Ponta: Dintre toţi românii, doar eu şi preşedintele nu putem critica ceva ce nu ne place în justiţie

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că, dintre toţi românii, doar şeful statului şi şeful Executivului nu au voie să critice în mod direct justiţia sau să vorbească despre anumite cazuri, pentru că orice declaraţie din funcţiile lor ar avea conotaţie politică.

72 afișări
Imaginea articolului Ponta: Dintre toţi românii, doar eu şi preşedintele nu putem critica ceva ce nu ne place în justiţie

Ponta: Dintre toţi românii, doar eu şi preşedintele nu putem critica ceva ce nu ne place în justiţie (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Premierul a fost întrebat, la Craiova, de presă dacă Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, intenţionează să iniţieze un control la DNA, având în vedere că, potrivit jurnalistului, "majoritatea românilor sunt nemulţumiţi de activitatea DNA".

Ponta a infirmat o astfel de posibilitate, dar a arătat că, spre deosebire de ceilalalţi cetăţeni, el nu poate critica aspecte care nu îi plac în sistemul de justiţie şi nici nu poate vorbi despre cazuri particulare.

"Există doar două excepţii dintre toţi românii, şi anume domnul preşedinte Iohannis şi cu mine, care nu avem voie să criticăm în mod direct dacă e ceva ce nu ne place sau să vorbim despre cazuri, pentru că sunt funcţiile şi orice declaraţie din funcţia respectivă categoric are o conotaţie politică. Restul românilor au voie să-şi spună părerea, de bine, de rău, e problema lor, că e democraţie. Eu n-am voie nici să-mi spun părerea şi, cu atât mai puţin, nici nu e constituţional şi nici nu-mi doresc, ca Guvernul să controleze justiţia", a spus Ponta.

El a reiterat ideea că cele trei puteri în stat trebuie să aibă raporturi egale.

"Ceea ce-mi doresc, şi e constituţional, şi este demorcatic, este să avem trei puteri în stat, justiţia, care e independentă, Parlamentul, fără de care nu există democraţie, şi Guvern fără de care nu există nimic altceva, adică viaţa de zi cu zi, cele trei puteri să se respecte, să se controleze reciproc, că aşa s-a gândit în urmă cu trei sute de ani această teorie a celor trei puteri, că dacă avem o singură putere, oricare e ea, fie justiţia, care le conduce pe celelalte două, fie Parlamentul, fie Executivul, care le conduce pe celelalte două, nu avem democraţie, avem dictatură. Ori, nu-mi doresc aşa ceva", a afirmat premierul.

Duminică seara, Ponta a afirmat că înţelege motivul pentru care el şi preşedintele ţării nu pot comenta activitatea justiţiei, dar nu şi de ce toţi ceilalţi români, cetăţeni liberi, nu au voie să critice justiţia, ci doar Parlamentul şi Guvernul şi că ar vrea ca aceste trei puteri să fie "cu adevărat" egale.

Luni, premierul a declarat că a avut o discuţie "mai puţin formală" cu preşedintele Klaus Iohannis despre ordinea constituţională în România şi despre faptul că în stat trebuie să existe trei puteri -juridică, legislativă şi executivă- care trebuie să se respecte, cu asigurarea independenţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici