PPMT: Statutul minorităţilor va genera conflicte. Refuzul pluralismului politic e antidemocratic

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, afirmă că proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, elaborat în 2005 de UDMR şi regăsit în protocolul coaliţiei de guvernare, "va genera conflicte", vrând să "impună un monopol", iar "refuzul pluralismului politic este absolut antidemocratic".

167 afișări
Imaginea articolului PPMT: Statutul minorităţilor va genera conflicte. Refuzul pluralismului politic e antidemocratic

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că o lege privind statutul minorităţilor naţionale este necesară, însă proiectul elaborat în 2005 de UDMR, care se regăseşte în protocolul coaliţiei de guvernare, "va genera conflicte".

Toro a arătat că, în perioada când era deputat UDMR, a depus amendamente la acest proiect legislativ, fără de care legea va fi "imperfectă".

"Dacă aceste amendamente lipsesc, este o lege imperfectă, care va genera nişte conflicte, mai ales din cadrul comunităţilor naţionale minoritare. Vrea să impună un monopol al anumitor organizaţii - nu numai la maghiari, în general -, va favoriza etnobusiness-ul, care este un fenomen negativ, şi o serie de alte lucruri. Cred că sub această formă nu va fi o lege folositoare. Dar cu mici amendamente, nu foarte radicale, se poate face tocmai ca legea să-şi îndeplinească funcţia şi obligaţia constituţională", a spus Toro.

El a precizat că prin "monopol" se referă nu numai la UDMR şi situaţia comunităţii maghiare, ci şi la alte comunităţi naţionale minoritare.

"Vă daţi seama că refuzul pluralismului politic este absolut antidemocratic pentru comunităţi naţionale minoritare. Pluralismul politic este un drept constituţional, pe care se bazează orice democraţie. Dacă un grup politic primeşte monopol, acea societate sau acel grup nu va fi democratic. Aceasta contravine practic acelor principii după care funcţionează un stat de drept. Chiar şi România funcţionează pe asemenea principii constituţionale", a spus Toro.

Întrebat dacă el crede că, în urma adoptării acestui proiect legislativ, ar rezulta o lege anticonstituţională, Toro a răspuns afirmativ.

"Curtea Constituţională spune că e sau nu anticonstituţional. Eu cred că da. Eu cred că da, dar nu eu spun acest verdict, dacă ceva este sau nu. Pot să spun o poziţie politică şi eu cred că, cu mici modificări, legea se poate face să fie şi mai democratică, să respecte şi principiul pluralismului politic în cadrul acestor societăţi minoritare şi să servească chiar acel scop pentru care face Parlamentul legi: de a fi pace, bunăstare, comunităţile să fie reprezentate, să nu genereze conflicte", a arătat Toro.

El a susţinut că adoptarea unei legi a statutului minorităţilor constituie "o obligaţie constituţională, de fapt", întrucât "scrie în Constituţia din 2003 că trebuie să existe o asemenea lege", însă una care generează conflicte în sânul unei comunităţi, indiferent că e vorba de o comunitate minoritară sau naţională, "nu este o lege bună".

În acordul semnat, la începutul lunii martie, de liderii USD şi UDMR, se menţiona că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici