PSD, la malul mării: Ponta, în roşu "Ferrari", Mazăre-uniformă militară şi discurs revoluţionar

După o pauză de un an, tinerii social-democraţi s-au întors, pentru pregătirea politică anuală, la malul mării, unde Radu Mazăre le-a servit reţeta succesului: uniformă de militar, atitudine rebelă şi "o nouă Revoluţie".

105 afișări
Imaginea articolului PSD, la malul mării: Ponta, în roşu "Ferrari", Mazăre-uniformă militară şi discurs revoluţionar

PSD, la malul mării: Ponta, în roşu "Ferrari", Mazăre (Foto) - uniformă militară şi discurs revoluţionar (Imagine: Biroul de Presă al PSD)

Prima zi a şcolii de pregătire politică a viitoarelor cadre social-democrate a coincis cu marea fierbere de la Bucureşti din urma remanierii Guvernului Boc.

Discursurile seniorilor către juniorii care visau trecerea de la lipitul de afişe la mapele de consilieri au făcut referire, inevitabil, la fenomenul politic ce se desfăşura la 300 de kilometri depărtare, astfel încât printre îndemnuri la curaj şi atitudine s-au mai strecurat şi critici la adresa guvernanţilor.

"Au înlocuit proştii cu hoţii", a tunat Ponta, înainte ca Radu Mazăre să îşi facă apariţia, în uniformă militară, cu beretă roşie, îndemnând la o nouă Revoluţie.

Copie fidelă a societăţii româneşti, şcoala TSD a combinat trimiteri la Fidel Castro cu lecţii despre deficitul de cont curent, focul de tabără de la malul mării cu poliţe plătite politic.

Injecţia cu adrenalină, necesară începutului unei zile care a venit după un "beach-party" prelungit a venit de la Radu Mazăre.

Pe jumătate anesteziaţi de glumele pe care Adrian Năstase şi Victor Ponta le făcuseră pe tema vestimentaţiei "casual", cu cămăşile încheiate peste pantaloni, juniorii social-democraţi au fost aduşi la viaţă de apariţia lui Mazăre.

Uniformă militară, beretă roşie, cizme înalte, baie de mulţime, discurs percutant. Corespunzător ţinutei, discursul lui Mazăre a fost "revoluţionar".

"Băi, ce aş mai face o revoluţie cu voi de aici! Mie îmi place de Fidel Castro. E un şmecher, a luat puterea la 32 de ani şi a ţinut-o 50 de ani şi a făcut ce a crezut el că trebuie să facă. Şi a avut şi gagici şi a avut şi femei şi şi-a făcut treaba. Da, mie îmi place de el. Ce dacă unora nu le place şi strâmbă din nas, mie îmi place. Şi voi ar trebui să faceţi la fel, să aveţi curaj şi să faceţi ce vă place", i-a indemnat el pe tinerii pesedişti care deja începuseră să năduşească sub un soare apărut după multe zile de cer înnorat.

Prima lecţie despre politică a continuat, până spre prânz, într-o notă lejeră, pentru a nu-i speria pe învăţăcei. Adrian Năstase a făcut glume despre lungimea discursurilor, Radu Mazăre a rememorat vremurile când Năstase era prim-ministru şi "era coadă" în spatele lui, iar Liviu Dragnea i-a urat succes lui Nicu Bănicioiu în viitoarele alegeri pentru conducerea TSD.

După pauza de masă, lucrurile s-au schimbat, discuţiile s-au complicat, subiectele fiind deja complexe.

Pentru a-i ţine ocupaţi pe cât mai mulţi, au fost organizate două sesiuni de discuţii în paralel, în locuri diferite. În timp ce Titus Corlăţean şi Olguţa Vasilescu predau despre comunicare, Constantin Niţă şi Viorel Hrebenciuc au vorbit despre cauzele crizei, deficitul de cont curent, balanţa de plăţi.

Ca discuţia oarecum aridă pe teme financiare să nu îi adoarmă pe tinerii social-democraţi, locul a fost atent ales: un club care promitea că spre seară va fi mai mult decât animat.

Recuzita de party nu l-a impresionat însă pe Viorel Hrebenciuc, care, timp de o oră şi jumătate, cât Constantin Niţă şi Liviu Voineau au detaliat politicile economice, şi-a aprins ţigară după ţigară.

Negociatorul PSD s-a înviorat când Robert Negoiţă a pus "dezastrul" economic pe seama "fenomenului Becali". Atins în orgoliul de stelist, Hrebenciuc a ţinut să "nuanţeze" acuzele virulente ale lui Negoiţă, vorbind şi despre aspectele pozitive ale latifundiarului din Pipera, dar şi despre efectele crizei asupra lui Becali, dând asigurări că averea acestuia este "mult mai mică" decât era cu câţiva în urmă.

După ce a remarcat că tricoul purtat de Victor Ponta arăta că partidul şi-a schimbat culoarea, de la "roşu Coca-Cola" la "roşu Ferrari", Hrebenciuc şi-a etalat şi abilităţile politice, prognozând că, deşi înfiinţat pe un val "emoţional", Partidul Poporului, "subvenţionat de Vântu", nu va intra în Parlament.

Liniştiţi în privinţa viitorului politic, tinerii TSD au răsuflat uşuraţi, îndreptându-se către o seară ce se anunţa promiţătoare pentru cariera viitoare: un meci de fotbal cu Ponta, Dragnea şi Corlăţean şi un party-club.

Material de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici