Ponta: Serviciile trebuie să contribuie la analiza privind Ucraina-Moldova, dar numai CSAT poate cere

Documentele ministeriale privind situaţia la zi din Ucraina şi Moldova vor fi transmise marţi preşedintelui Traian Băsescu, dar pentru o poziţie oficială a României trebuie să contribuie şi serviciile de informaţii şi numai CSAT le poate solicita acest lucru, a declarat premierul Victor Ponta.

423 afișări
Imaginea articolului Ponta: Serviciile trebuie să contribuie la analiza privind Ucraina-Moldova, dar numai CSAT poate cere

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Întrebat, luni seara, de presă care este situaţia privind convocarea unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), premierul a reafirmat că toate materialele şi propunerile, integrate, din partea Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului de Externe şi a Ministerului de Interne vor fi trimise marţi preşedintelui, dar a adăugat că la analiză trebuie să contribuie şi serviciile de informaţii.

"Eu nu pot cere, doar CSAT poate cere şi altor instituţii, servicii de informaţii în cazul de faţă, SRI, SIE, să participe la elaborarea acestui material şi, pe baza a ceea ce cele trei ministere au întocmit, - şi vorbim de situaţia la zi din Ucraina şi privind, de asemenea, Moldova, pentru că ultimul CSAT a fost acum o lună şi jumătate, situaţia la zi s-a schimbat fundamental faţă de 27 martie - pe baza acestor documente întocmite de către ministere, la care se adaugă datele şi informaţiile şi analiza suplimentară a serviciilor de informaţii, care se află sub controlul Parlamentului, să putem să avem o poziţie clară a CSAT, o poziţie a României referitoare la situaţia actuală şi la ce are România de făcut în perioada următoare", a arătat Ponta.

Luni dimineaţa, premierul Victor Ponta a anunţat, după o discuţie cu miniştrii Apărării, de Interne şi Externe, că marţi va primi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina şi Moldova şi o actualizare a strategiei României, acte pe care, ca vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, le va înainta preşedintelui pentru a fi discutate în CSAT.

El a insistat asupra faptului că nu există un pericol actual sau o ameninţare directă la adresa României, dar că Moldova şi Ucraina, state aflate la graniţă, sunt în stare de pericol, astfel că autorităţile române trebuie să aibă o strategie actualizată.

Duminică, premierul Ponta a precizat că, în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi făcută de el, în calitate de vicepreşedinte, şi ceilalţi miniştri membri ai acestei structuri, în cursul zilei de luni.

El a precizat că va propune o analiză foarte clară a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că face apel la premierul Victor Ponta să nu terfelească CSAT, care nu este "un club de dezbatere", şi i-a cerut să depună, chiar şi în noaptea de duminică spre luni, o strategie pe situaţia din Ucraina, dacă vrea convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Sâmbătă, Băsescu afirmase că situaţia Ucrainei s-a discutat demult în CSAT, dar premierul Ponta nu şi-a dat seama când.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici