PNL critică legea finanţării partidelor

Deputatul PNL, Gabriel Andronache, critică decizia PSD de a modifica legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

111 afișări
Imaginea articolului PNL critică legea finanţării partidelor

PNL critică legea finanţării partidelor

"PSD a călcat în picioare deciziile CCR pentru a putea cheltui, în mod nelegal şi fără limită, bani în viitoarele campanii electorale. Astfel, a modificat Legea nr.334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale în sensul ca sumele cheltuite ilegal sau peste plafonul legal să nu mai fie confiscate. PSD a menţinut numai o amendă modică pentru ilegalităţile săvârşite în campania electorală", transmite Gabriel Andronache într-un comunicat remis MEDIAFAX..

Andronache mai spune că CCR a declarat legea neconstituţională în ansamblul său arătând că „situaţia determinată de constatarea neconstituţionalităţii legii în ansamblul său [...] are un efect definitiv cu privire la acel act normativ, consecinţa fiind încetarea procesului legislativ în privinţa respectivei reglementări".

De aceea, "opţiunea legiuitorului de a legifera în materia în care Curtea Constituţională a admis o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la o lege în ansamblul său presupune parcurgerea tuturor fazelor procesului legislativ prevăzut de Constituţie şi de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”.

"Cu tupeu, PSD, a încălcat acest paragraf din decizia CCR nr.718/2017 şi a continuat procedura legislativă după decizia CCR şi a adoptat din nou legea declarată, anterior, neconstituţională în ansamblul său. Practic PSD vrea sa demonstreze că o lege neconstituţională poate intra în vigoare. O astfel de sfidare a CCR nu a mai existat până în prezent din partea majorităţii parlamentare", mai spune Andronache.

Gabriel Andonache mai anunţă că PNL nu va rămâne indiferent la încălcarea Constituţiei şi va ataca la CCR această lege care ne dă liber la cheltuieli nelegale în campania electorală.

Proiectul a trecut miercuri de Camera Deputaţilor.

O altă modificare care viza aceeaşi lege a fost susţinută, la finalul lui 2017, de către 50 de paramentari PNL, de această dată fiind vorba despre subvenţii.

În plenul din 19 decembrie 2017, Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, iniţiativa legislativă a deputatului PSD Mircea Drăghici, prin care a fost modificată Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, conform datelor de pe site-ul Camerei. Astfel, a fost schimbată prevederea "partidele politice primesc anual subvenţie de la bugetul de stat, în condiţiile legii" în "suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut". Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 16 ianuarie. Iniţiativa legislativă care a modificat Legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost adoptată cu 222 voturi "pentru", 24 "împotrivă" şi şase abţineri. Din 51 de deputaţi liberali, unul singur a votat împotriva legii amintite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici