Ponta: În ce bază legală Băsescu sună procurorii? Justiţia nu a ştiut să-mi spună. Poate ştie CSM

Premierul Victor Ponta a evitat să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa sa, precizând doar că nu Guvernul, ci parlamentarii iniţiază comisii de anchetă. Ponta a mai menţionat că nu şi-ar dori ca astfel de iniţiative să fie oprite doar pentru că s-ar supăra cineva.

906 afișări
Imaginea articolului Ponta: În ce bază legală Băsescu sună procurorii? Justiţia nu a ştiut să-mi spună. Poate ştie CSM

Ponta: În ce bază legală Băsescu sună procurorii? Justiţia nu a ştiut să-mi spună, poate ştie CSM

"Am fost informat de către colegii parlamentari din USL, şi PSD, şi PNL, despre faptul că doresc să folosească dreptul constituţional de a constitui comisii de anchetă şi nu am spus decât că mi se pare normal ca Parlamentul să facă comisii de anchetă. Obiectul acestor comisii, pe cine supără aceste comisii nu intră în atribuţiile mele. Guvernul nu iniţiază comisii de anchetă, nici însă nu mi-aş dori să fie oprite comsiile de anchetă pentru că ar putea să supere pe cine", a spus Ponta.

El a arătat în acelaşi timp că ministrul Justiţiei nu a ştiut să îi spună care este baza legală în care preşedintele Traian Băsescu îi sună pe procurori şi că probabil Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să explice această relaţie instituţională.

"L-am întrebat pe ministrul Justiţiei, şi probabil domnia sa va întreba, în ce calitate sună preşedintele procurorii. Ministrul nu a ştiut să-mi spună, probabil că va întreba CSM-ul acre este natura relaţiilor legale şi constituţionale prin care preşedintele...L-a mai sunat pe procurorul general şi i-a cerut să îl ţină pe Papici în funcţie...totuşi, care sunt relaţiile instituţionale care dau această posibilitate preşedintelui ?", a adăugat Ponta.

Întrebat dacă un procuror, precum Lucian Papici, poate fi chemat legal în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, Ponta a arătat că există o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens, precizând totodată că nu se intenţionează chemarea Ioanei Băsescu în faţa comisiei parlamentare.

"Nu, dar nici nu cred că va chema cineva pe Ioana... Ioana, fiica preşedintelui? Nu. Din ce am discutat şi mi-au spus mie colegii mei parlamentari, nu interesează familia. Interesează respectarea legalităţii de către oameni care au funcţii în statul român", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu există nicio legătură între ancheta DNA şi achiziţia terenului din Călăraşi făcută de fiica sa cea mare, Ioana Băsescu, el spunând că "plagiatorul Ponta rămâne un mare mincinos.

Şeful statului a precizat că nu l-a cunoscut niciodată pe procurorul Papici, însă miercuri i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru că "din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal".

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând:"Cazul Călăraşi".

Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.

Ioana Băsescu preciza joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici