în România".

"De asemenea, considerăm că deschiderea de filiale Jobbik în România pentru a susţine autonomia unei părţi din Transilvania este un afront deschis adus Constituţiei statului român şi cerem de aceea ca activitatea acestei formaţiuni politice să fie interzisă pe teritoriul românesc", se mai arată în comunicat.

Eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că este de acord "cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo" în ceea ce priveşte ieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia, adăugând că şi el şi Tokes se referă la demonstraţii paşnice.Întrebat dacă împărtăşeşte opinia exprimată de Tokes Laszlo, că secuii trebuie să iasă în stradă pentru a obţine autonomia, eurodeputatul Jobbik a spus că este de acord "cu fiecare cuvânt" al acestuia, dacă altfel nu se poate.

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes declara, în 22 iulie, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

A doua zi, Tokes a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei. "Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei", spunea Tokes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici