Proiect ALDE: Remuneraţia pentru străini începe de la salariul de bază minim brut pe ţară

ALDE a anunţat, miercuri, că a depus un proiect de lege potrivit căruia plata muncitorilor străini care vin în România porneşte de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi nu de la salariul mediu brut cum este în prezent, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

656 afișări
Imaginea articolului Proiect ALDE: Remuneraţia pentru străini începe de la salariul de bază minim brut pe ţară

Proiect ALDE: Remuneraţia pentru străini începe de la salariul de bază minim brut pe ţară

„Aderarea României la Uniunea Europeană a determinat o migraţie masivă a cetăţenilor români către alte state europene, cu impact negativ asupra economiei naţionale. Susţinerea creşterii economice şi menţinerea unui nivel ridicat şi susţinut al Produsului Intern Brut necesită, însă, o ofertă suplimentară de forţă de muncă pe care piaţa muncii din România are dificultăţi în a o furniza. Lipsa forţei de muncă afectează companii din toate sectoarele economice şi, în acest context, o posibilă soluţie ar fi importul de forţă de muncă din spaţiul extra-comunitar”, a transmis ALDE, miercuri, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, parlamentarii ALDE au depus un proiect care instituie egalitatea în materie de salarizare între români şi străini.

„Iniţiativa ALDE depusă astăzi în Parlament urmăreşte înlăturarea obstacolelor în calea accesului lucrătorilor din spaţiul extra-comunitar la piaţa muncii din România, prin revizuirea legislaţiei în domeniu, şi anume Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată şi Ordonanţa 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România. Modificările propuse de parlamentarii ALDE au în vedere atenuarea dezechilibrelor de pe piaţa muncii, susţinerea mediului de afaceri şi egalitatea în materie de salarizare între cetăţenii români şi străini. În mod concret, modificările se referă la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul ţării noastre în sensul stabilirii cuantumului salarial necesar a fi obţinut de către un lucrător din spaţiul extra-comunitar pornind de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi nu de la salariul mediu brut cum este în prezent”, se precizează în comunicatul de presă.

ALDE a mai transmis că s-a consultat în acest sens cu mediul de afaceri.

„Această iniţiativă este rezultatul dialogului cu mediul de afaceri, dialog care, în opinia noastră, trebuie să fie punctul de plecare pentru toate demersurile legislative în domeniu şi spaţiu de comunicare ulterioară pentru evaluarea obligatorie a impactului aplicării legilor”, conchide formaţiunea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici