Ponta: Declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar sunt inacceptabile

Premierul Victor Ponta, lider USL, a precizat, luni, că declaraţiile făcute de preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, sunt inacceptabile şi că astfel de opinii ar putea fi susţinute la Budapesta, nu în România.

2315 afișări
Imaginea articolului Ponta: Declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar sunt inacceptabile

Laszlo Kover (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Autorităţile române au acţionat cu calm, cu prudenţă, dar şi cu fermitate. Nu poate fiecare totuşi să-şi facă de cap pe teritoriul României şi să aducă onoruri unei persoane recunoscute în mod oficial ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite, profasciste. Aşa încât vorbele adresate de preşedintele Parlamentului ungar sunt inacceptabile, cred că le poate spune domnia sa la Budapesta, nu în România", a spus Ponta.

El a precizat că va avea la sfârşitul acestei săptămâni la Bucureşti o întrevedere cu premierul maghiar Viktor Orban şi a subliniat că acest tip de provocări extremiste făcute în campania electorală pentru a ajuta o forţă politică extremistă sunt împotriva legii, a ordinii şi a bunelor relaţii între două ţări europene.

"Am împiedicat - şi bine am făcut - o manifestare care fusese confiscată de către forţe politice extremiste, fie că e vorba de Partidul Civic Maghiar, fie că e vorba - aţi văzut că a fost prezent şi liderul Jobbik, un partid de extremă dreapa din Ungaria. Sunt absolut inaccepatbile implicarea a unor înalte oficialităţi, fie că e vorba de preşedintele Parlamentului maghiar, fie că e vorba de alţi înalţi oficiali maghiari în aceată manifestare pur electorală, pur provocatoare", a spus Ponta.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat că "a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal" şi că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa" acestuia.

Kover Lazslo a fost întrebat, duminică, la sosirea la Odorheiu Secuiesc, cum comentează situaţia legată de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef şi cum vede evoluţia relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

"Nu este o treabă politică, nu se poate considera un incident diplomatic. Tot ceea ce s-a întâmplat este că, după multe decenii, cineva şi-a amintit să îl aducă acasă pe Nyiro, conform ultimei sale dorinţe. Parlamentul ungar a fost abilitat să se ocupe de reînhumare şi au trecut mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat probleme. Eu chiar am făcut o solicitare verbală către ministrul Culturii din Guvernul Ungureanu (Kelemen Hunor - n.r.) să participe, într-un fel sau altul, la această reînhumare. Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii lui Nyiro Jozsef acasă. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi, şi Nyiro, şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa scriitorului din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. În primul moment am plâns, apoi am râs, niciodată n-am participat la o astfel de comedie absurbă, mai ales involuntar", a declarat Kover.

El a fost întrebat dacă va trimite vreo notă sau o scrisoare în acest sens Guvernului român.

"Eu ce am făcut mai devreme, când au început tensiunile din partea noului Guvern de la Bucureşti, am scris câte o scrisoare către doamna Anastase şi preşedintele Senatului -am avut-o pe doamna Anastase ca invitat la Budapesta -şi le-am cerut sprijinul. Dar după cum ştiu - nu de pe căi oficiale - partidele şi elita politică românească nu au aceeaşi opinie sau poziţie în această problemă. (...) Noi nu suntem interesaţi în a crea tensiuni şi sunt convins că singura cale a relaţiilor între cele două state, guverne şi naţiuni este cooperarea. Nu există alternativă. Eu cred că şi cei care au ajuns brusc acum la guvernare vor recunoaşte acest lucru, iar dacă nu, ei vor fi principalii afectaţi", a afirmat Kover Laszlo.

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici