Ponta: Dacă se semnează contractul privind Cupru Min, sperăm să folosim căi juridice de reziliere

Liderul PSD Victor Ponta acuză Guvernul de lipsă de transparenţă în semnarea contractului privind Cupru Min, el afirmând că "toată resursa de cupru va fi pusă la dispoziţia unei firme necunoscute" şi că, dacă va fi cazul, opoziţia va vedea căile juridice de a "opri ceea ce se consideră ilegal".

238 afișări
Imaginea articolului Ponta: Dacă se semnează contractul privind Cupru Min, sperăm să folosim căi juridice de reziliere

Victor Ponta (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Cel mai important lucru este că astăzi, în ultima zi de semnare a contractului, nu se ştiu condiţiile în care se va semna acest contract. Conform declaraţiilor oficiale, se negociază în continuare. Tot până astăzi nu se ştie cine este de fapt în spatele companiei care a câştigat licitaţia. De asemenea, tot astăzi aflăm, şi trebuie să informăm publicul clar, că prim-ministrul Ungureanu şi reprezentanţii Guvernului au dezinformat referitor la încasarea preţului", a spus Ponta într-o conferinţă de presă.

El i-a criticat pe premierul Ungureanu şi pe membrii Guvernului pentru "dezinformările folosite" pentru "a justifica vânzarea Cupru Min pe o sumă derizorie". Ponta a criticat şi faptul că premierul Ungureanu şi purtătorul său de cuvânt au prezentat Cupru Min "ca fiind o gaură neagră", deşi datele Ministerului Economiei din ultimii ani arată altceva.

Potrivit lui Ponta, Mihai Răzvan Ungureanu şi Emil Boc "sunt personal vinovaţi de această operaţiune regizată de trecere a rezervei de cupru a României în patrimoniul unei societăţi obscure din străinătate".

"Dacă Guvernul va semna astăzi acest contract ilegal, este posibilitatea acţiunilor juridice şi sperăm să le folosim, de reziliere a contractului şi de revenire a rezervei de cupru în patrimoniul României", a adăugat Victor Ponta.

El a apreciat că în perioada următoare, în care premierul a dorit să conducă şi Ministerul Mediului, opoziţia trebuie să fie atentă, pentru ca alte resurse naturale ale României să nu fie trecute în patrimoniul altor societăţi "de obicei de peste ocean".

Întrebat cum va acţiona opoziţia dacă va fi semnat acest contract, Victor Ponta a arătat că trebuie să cunoască datele contractului şi speră ca presiunea opoziţiei să oblige Guvernul să nu-l secretizeze.

Ponta a precizat că imediat ce va cunoaşte contractul, opoziţia poate să vadă toate căile juridice "de oprire a ceea ce consideră a fi ilegal".

Contractul pentru vânzarea Cupru Min Abrud va fi semnat vineri de către oficiali OPSPI şi reprezentanţi ai companiei canadienei Roman Copper, prevederile acordului urmând să fie făcute publice săptămâna viitoare, a declarat pentru MEDIAFAX, joi, şeful OPSPI, Florin Vlădan

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici