Ponta: Aruncarea şepcilor de către poliţişti nu e încălcare a legii

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că gestul poliţiştilor care au participat, vineri, la mitingul de la Cotroceni, de a-şi arunca şepcile nu constituie o încălcare a legii.

24 afișări
Imaginea articolului Ponta: Aruncarea şepcilor de către poliţişti nu e încălcare a legii

Ponta: Aruncarea şepcilor de către poliţişti nu e încălcare a legii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ponta, fost procuror înainte de a intra în politică, a afirmat că aruncarea de către poliţişti a şepcilor de uniformă militară nu constituie o încălcare a legii, fiind o formă de protest.

"Nu se pune problema niciunei sancţiuni, pentru că nu s-a încălcat vreo lege. Atunci când Elena Băsescu a purtat însemnele statului român, fiind îmbrăcată în uniforma militară, nu a fost sancţionată în niciun fel şi nu s-a ridicat problema că ar fi încălcat vreo lege", a adăugat el.

Preşedintele PSD a mai precizat că o echipă de jurişti ai partidului vor fi la dispoziţia sindicaliştilor, pentru a-i ajuta, gratis, în eventualitatea în care vreun participant la miting ar fi acuzat de încălcarea legii.

Articolul 236 din Codul penal referitor la ofensa adusă unor însemne prevede că "orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani; manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la trei luni sau un an sau cu amendă".

Sindicaliştii "Cartel Alfa", confederaţie la care sunt afiliaţi şi poliţişti, au participat, vineri, la un miting în faţa Palatului Victoria. După aproximativ două ore de protest, în jurul orei 12.30 aceştia au pornit într-un marş spontan, neautorizat, spre Palatul Cotroceni, nemulţumiţi că preşedintele Traian Băsescu nu a venit să stea de vorbă cu ei, aşa cum i-au solicitat. Aproximativ 6.000 de protestatari au pornit în marş, însă pe drum li s-au alăturat alte 1.500-2.000 de persoane, potrivit Jandarmeriei Capitalei.

Ajunşi lângă intrarea oficială a Palatului Cotroceni, către platoul unde şefului statului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale, manifestanţii au aruncat cu sticle, cu caschete şi lumânări şi au început să strige "Ieşi afară, javră ordinară".

Cei aproximativ 8.000 de protestatari au vrut ca preşedintele Traian Băsescu să vină să discute cu ei. O delegaţie a fost primită la discuţii de un consilier de stat, care le-a transmis mesajul preşedintelui. Şeful statului, prevalându-se de faptul că are de-a face tocmai cu oameni ai legii care încalcă legea, a refuzat dialogul, astfel că delegaţia s-a văzut nevoită să iasă şi să ducă mai departe mesajul, către mulţime.

Mitingul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 16.30, după ce liderii "Cartel Alfa" le-au propus protestatarilor să se retragă şi să revină la Palatul Cotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Internaţională a Muncii Decente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici