PDL vrea un Parlament unicameral

PDL propune revizuirea Constituţiei după alegerile din noiembrie, pentru instituirea unui Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, urmând ca formaţiunea democrat-liberală să iniţieze, încă înainte de alegeri, o campanie de strângere de semnături în acest sens.

38 afișări
Imaginea articolului PDL vrea un Parlament unicameral

PDL vrea un Parlament unicameral (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va propune Colegiului Director, care se va desfăşura luni, declanşarea unei campanii de strângere de semnături pentru instituirea unei Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

"Luni vom discuta în Colegiul Director Naţional această propunere şi, dacă va fi vot pozitiv al colegilor - şi mă îndoiesc că nu va fi aşa -, de săptămâna viitoare vom începe campania. (...) Aceste semnături vor fi utilizate după alegeri pentru propunerea de revizuire a Constituţiei", a precizat Boc.

El a menţionat că revizuirea Constituţiei poate fi declanşată fie prin iniţiativă cetăţenească, fie de către preşedintele ţării, la propunerea Guvernului, fie de cel puţin un sfert din numărul parlamentarilor.

"Noi ne propunem să putem oferi preşedintelui, în calitate de viitor partid aflat la guvernare, propunerea de revizuire a Constituţiei, susţinută de cel puţin 5 milioane de români", a completat liderul PDL.

El a susţinut că nu se justifică existenţa a două Camere parlamentare care sunt desemnate în acelaşi mod şi care au atribuţii similare.

De asemenea, Boc a mai spus că un Parlament unicameral este mai eficient şi mai rapid în procesul de elaborare şi adoptare a legilor. "Sunt situaţii în care ordonanţele de urgenţă sunt adoptate de Parlament în aproape un an de zile, când aceste ordonanţe au produs deja efecte juridice", a explicat liderul PDL.

Un alt argument adus de Boc în sprijinul propunerii sale este că "Parlamentele bicamerale se justifică în statele federale, iar cele unicamerale, în statele unitare". "În statele federale, o Cameră reprezintă naţiunea ca întreg, precum Camera reprzentanţilor în America, iar cealaltă Cameră interesele statelor", a explicat el.

"Actualul sistem bicameral din România funcţionează, de fapt, ca un Parlament unicameral. Atunci, de ce să nu îl avem şi de drept?", a adăugat Boc.

El a mai spus că Parlamentul României trebuie să aibă cel mult 300 de aleşi, "pentru a exista o concordanţă între numărul populaţiei şi numărul de parlamentari".

Întrebat când estimează că s-ar putea pune în practică propunerea sa, Boc a răspuns că, "cel mai devreme", România ar putea avea Parlament unicameral în anul 2012.

De asemenea, întrebat dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei poate avea loc odată cu euroalegerile, liderul PDL a spus că o asemenea variantă "nu este exclusă", însă nu se poate pronunţa deocamdată asupra unei date.

El a mai spus că, dacă PDL nu avea cele 5 milioane de semnături până pe 30 noiembrie, îşi va continua acţiunea până când va reuşi să strângă numărul necesar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici