PE: Orice europarlamentar are imunitate, chiar dacă e cercetat pentru fapte anterioare mandatului

O persoană aleasă eurodeputat la alegerile pentru PE va deveni efectiv europarlamentar la 14 iulie, beneficiind după învestire de imunitate, dar PE ar trebui să accepte ridicarea acesteia fiind vorba despre o faptă comisă anterior, procedura desfăşurându-se pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 luni.

601 afișări
Imaginea articolului PE: Orice europarlamentar are imunitate, chiar dacă e cercetat pentru fapte anterioare mandatului

PE: Orice europarlamentar are imunitate, chiar dacă e cercetat pentru fapte anterioare mandatului

"O persoană în această situaţie (n.red. întrebarea a fost legată de imunitatea care se aplică în cazul unui eurodeputat vizat de o procedură judiciară în curs, demarată anterior alegerii sale) a fost aleasă dar nu este încă eurodeputat. Va fi la 14 iulie, dacă mandatul nu este contestat. De la această dată, se aplică imunitatea şi autorităţile judiciare, pentru a continua demersurile începute, trebuie să ceară acordul PE", a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, un reprezentant al Serviciului de presă al PE.

"Având însă în vedere că infracţiunea a fost comisă înainte de dobândirea acestei calităţi, PE ar trebui să nu aibă o problemă în ridicarea imunităţii. Nu pot să comentez dinainte rezultatul unui vot al Parlamentului dar în general în astfel de situaţii imunitatea se ridică, deoarece acesta este un instrument de protejare nu a unui singur membru, ci a Legislativului în ansamblul său. Singura excepţie o reprezintă delictele de opinie. Oricum, având în vedere că procedura este în curs, autorităţile judiciare trebuie să se adreseze PE pentru continuarea demersurilor juridice", a mai spus reprezentantul Serviciului de presă.

Întrebat care este procedura de ridicare a imunităţii oficialul PE a precizat că autorităţile naţionale trimit o cerere preşedintelui PE, acesta trimiţând-o mai departe Comisiei juridice din PE, care desemnează un raportor şi întocmeşte un raport.

După o serie de audieri, Comisia de Afaceri Juridice (JURI) va vota asupra raportului privind ridicarea imunităţii şi va adopta o decizie în sensul ridicării sau nu a imunităţii.

"Această decizie are valoare de recomandare şi se supune votului plenului PE în următoarea sesiune plenară. În general, plenul PE votează în sensul indicat în recomandare. Este vorba, însă, de o procedură care durează între 3 şi 5 luni", a spus el.

Potrivit rezultatelor parţiale de la alegerile pentru PE de duminică, Gigi Becali - judecat pentru fapte de corupţie în dosarul cunoscut drept "Valiza" şi urmărit penal pentru sechestrare în cazul legat de presupusul furt al maşinii sale - a obţinut un mandat de europarlamentar, fiind propus candidat pe listele PRM în timp ce se afla în arest preventiv.

PE: Imunitatea implică libera circulaţie, dar dacă există o interdicţie, se aplică legea naţională

Imunitatea unui europarlamentar implică libera circulaţie, dar dacă în cazul deputatului respectiv justiţia a decis o interdicţie de călătorie, atunci se aplică legea naţională, a precizat pentru MEDIAFAX Serviciul de presă al Parlamentului European.

Întrebarea adresată Serviciului de presă a fost dacă, în cazul în care o persoană este cercetată pentru fapte comise anterior obţinerii mandatului de europarlamentar şi primeşte interdicţia de a părăsi ţara, aceasta îşi mai poate exercita mandatul.

"Imunitatea prevede că acesta trebuie lăsat să meargă la Bruxelles, la Strasbourg (n.red. : la Strasbourg au loc sesiunile plenare ale PE). Dar dacă legea naţională prevede interdicţia de călătorie, atunci se aplică legea naţională", a spus un reprezentant al Serviciului de Presă.

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care o persoană aleasă eurodeputat nu participă la sesiunea plenară de învestire, acesta a spus că neparticiparea nu are efecte juridice.

Pe de altă parte, Regulamentul de procedură al PE prevede că un eurodeputat care participă la mai puţin de 50% din întrunirile cu apel nominal al Legislativului european nu mai beneficiază de diurnă.

Judecătoria Sectorului 1 a decis, marţi, că Gigi Becali, care a obţinut un mandat de europarlamentar, nu poate părăsi ţara, decizia judecătorilor putând fi însă atacată cu recurs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici