Preşedintele Iohannis a pledat pentru adâncirea cooperării NATO-UE

Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles, pe agenda de discuţii figurând subiecte precum gestionarea migraţiei, aspecte de securitate internă şi externă, inclusiv dimensiunea de apărare,evoluţii economice şi relaţiile externe ale UE.

166 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis a pledat pentru adâncirea cooperării NATO-UE

Preşedintele Iohannis a pledat pentru adâncirea cooperării NATO-UE (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

”În marja Consiliului European, şefii de stat sau de guvern s-au reunit în format UE 27 pe tema pregătirii negocierilor viitoare cu Marea Britanie, ulterior momentului notificării formale a articolului 50 din Tratatul Uniunii. Discuţiile privind migraţia au vizat îndeosebi dimensiunea externă a acesteia, dintr-o dublă perspectivă, respectiv a cooperării cu statele de origine şi de tranzit, şi a evaluării progreselor în implementarea cadrelor de cooperare pe migraţie cu statele terţe. Decizia a fost de susţinere în continuare a implementării acordurilor de cooperare cu statele africane cărora li se aplică deja şi de examinare a posibilităţii extinderii acestor acorduri şi la alte state de origine şi de tranzit ale migranţilor”, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei României.

Potrivit sursei citate, un aspect relevant în cadrul discuţiilor, susţinut inclusiv de către Preşedintele României, a fost cel legat de necesitatea menţinerii în atenţie a evoluţiilor privind fluxurile migratorii pe ruta Mediteranei de Est şi a sprijinului pentru statele aflate pe ruta Balcanică, astfel încât să fie evitată reactivarea acesteia.

Consiliul European a discutat, totodată, şi posibilităţile de consolidare a acţiunii Uniunii Europene în domeniul securităţii şi apărării. Liderii statelor membre UE au fost de acord că sunt necesare eforturi suplimentare pentru sporirea securităţii Uniunii şi pentru avansarea politicii europene în domeniul securităţii şi apărării.

”În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că este importantă valorificarea oportunităţilor curente de consolidare a răspunsului la provocările de securitate, prin adâncirea cooperării NATO-UE şi implementarea deplină a setului de măsuri concrete de punere în aplicare a Declaraţiei NATO-UE adoptate la Summitul de la Varşovia. Poziţia României, reiterată în cadrul acestor discuţii, este în favoarea asigurării deplinei complementarităţi a cooperării la nivel UE cu acţiunile de la nivel NATO, astfel încât să se evite dublarea eforturilor şi costurilor acţiunilor în domeniul apărării. În cadrul reuniunii au fost abordate şi evoluţiile economice la nivel european. Obiectivele promovate de ţara noastră au vizat importanţa punerii în aplicare a strategiilor Pieţei Interne, inclusiv a Strategiei pentru Piaţă Unică Digitală. Preşedintele României a susţinut reflectarea în concluziile Consiliului European a obiectivelor legate de definitivarea Uniunii Energiei, cu respectarea dreptului statelor membre de a-şi stabili mixul energetic”, mai informează Preşedinţia României.

Textul concluziilor a preluat propunerile unui grup de state membre, inclusiv România, de includere a politicii industriale între obiectivele strategice ale Uniunii pentru perioada următoare, având în vedere rolul acesteia în consolidarea creşterii economice la nivelul întregii Uniuni.

Discuţiile pe tema relaţiilor externe ale Uniunii s-au axat în special pe Ucraina, Siria, Federaţia Rusă. În ceea ce priveşte Ucraina, au fost adoptate concluzii ale Consiliului European care reafirmă angajamentul tuturor statelor membre în favoarea aplicării depline, cât mai curând, a Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre UE-Ucraina. De asemenea, a fost adoptată şi o Decizie care defineşte înţelegerea comună („Common understanding”) a anumitor aspecte ale Acordului. În condiţiile în care un stat membru nu a încheiat procedura de ratificare, prin adoptarea acestei decizii au fost create condiţiile finalizării ratificării Acordului de către toate statele membre UE şi intrării lui în vigoare. Soluţia adoptată nu va presupune modificarea Acordurilor sau reluarea procesului de ratificare în statele membre UE, aspecte susţinute şi de România. Totodată, soluţia nu alterează obiectivul esenţial al Acordului, respectiv acela de consolidare a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Ucraina. În cadrul discuţiilor privind evoluţiile din Siria, liderii statelor membre UE au condamnat ferm continuarea asediului oraşului Alep. Preşedintele Klaus Iohannis şi ceilalţi lideri europeni au reiterat importanţa unei soluţii politice incluzive care să pună capăt tragediilor din Siria, inclusiv prin implicarea actorilor regionali în proces.

”În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, s-a agreat prelungirea sancţiunilor UE la adresa acesteia cu şase luni, începând cu 31 ianuarie 2017, având în vedere lipsa de progrese în implementarea prevederilor acordurilor de la Minsk. Discuţiile în format UE 27 pe tema Brexit s-au concluzionat cu adoptarea unei declaraţii care prezintă paşii procedurali de pregătire în format UE 27 pentru demararea viitoarelor negocieri cu Marea Britanie”, a mai informat Preşedinţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici