Preşedintele Băsescu a ajuns la Ljubljana, pentru o vizită oficială

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, miercuri, la Ljubljana, pentru o vizită oficială în Slovenia la invitaţia omologului său, Danilo Turk, în cursul căreia va vizita şi Mausoleul dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, unde sunt înhumate şi rămăşiţele a 80 de soldaţi români.

33 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu a ajuns la Ljubljana, pentru o vizită oficială

Preşedintele Băsescu a ajuns la Ljubljana, pentru o vizită oficială (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Băsescu a ajuns la Ljubljana, în Slovenia, unde face o vizită oficială

Din delegaţie mai fac parte secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu şi consilierii prezidenţiali Anca Ileana Ilinoiu şi Bujor Teodoriu.

Conform Administraţiei prezidenţiale, în cadrul vizitei, şeful statului român va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Republicii Slovenia, Danilo Turk, precum şi întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Pavel Gantar, şi cu primarul din Ljubljana, Zoran Jankovic.

Şeful statului va vizita Mausoleul dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, aflat în Cimitirul Żale din Ljubljana, unde sunt înhumate şi rămăşiţele a 80 de soldaţi din Armata Română, şi o scurtă întâlnire cu membrii comunităţii româneşti din Slovenia.

Potrivit datelor Ministerului român al Afacerilor Externe, în Slovenia se află aproximativ 220 de cetăţeni români, majoritatea acestora provenind din căsătorii mixte cu cetăţeni sloveni.

Slovenia şi-a proclamat independenţa la 25 iunie 1991, fiind recunoscută de România la 18 ianuarie 1992. Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite la 28 august 1992.

Datele MAE mai arată că, la 31 iulie 2009, volumul total al schimburilor comerciale româno-slovene a fost de 239,88 milioane de euro. Exporturile româneşti au totalizat 89,03 milioane euro, iar importurile au însumat 150,85 milioane euro, soldul fiind defavorabil României cu - 61,82 milioane euro.

La data de 30 decembrie 2009 erau înregistrate în România 147 de societăţi mixte româno-slovene, cu un capital social subscris de 24,03 milioane euro, având o pondere de 0,09% în rândul investiţiilor străine din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici