Preşedintele Parlamentului norvegian: Încrederea între politicieni şi cetăţeni şi participarea - elemente esenţiale în democraţie

Preşedintele Parlamentului norvegian, Olemic Thommessen, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că încrederea reciprocă dintre elita politică şi opinia publică şi participarea activă a cetăţenilor sunt elemente esenţiale în orice democraţie de succes.

133 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Parlamentului norvegian: Încrederea între politicieni şi cetăţeni şi participarea - elemente esenţiale în democraţie

Preşedintele Parlamentului norvegian: Încrederea între politicieni şi cetăţeni şi participarea - elemente esenţiale în democraţie (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Aflat în vizită în România, preşedintele Parlamentului norvegian, Olemic Thommessen, a ţinut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, un discurs de 20 de minute despre democraţie, în care a punctat faptul că, deşi Constituţia Norvegiei de la 1814 era la acel moment cea mai democratică din lume, ţara sa nu a fost un stat cu adevărat democratic încă din 1814, ci s-a dezvoltat de-a lungul ultimilor 200 de ani.

"A trebuit să trecem prin anumite perioade neplăcute ale istoriei. Suntem convinşi că democraţia norvegiană de astăzi este una puternică şi că suntem mai bine pregătiţi pentru a face faţă provocărilor şi ameninţărilor, iar asta înseamnă şi să să fim conştienţi de umbrele trecutului nostru", a spus Thommessen, amintind de discriminarea minorităţilor şi de episoade de extremism din trecut.

"Realizarea unei democraţii stabile cere timp şi e un proces ce nu are o linie de finiş. Există două elemente fundamentale care trebuie să fie prezente pentru a atinge o cultură democratică. Prima e încrederea reciprocă între elita politică şi opinia publică, între autorităţi şi populaţie, este esenţială pentru fiecare democraţie de succes. A doua e participarea. Participarea e cheia menţinerii unei democraţii vibrante. O democraţie de succes cere ca noi să participăm la procesul democratic, fie la locul de muncă, fie la şcoală, fie în activităţi de voluntariat", a afirmat preşedintele Parlamentului norvegian.

Pe de altă parte, el a subliniat că democraţia e supusă la presiuni interne şi externe în multe ţări foste sovietice dar şi din Europa de Est.

"Democraţia pare să fie supusă la presiuni. În prea multe din fostele republici sovietice şi chiar în câteva din celelalte ţări din Europa de Est dezvoltarea democraţiei, care a început acum 25 de ani, se pare că s-a oprit sau şi mai îngrijorător că a regresat sub presiunea ameninţărilor interne sau externe", a afirmat Olemic Thommessen, adăugând că România are "un rol crucial de jucat" în acest context.

El a mai spus că Norvegia sprijină pe deplin România în procesul de consolidare pe mai departe a democraţiei.

După discurs, preşedintele Parlamentului Norvegiei a primit de la Valeriu Zgonea "Colanul Camerei Deputaţilor", cea mai importantă distincţie a acestei camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici