Pleşu, studenţilor: Nu vă îndrăgostiţi în politică. E ridicol să te îndrăgosteşti de Antonescu, Băsescu

Fostul ministru de Externe Andrei Pleşu i-a sfătuit pe studenţii de la Jurnalism din Cluj-Napoca "să nu se îndrăgostească în politică", afirmând că "este ridicol să te îndrăgosteşti" de Crin Antonescu sau de Traian Băsescu.

292 afișări
Imaginea articolului Pleşu, studenţilor: Nu vă îndrăgostiţi în politică. E ridicol să te îndrăgosteşti de Antonescu, Băsescu

Pleşu, studenţilor: Nu vă îndrăgostiţi în politică. E ridicol să te îndrăgosteşti de Antonescu,Băsescu (Imagine: Andreea Balaurea / MediafaxFoto)

Andrei Pleşu, fost ministru de Externe şi fost consilier prezidenţial, a declarat, vineri, la un simpozion organizat la Cluj-Napoca, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), că politicul nu este un domeniu al absolutului, rareori oamenii politici fiind ţinuţi minte.

"Politicul nu este un domeniu al absolutului, un domeniu al relativului existenţial. Prin urmare, este o aberaţie să te mişti în sfera politicului cu iubiri, ură, e ridicol să te îndrăgosteşti de Crin Antonescu, cum e ridicol să te îndrăgosteşti şi de Traian Băsescu. Oamenii care vorbesc ca nişte îndrăgostiţi pentru mine se descalifică. Nu vorbesc despre unul sau altul dintre oamenii politici, ăştia vin şi trec, rareori sunt ţinuţi minte, poate unul ca Becali, care spune lucruri formidabile. Nu vă îndrăgostiţi în politică, luaţi lucrurile aşa cum sunt, fără patos, aveţi voie să optaţi într-o direcţie sau alta, dar fără lacrimi, fără suspine, fără fălci încleştate. Nu este o zonă în care aceste lucruri sunt la ele acasă", a spus Pleşu.

El a afirmat că nu crede în obiectivitatea presei şi a arătat că orice om care a stat în faţa unei camere de luat vederi se schimbă şi vrea să fie "altfel".

De asemenea, Andrei Pleşu a criticat prezenţa pe micile ecrane a unor analişti în condiţiile în care aceştia nu sunt specialişti în domeniu şi vorbesc despre diverse subiecte.

"Văd mulţi oameni pe ecran care ne ceartă că nu am înţeles bine şi mă întreb cine sunt băieţii şi fetele astea? Dacă dezvolţi o opinie, mă aştept să te pricepi, or eu văd în fiecare seară la televiziune oameni care au teorii despre tornade, deşi nu au văzut niciodată vreuna. Sunt confiscat seară de seară de echipe de inşi care dăscălesc naţiunea şi nu ştim în numele cărei performanţe, cărei competenţe dovedite", a afirmat Pleşu.

Potrivit acestuia, jurnalismul este, la ora actuală, meseria "cea mai lipsită de contur din România", mulţi ziarişti făcând "emisiuni de propagandă, de partid", ceea ce constituie "un mare pericol.

"În nicio ţară nu am văzut o prezenţă atât de mare a politicienilor pe ecranele televiziunilor ca în România, la noi e inflaţie. Sunt un grup de băieţi şi fete care se simt bine împreună şi care ne lasă să ne uităm şi noi cât de bine se simt împreună", a spus Andrei Pleşu.

El a criticat şi manipularea care se practică în presa românească, dar şi faptul că în televiziune se vorbeşte prost limba română.

Andrei Pleşu a participat, vineri, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca la cel de-al XI-lea Simpozion naţional de jurnalism, cu participare internaţională, având tema "Obiectivitatea în jurnalismul românesc" şi şi-a lansat volumele "Note, stări, zile", "Faţă către faţă. Întâlniri şi portrete" şi "Despre frumuseţea uitată a vieţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici