Predoiu: Ponta a încălcat Constituţia, să spună ce ordine a emis când s-a crezut comandant suprem

Prim-vicepreşdintele PDL Cătălin Predoiu a afirmat, luni, că prim-ministrul Victor Ponta a încălcat Constituţia când s-a crezut comandant suprem al forţelor armate şi îi cere acestuia să spună ce ordine a emis.

986 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Ponta a încălcat Constituţia, să spună ce ordine a emis când s-a crezut comandant suprem

Catalin Predoiu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"În week-endul de la Eurovision domnul Ponta ne-a declarat că a fost comandant suprem citez şi a fost gata să ridice în aer avioane militare pentru a intercepta un oficial străin. Aş vrea să atrag atenţia asupra iresponabilităţii unei astfel de declaraţii care presupune că premierul a încălcat Constituţia. Potrivit Constituţiei, comandand suprem al forţelor armate este preşedintele ţării. Aş dori să-l întreb pe domnul Ponta ce demersuri şi ce ordine a emis, dacă le-a emis, atunci când s-a crezut că este comandant suprem", a precizat Cătălin Predoiu într-o conferinţă de presă după şedinţa BPN al PDL.

Predoiu a atras atenţia că este pentru a doua oară când Ponta "face declaraţii iresponsabile, aşa cum a fost aceea de la fabrica de avioane, din Craiova, unde a vorbit de eventualitatea unui război în care România să fie implicată". "Pentru astfel de poziţie, de prim ministru, domnul Ponta trebuie să dea dovadă de reţinere, de calm şi de stăpânire de sine. Dacă la o simplă declaraţie pe twiter a unui alt politician iresponsabil, străin de data aceasta, domnul Ponta răspunde cu o declaraţie care ridică semne de întrebare cu privire la echilibrul domniei sale, atunci perspectiva de a avea un preşedinte în persoana domnului Ponta este de-a dreptul dramatică pentru români", a apreciat Cătălin Predoiu.

Predoiu a mai spus că în opinia sa "Guvernul României nu este condus, ci pur şi simplu merge din inerţie, condus din spate de către persoane invizibile", iar Victor Ponta "este doar o marionetă care face declaraţii ce frizează iresponsabilitatea".

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator şi este un personaj politic care nu are ce căuta în România, dar declaraţiile sale impuneau o întâlnire a autorităţilor române cu preşedintele Traian Băsescu, comandantul suprem, care se plimba însă cu Udrea prin Arad, a afirmat premierul Ponta.

El a declarat, la Antena 3, că, în lipsa preşedintelui, aflat "în plimbare" cu Elena Udrea la Arad, a gestionat personal situaţia la nivelul ministerelor, conform angajamentelor NATO şi UE ale României, interzicând inclusiv trecerea vicepremierului rus prin spaţiul aerian românesc, întrebându-se însă de ce mai are atunci România un preşedinte dacă este nevoie ca el, ca premier, să îşi asume responsabilităţile de comandant suprem.

"În mod normal, într-o situaţie de acest gen, când vicepremierul Rusiei provoacă România, ar fi trebuit să avem o întâlnire cu preşedintele ţării, comandantul suprem, care era însă cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe şi al celorlalte ministere exact cum trebuia să procedăm, şi anume respectând angajamentele pe care România le are (...) Am acţionat eu ca şi comandant suprem, dacă el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare româneşti să ia o decizie. O să iau eu acele decizii când va fi cazul, dar atunci de ce mai avem preşedinte în România ?", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici