Premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa la cea de-a 25-a ediţie a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, alături de europarlamentarul Laszlo Tokes, la manifestare, unde vor fi dezbătute teme precum autonomia şi relaţiile româno-maghiare, nefiind invitat preşedintele Traian Băsescu.

454 afișări
Imaginea articolului Premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Sándor Krisztina, coordonatorul programului politic al manifestării, a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că au fost invitaţi şi politicieni maghiari din Bazinul Carpatic, dar şi lideri ai partidelor maghiare din România.

"Premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa la cea de-a 25-a ediţie a Universităţii de Vară şi Taberei Studenţeşti «Bálványos» de la Băile Tuşnad, alături de europarlamentarul Laszlo Tokes. Orban a confirmat că va fi prezent sâmbătă, 26 iulie. De asemenea, vor mai fi prezenţi, printre alţii, şi secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, dar şi politicieni maghiari din Bazinul Carpatic. Am invitat şi politicieni maghiari din România, cum sunt liderul UDMR, Kelemen Hunor, sau cel al PPMT, Toro T. Tibor, dar şi oameni politici din Catalonia şi Tirolul de Sud. Vor fi mese rotunde în care se va discuta despre subiectul autonomiei şi relaţiile româno-maghiare”, a spus Sándor.

Potrivit acesteia, s-au trimis invitaţii şi politicienilor români, dar organizatorii nu contează prea mult pe prezenţa lor, în condiţiile în care, în anii în care au loc alegeri în România, "ei nu prea vin la Tuşnad pentru că nu este în interesul lor”.

"Nu ne aşteptăm la apariţii reprezentantive. Nu l-am invitat nici pe preşedintele Traian Băsescu, pentru că ne gândim ca la a 25-a ediţie să vorbim mai mult despre ceea ce s-a întâmplat după Revoluţie şi căderea comunismului, să facem o analiză a perioadei”, a subliniat preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT).

Sándor Krisztina a menţionat că la universitatea de vară se va discuta şi despre alegerile parlamentare desfăşurate recent în Ungaria, alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, alegerile locale din octombrie din Ungaria şi cele prezidenţiale din România.

Universitate de Vară de la Băile Tuşnad este organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia "Pro Minoritate” din Ungaria şi va avea loc în perioada 22 - 27 iulie.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, anul trecut, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, desfăşurată în perioada 23-28 iulie, sub motto-ul "Timpul nostru!”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici