Princepesa Margareta şi Principele Radu au adresat corpului diplomatic un mesaj în opt limbi

Reprezentanţii Familiei Regale au adresat un mesaj, joi, la Palatul Elisabeta, ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, Pricipesa Margareta rostindu-şi discursul în engleză, franceză şi italiană, iar Principele Radu începându-şi alocuţiunea în rusă şi continuând în germană, arabă, chineză şi spaniolă.

91 afișări
Imaginea articolului Princepesa Margareta şi Principele Radu au adresat corpului diplomatic un mesaj în opt limbi

Princepesa Margareta şi Principele Radu au adresat corpului diplomatic un mesaj în opt limbi (Imagine: bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

La eveniment au luat parte ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, printre care cei ai Franţei, Italiei, Germaniei, Olandei, dar şi ambasadorul britanic, care a purtat kilt, costumul tradiţional scoţian. Ambasadorul britanic a folosit aceeaşi vestimentaţie şi în această vară, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de înmânare a scrisorilor de acreditare.

Au fost de asemenea prezenţi ambasadorii Republicii Moldova, Ucrainei, Bulgariei, Qatarului şi ambasadoarea statului Chile.

Printre ambasadorii absenţi la eveniment se numără cel al Statelor Unite, care a fost înlocuit de Jerri Guthrie Corn, adjunct al şefului de misiune, şi cel al Rusiei, al cărui loc a fost ţinut de Ambros Piotr, ministru consilier.

Ceremonia a fost deschisă de Principesa Margareta, care a rostit un discurs în limbile engleză, franceză şi italiană. Principesa a reamintit că majoritatea relaţiilor diplomatice economice şi politice cu statele reprezentate de ambasdorii prezenţi, joi seară, la Palatul Elisabeta, datează din vremea regilor Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea. Principesa a menţionat, de asemnea , că Regele Mihai a păstrat contacte cu ţarile occidentale chiar şi în timpul Războiului Rece.

"În timp de pace, precum şi în vreme de război, chiar şi după plecarea forţată a tatălui meu din România, şi mai ales după 1989, prezenţa noastră în Europa, Africa, Asia şi America a fost frecventă. Astăzi, părinţii mei, Regele Mihai şi Regina Ana, precum şi principele Radu şi cu mine însămi suntem implicaţi în promovarea ţării noastre în lume", a spus Principesa, precizând că în 2010 Regele Mihai a vizitat Moscova, Belgradul şi Madridul.

Principele Radu şi-a început discursul în limba rusă, continuând apoi în germană, arabă, chineză şi spaniolă. Discursul său a fost întrerupt de către ambasadori, care au dorit să-l aplaude. El a spus că a reprezentat, în ultimul an, Familia Regală în Spania, Qatar, Germania, Marea Britanie, Turcia, Rusia, Iordania, Suedia, Serbia şi Danemarca.

"În toate aceste vizite am transmis un mesaj de încredere, toleranţă, dialog cultural şi dorinţă de avansare cu paşi importanţi pe calea democraţiei, libertăţii şi prosperităţii", a spus el.

"Acesta rămâne mesajul nostru şi astăzi", a completat Principesa Margareta.

La final a luat cuvântul nunţiul apostolic şi decanul de vârstă al corplui diplomatic, monseniorul Francesco Javier Lozano.

"Noi, toţi ambasadorii acreditaţi, avem privilegiul de a urmări viaţa politică şi civilă din ceea ce suntem mândri să spunem este ca o a doua ţară a noastră. Urmărim evoluţia vieţii democratice şi sociale din ţara dumneavoastră", a spus monseniorul Lozano.

"Este dorinţa noastră ca angajamentul pentru pace şi stabilitate socială să fie menţinut şi consolidat în această regiune şi în întreaga Europă, din care România este o parte centrală. Acestea pot fi realizate prin promovarea drepturilor omului şi a valorilor democratice", a adăugat reprezentantul Sfântului Scaun la Bucureşti.

După acest moment, ambasadorii au fost invitaţi la un dineu.

De la revenirea în ţară a Regelui Mihai, în anul 1997, Familia Regală a României primeşte la sfârşitul fiecărui an corpul diplomatic acreditat la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici