Ponta: Soluţia CE e să ia bani de la oameni şi să dea la bănci. Sunt alegeri în 2012 şi 2013

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi, la Craiova, că soluţia găsită de Consiliul European în privinţa datoriei Greciei este să acorde mai mulţi bani băncilor, pentru că principalii lideri europeni au alegeri în 2012 şi 2013.

343 afișări
Imaginea articolului Ponta: Soluţia CE e să ia bani de la oameni şi să dea la bănci. Sunt alegeri în 2012 şi 2013

Ponta: Soluţia CE e să ia bani de la oameni şi să dea la bănci. Sunt alegeri în 2012 şi 2013 (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Ponta a spus că România nu a fost nici consultată, nici întrebată atunci când au fost luate deciziile la nivelul Consiliului European.

"Premierul României nici nu a participat la întâlnire, iar declaraţiile de la aeroport ale domnului Băsescu nu au fost traduse nici pentru Angela Merkel, nici pentru domnul Sarkozy, au fost doar pentru presa internă", a adăugat el.

Preşedintele PSD a afirmat că deciziile CE sunt tipice "pentru mentalitatea celor care conduc în acest moment" Uniunea Europeană, "o mentalitate conservatoare".

"Bani cât mai mulţi pentru bănci. De unde luăm aceşti bani? Luăm de la oameni şi îi dăm la bănci. Oamenii pot să sufere, băncile nu, deşi criza financiară la nivel european nu a fost provocată de oameni sau de guverne, ci de bănci", a spus Ponta.

Liderul PSD a apreciat că decizia luată de CE este motivată de faptul că în principalele state ale UE vor avea loc în 2012 şi 2013 alegeri.

"Luăm bani de la oameni pentru că domnul Sarkozy are alegeri în 2012, Angela Merkel are alegeri în 2013, domnul Silvio Berlusconi are alegeri în 2013 şi ţin mai mult la bănci decât la oameni. Şi domnul Băsescu, înainte de alegeri, le spunea oamenilor ce mult îi iubeşte. După ce a fost reales, a întors şi el foaia. Cine l-a crezut plăteşte", a spus Ponta.

El a apreciat că declaraţiile de miercuri seara ale preşedintelui Băsescu reflectă o acceptare a situaţiei extrem de grave a României.

"Tratamentul din 2010 şi 2011 nu ne-a însănătoşit, ci mai tare ne-a îmbolnăvit. Astăzi ar fi trebuit să fim într-o situaţie mult mai bună, însă în realitate este mult mai rea, suntem mult mai dependenţi de împrumuturile de la băncile comerciale. Banii FMI au fost cheltuiţi pentru realegerea lui Traian Băsescu, alţii nu mai vin, aşa că trebuie să luăm de la bănci comerciale. Asta înseamnă că Guvernul actual ne lasă cu o datorie care creşte pe lună cu un miliar de euro. Eu am spus de la început că România va ajunge să se împrumute cu încă un miliard, dar am fost optimist, pentru că aseară (miercuri - n.r.) Băsescu a spus adevărul: va trebui să împrumutăm peste 15 miliarde de euro", a declarat Ponta.

El a spus că decizia luată de CE va avea ca efect în România restrângerea creditării firmelor private.

"Dacă a mai existat un singur naiv în România care i-a crezut pe domnul Băsescu, pe doamna Udrea, pe domnul Boc, care spuneau că pensiile vor fi indexate în 2012, că salariile vor reveni în 2012, îl rog pe acel ultim naiv să se trezească la realitate. Guvernul actual nu va reveni la niciun salariu, nu va mări pensiile, va continua îndatorarea României, mult mai grav decât Ceauşescu. El s-a împrumutat, dar măcar a plătit datoria. Băsescu doar face datorii", a afirmat Ponta.

Liderii UE au reuşit să cadă de acord şi asupra problemei spinoase a recapitalizării băncilor, stabilind termenul-limită de 30 iunie 2012 pentru ca instituţiile financiare din zona euro să ajungă la o rată a capitalului de rang întâi (Tier 1) de 9% din activele ponderate la risc, după deprecierea deţinerilor de obligaţiuni de stat. Băncile care nu vor atinge acest obiectiv se vor confrunta cu "constrângeri" în privinţa plăţii dividendelor şi acordării de bonusuri.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, că decizia acestui for privind soluţiile de capitalizare a băncilor înseamnă că toate statele din UE au garanţia că subsidiarele băncilor-mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

Anterior, la plecarea spre Bruxelles, şeful statului susţinea că România ar fi "într-o dificultate foarte mare" dacă fluxurile de capital oferite de bancile-mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici