Proiectul Constituţiei: CSM - 3 membri numiţi de preşedinte. Mandatul membrilor nu poate fi înnoit. Votul e public

Consiliul Superior al Magistraturii va avea şi 6 membri reprezentanţi ai societăţii civile, din care 3 sunt numiţi de Parlament, iar 3 de şeful statului, prevede proiectul de revizuire a Constituţiei, conform căruia mandatul membrilor CSM nu poate fi prelungit sau înnoit, iar votul lor este public.

123 afișări
Imaginea articolului Proiectul Constituţiei: CSM - 3 membri numiţi de preşedinte. Mandatul membrilor nu poate fi înnoit. Votul e public

Proiectul Constituţiei: CSM - 3 membri numiţi de preşedinte. Mandatul membrilor nu poate fi înnoit. Votul e public (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care: a) 10 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Parlament; aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori; prima secţie este compusă din 5 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori; b) 6 reprezentanţi ai societăţii civile, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală: 3 numiţi de Parlament şi 3 de către Preşedintele României; c) ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", prevede proiectul la articolul 133.

Conform acestuia, preşedintele CSM este ales dintre membrii acestuia, pentru un mandat de un an, ce poate fi înnoit o singură dată, dar care nu poate fi prelungit.

"Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani şi nu poate fi prelungit sau înnoit", mai stabileşte acelaşi articol.

De asemenea, acesta prevede că hotărârile CSM se iau prin "vot public şi se motivează".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici