PNL anunţă ca va milita în Parlamentul European pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European. USR cere Guvernului „să dea dovadă de patriotism”

PNL şi USR o va spijini pe Laura Codruţa Kovesi în competiţia pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european. Partidele de Opoziţie îl somează pe Tudorel Toader să renunţe la „denigrarea” fostei şefe DNA.

919 afișări
Imaginea articolului PNL anunţă ca va milita în Parlamentul European pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European. USR cere Guvernului „să dea dovadă de patriotism”

Opoziţia anunţă că susţine candidatura lui Kovesi pentru şefia Parchetului European

În timp ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, îl somează pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să renunţe la planul de blocare al procedurii de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, USR anunţă că va transmite europarlamentarilor şi grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de susţinere a candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror european.

De asemenea, USR cere Guvernului „să dea dovadă de patriotism” şi să susţină „o româncă pentru o poziţie atât de importantă la nivel european”.

„În urma propunerilor înaintate de juriul care a realizat selecţia candidaţilor pentru poziţia de procuror-şef european şi a etapelor de procedură care urmează a fi parcurse în perioada următoare, anunţ că PNL va susţine ca reprezentantul României, clasat pe primul loc în ordinea de preferinţă, în persoana Laurei Codruţa Kovesi, să fie validat în această poziţie deosebit de importantă şi prestigioasă în cadrul Uniunii Europene. În acest sens, reprezentanţii PNL vor milita activ la nivelul Parlamentului European şi a grupului Partidului Popularilor Europeni – cel mai puternic partid la nivel european – pentru a obţine un vot favorabil candidaturii fostului procuror general şi procuror-şef al DNA, care va avea loc cel mai probabil în luna martie. Parchetul European va avea în atribuţii investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora”, a afirmat Ludovic Orban într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Orban îi cere ministrului Justiţiei să renunţe la denigrarea Laurei Codruţa Kovesi.

„Solicit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să renunţe la eforturile de blocare a acestei proceduri şi de denigrare a fostului şef al DNA şi să înţeleagă faptul că această campanie pe care a declanşat-o este dăunătoare României. Este clar că patriotismul pe care îl clamează Tudorel Toader şi coaliţia PSD-ALDE nu este altceva decât o retorică de carton, goală de conţinut. Postura în care s-a aşezat ministrul Justiţiei este una caraghioasă, câtă vreme juriul care a realizat selecţia este format din 12 specialişti din statele Uniunii Europene care ştiu foarte bine cum a fost regizat procesul de schimbare din funcţie a fostei şefe DNA de către Liviu Dragnea şi camarila sa. Dacă Tudorel Toader va persista în a fi ostil numirii candidatului României în poziţia de procuror-şef european şi, cu toate acestea, va obţine această funcţie, ministrul Justiţiei va fi obligat să-şi prezinte urgent demisia întrucât va fi dovedit că s-a compromis iremediabil în văzul întregii Uniuni Europene”, mai spune Orban.

Şi USR a transmis că va susţine candidatura Laurei Coduţei Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european.

„USR va transmite europarlamentarilor şi grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de susţinere a candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror european. Selecţia Laurei Codruţa Kovesi pe primul loc pe lista scurtă de trei nume pentru postul de procuror european care va ajunge la vot în Parlamentul European este o nouă dovadă că revocarea ei din fruntea DNA a fost o comandă politică din partea unor infractori, fără nicio bază juridică. Laura Codruţa Kovesi a fost cel mai eficient procuror şef al DNA, judecând după rezultatele instituţiei şi după distincţiile primite în ultimii cinci ani. DNA a devenit o instituţie model în lupta anti-corupţie nu doar în România, dar şi în toată Europa. Încrederea publicului în DNA a crescut proporţional cu rezultatele şi a scăzut după revocarea din funcţia de procuror şef a Laurei Codruţa Kovesi”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„USR consideră că ministrul justiţiei Tudorel Toader şi coaliţia PSD-ALDE au forţat revocarea Laurei Codruţa Kovesi, fără avizul CSM, pe baza unui raport încropit din titluri de presă, fără nicio consistenţă juridică. De altfel, Laura Coduţa Kovesi a făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la revocare, iar miza procesului este foarte importantă astfel încât pe viitor niciun alt procuror să nu mai fie supus unui astfel de abuz. Uniunea Salvaţi România cere Guvernului României să dea dovadă de patriotism aşa cum clamează şi să susţină o româncă pentru o poziţie atât de importantă la nivel european”, mai precizează sursa citată.

Reacţia celor două partide vine în contextul în care Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European,potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani şi lui Tudorel Toader,în calitatea sa de ministru al Justiţiei din ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE.

De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în presă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că îi va anunţa pe omologii statelor membre ale Uniunii Europene despre abuzurile comise de Laura Codruţa Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici