Perioadă dificilă pentru social-democraţii din România, conduşi de un lider neexperimentat

Social-democraţii din România se confruntă cu o perioadă dificilă după înfrângerea din alegerile prezidenţiale din decembrie şi în condiţiile în care sunt conduşi de un lider pe care mulţi îl acuză că nu are experienţa politică pentru a resuscita partidul, comentează Irish Times.

16 afișări
Imaginea articolului Perioadă dificilă pentru social-democraţii din România, conduşi de un lider neexperimentat

Preşedintele PSD, Victor Ponta (Imagine: Mediafax Foto)

După ce a pierdut alegerile în 2004, partidul, care a dominat politica din România în perioada post-comunistă, a promis în decembrie că va reveni la putere într-un moment în care sondajele indicau că liderul social-democrat din acea perioadă, Mircea Geoană, avea şanse să-l învingă în alegeri pe preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu. Lăsând la o parte faptul că Geoană a pierdut "la limită", el a continuat să se ridiculizeze susţinând că nu a câştigat alegerile din cauză că a fost atacat cu "energie negativă", comentează Irish Times.

Fostul preşedinte social-democrat a afirmat că nu s-a mai putut concentra în timpul dezbaterii televizate din cauza "atacului ocult", parte a strategiei contracandidatului său de a folosi puterea mistică a "flăcării violete" prin purtarea de cravate, ciorapi şi alte accesorii vestimentare de această culoare în anumite zile importante, adaugă cotidianul.

Potrivit publicaţiei irlandeze, Geoană nu este un "prostănac" deoarece a reprezentat România timp de patru ani în calitate de ambasador la Washington, "declamaţia sa" evidenţiind nu numai puterea superstiţiilor în România, ci şi situaţia dificilă în care se află social-democraţii.

Deşi umilit, Geoană s-a aşteptat să rămână la conducerea Partidului Social-Democrat cu ocazia congresului din februarie. Trei vrăjitoare, care au participat la reuniunea extraordinară pentru a izgoni puterea malefică a flăcării violete, i-au prevestit victoria. În cele din urmă, a pierdut în faţa lui Victor Ponta, în vârstă de 37 de ani, care s-a autointitulat "enervant de tânăr" pentru a conduce un partid politic "bântuit de fantomele partidului dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, pe ruinele căruia s-a clădit după revoluţia din 1989".

Tinereţea lui Ponta pare a fi un element "incomod" în jurul vilei "demodate" care găzduieşte sediul PSD în Bucureşti, notează Irish Times. Deşi este pasionat de baschet şi campion en titre la copiloţi în raliul României, numeroşi români sunt sceptici că ar avea experienţa politică necesară pentru a resuscita PSD. Totodată, Ponta este aşteptat să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale din 2014, pe care, dacă le va pierde, a promis să nu dea vina pe "energia negativă" sau "flacăra violetă", comentează ironic publicaţia irlandeză.

O serie de parlamentari social-democraţi au demisionat din partid şi au format un grup de independenţi, dispus să coopereze cu Guvernul de centru-dreapta format din aliaţi ai lui Traian Băsescu, subliniază Irish Times. Reputaţia PSD de partid corupt a devenit un subiect controversat la câteva săptămâni de la preluarea conducerii de către Ponta, odată ce Parlamentul a votat urmărirea unui senator acuzat de corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici