PSD: Este îngrijorător că Băsescu nu a semnat scrisoarea privind aderarea la Schengen

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, joi, că este îngrijorător faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a semnat scrisroarea privind aderarea României la Schengen, el apreciind că refuzul şefului statului de a da un mesaj în acest sens ridică semne de întrebare.

361 afișări
Imaginea articolului PSD: Este îngrijorător că Băsescu nu a semnat scrisoarea privind aderarea la Schengen

PSD: Este îngrijorător că Băsescu nu a semnat scrisoarea privind aderarea la Schengen

"E îngrijorător că Traian Băsescu nu a semnat scrisoarea pentru Comisia Europeană privind aderarea României la Schengen. Scopul scrisorii era acela de a arăta angajamentul tuturor forţelor politice pentru aderarea României la Schengen şi a explica că toate condiţiile au fost îndeplinite şi că e nedrept ca România să nu adere doar că din punct de vedere politic anumite state se opun. (...) Faptul că Traian Băsescu nu e de acord să dea acest mesaj ridică semne de întrebare", a spus Ivan.

El a spus, totodată, că este îngrijorător faptul că Traian Băsescu asociază MCV cu aderarea României la Schengen, în condiţiile în care MCV nu are nicio legătură cu Schengen şi este folosit de statele din UE care vor să blocheze aderarea României.

"Traian Băsescu, voit sau fără să-şi dea seama, face jocul Olandei şi al celorlalte state care se opun. Îi spun lui Traian Băsescu că e foarte important să semneze scrisoarea, să se lupte ca state gen Olanda să înţeleagă că MCV nu are legătură cu Schengen şi că România şi-a îndeplinit obligaţiile. Faptul că el, voit sau fără să-şi dea seama, asociază MCV cu aderarea creează o problemă suplimentară gravă, pentru că acesta e argumentul Olandei. (...) Sunt semne de întrebare legate de determinarea lui Traian Băsescu de a adera. Aceste declaraţii mă fac să cred că Traian Băsescu nu vrea să aderăm prea curând", a susţinut Ivan.

Reprezentantul PSD a mai spus că Traian Băsescu a plecat joi la Bruxelles, la Consiliul European, fără a avea un angajament ferm în ceea ce priveşte poziţia României.

"Consiliul European e foarte important pentru fondurile pe care România le va avea la dispoziţie în următorii şapte ani. Am ascultat conferinţa de presa a lui Traian Băsescu şi am încercat să găsesc un angajament ferm pentru poziţia României, pentru negocierile pe caare România le va purta acolo. Am sperat că Traian Băsescu se va bate pentru toate cele 47 de miliarde propuse de Comisie anul trecut. Nu am găsit niciun angajament. A fost o declaraţie vagă, fără un angajament clar. Nu ştim ce va face Traian Băsescu la Bruxelles, nu ştim ce mandat are acolo", a spus Ivan.

El şi-a manifestat speranţa că Traian Băsescu se va distanţa de popularii europeni faţă de care are "datorii", în condiţiile în care aceştia l-au "apărat" anul trecut în faţa celor 7,4 milioane de români care au votat demiterea sa şi se va ghida după datoriile pe care le are faţă de români.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că o simplă solicitare de a intra în Schengen este "superfluu", el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.

"Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", a declarat preşedintele, la Aeroportul "henri coandă", înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici