Ponta: Dacă, Doamne fereşte, Băsescu desfiinţează judeţele, o să le facem la loc

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, la Băile Figa, că în situaţia în care Traian Băsescu va desfiinţa judeţele actuale, atunci când va veni la putere USL le va face la loc.

970 afișări
Imaginea articolului Ponta: Dacă, Doamne fereşte, Băsescu desfiinţează judeţele, o să le facem la loc

Ponta: Dacă, Doamne fereşte, Băsescu desfiinţează judeţele, o să le facem la loc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Noi, peste tot, în toate judeţele, sperăm ca în 17 iulie să avem referendum şi să decidă oamenii dacă vor să desfiinţeze Bistriţa-Năsăud sau alte judeţe. Din punctul meu de vedere, asta ne mai lipsea, că în rest le-am rezolvat pe toate. Locuri de muncă nu, criză, toate cele. Ştiţi cum se spune, chelului ce-i mai lipsea? Acum să mai desfiinţeze şi judeţele. Sunt o mulţime de probleme pe care oamenii le au şi sper ca pe 17 iulie să vină şi să voteze la referendum, să fie clar pentru toată lumea că judeţele trebuie să rămână", a declarat Ponta.

El a spus că Legea referendumului prevede că nu se poate modifica nicio unitate administrativ-teritorială fără consultarea populaţiei, iar cei de la putere nu respectă legea.

"E ciudat că tocmai cei care sunt la putere nu respectă legea. Noi, ceilalţi, vrem să o respectăm. E prevăzut în Legea referendumului că nu se poate modifica nicio unitate administrativ-teritorială, nici măcar comune, cu atât mai mult judeţe, dacă nu se face referendum. Noi îl facem şi sunt convins că semnalul pe care o să-l dea oamenii o să fie foarte clar. Nu o să cedem decât dacă cedează şi ei la desfiinţarea judeţelor", a spus el.

Întrebat ce se va întâmpla dacă unii preşedinţi de consilii judeţene membri PDL se vor opune organizării referedumului, Ponta a spus că aceştia se vor face de râs "cu totul".

"Puterea are ocazia să se facă de râs cu totul. Mă gândeam la preşedintele CJ din Bistriţa-Năsăud (Liviu Rusu, PDL - n.r.). Dânsul o vrea să i se desfiinţeze judeţul al cărui preşedinte e? De ce-a mai candidat dacă vrea să i se desfiinţeze judeţul. De fapt, ei nu vor să desfiinţeze judeţele, dar le e frică de Băsescu să nu le facă dosare, să nu îi aresteze, să nu le facă cine ştie ce. E o ocazie să se facă de râs. Aş vrea să-l văd pe Liviu Rusu că vrea să i se desfiinţeze judeţul la care e el preşedinte şi satul, comuna, celelalte", spus el.

Victor Ponta a spus că nu ştie şi nici nu îl interesează dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea de reorganizare teritorială.

"Nu ştiu ce face Guvernul şi cred că problema noastră e ce facem noi, şi nu mă refer la USL, ci la toţi ceilalţi. Cred că trebuie să ne apărăm şi judeţele, şi viaţa de zi cu zi şi după 2012 să începem să ne întoarcem la o viaţă normală. Eu sper să ne întoarcem la o viaţă în care să nu ne mai certăm atât şi să fim mai prieteni unii cu ceilalţi. Cred că ne-am săturat, de şapte ani, să ne tot certăm, să ne acuzăm de ceva şi să ne tot batem. Cred că oamenii vor altceva şi asta o să încercăm să facem. Părerea mea este că trebuie să ne reconciliem cu toţii şi să nu ne mai certăm între noi. Cred că ajunge şi că trebuie să vină o vreme mai bună", a afirmat Ponta.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Guvernul va schimba actuala organizare administrativ-teritorială a ţării, Ponta a spus: "O să o schimbăm la loc".

"Vedeţi, e o chestie ciudată, în loc să muncim să mergem înainte, noi probabil că un an, doi o să reparăm ce strică Guvernul actual. Aşa e blestemul României. Unul strică şi zece repară după aceea, dar o să reparăm şi o să refacem. Judeţe există şi în Franţa, şi în Spania şi în Italia, cu denumirile lor, dar nimeni nu le-a desfiinţat. Dacă, Doamne fereşte, le desfiinţează domnul Băsescu, o să le facem la loc. Nu avem altceva de făcut", a spus Ponta.

De asemenea, el l-a criticat pe Traian Băsescu că refuză "întoarcerea la popor": "Acum câţiva ani, domnul Băsescu zicea de fiecare dată că se întoarce la popor, acum văd că fuge de popor ca dracul de tămâie. De câte ori aude de mers la popor, nu mai vrea. E o lecţie pentru noi toţi să avem grijă pe cine alegem data viitoare".

Preşedintele PSD a participat, duminică, la deschiderea noului sezon de la Băile Figa, o staţiune aflată în administrarea Primăriei Beclean, condusă de Nicolae Moldovan (PSD). El a fost însoţit de Ioan Rus şi de Constantin Nica, dar şi de purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan.

Liderii USL au trimis adrese preşedinţilor PSD şi PNL de CJ pentru organizarea de referendumuri privind reorganizarea administrativă, întrebarea propusă de Ponta şi Antonescu fiind: "Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?".

Premierul Emil Boc declara, marţi seară, la TVR 1, că organizarea unui referendum s-ar impune doar pentru modificări teritoriale în interiorul unui judeţ, dar nu şi pentru un proces general de reorganizare administrativă, aplicat la nivel naţional.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora. Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici