PSD va insista ca sumele pentru învăţământ să fie majorate cel puţin la nivelul din 2009

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că social-democraţii vor depune amendamente la bugetul de stat pentru ca sumele alocate învăţământului să fie cel puţin la nivelul celor din 2009.

21 afișări
Imaginea articolului PSD va insista ca sumele pentru învăţământ să fie majorate cel puţin la nivelul din 2009

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu (Imagine: Dragos Bota/Mediafax Foto)

Fostul ministru PSD al Educaţiei a afirmat că social-democraţii vor insista ca prin amendarea bugetului de stat propus de Guvern sumele alocate cercetării să fie cel puţin la nivelul celor din 2009.

"Pentru cercetare, Guvernul actual a propus în proiectul de buget cea mai mare nenorocire, reducând cheltuielile până la 57,8% din suma alocată în 2009, când şi aşa au fost alocaţi foarte puţini bani. Vom insista la comisie şi în plen cu amendamente ca fondurile alocate cercetării să fie cel puţin la nivelul celor din 2009. În toate ţările în condiţii de criză, bugetele alocate educaţiei şi cercetării au fost majorate, numai la noi au fost diminuate. Este o politică pro-criză, pentru că ai nevoie să investeşti în resurse umane şi în cercetare, care poate aduce idei inovatoare care să ajute ţara să depăşească mai repede criza", a declarat Andronescu.

Vicepreşedintele PSD a menţionat că social-democraţii vor depune amendamente şi pentru respectarea cotei de 6% din PIB care trebuie alocată educaţiei, prin diminuarea procentului veniturilor proprii ale unităţilor şcolare din bugetul total acordat educaţiei.

Andronescu a afirmat că suma de aproximativ 100 miliarde lei prevăzută la propunerea de buget pe 2010 la capitolul venituri proprii în sistemul educaţiei este exagerat de mare şi duce, practic, la nerespectarea cotei de 6% din PIB.

"Suma de 100 miliarde prevăzută la capitolul venituri proprii, în totalul celor 6%, este exagerat de mare şi nu se va realiza niciodată. Practic aceşti bani există doar pe hârtie, sunt bani virtuali şi în mod real, educaţia nu va beneficia de 6% din PIB", a adăugat fostul ministru PSD al educaţiei.

Ea a precizat că PSD va propune la discuţiile pe proiectul de buget pe 2010 diminuarea cotei reprezentând capitolul venituri proprii ale unităţilor de învăţământ şi, respectiv, majorarea fondurilor alocate din bugetul central de stat.

Andronescu a menţionat că PSD va propune şi majorarea sumelor prevăzute la capitolul cheltuieli de personal, care, în propunerea actuală de buget, sunt de 94,4% din cele alocate în 2009.

"Diminuarea fondurilor pentru cheltuielile de personal au fost făcute fără o analiză prelabilă a eventualelor reduceri de personal. Nu poţi să dai afară oameni din educaţie fără să ai o analiză a nevoilor din sistem, fără a te asigura că poţi pregăti resurse umane calificate, fără a investi de fapt într-un potenţial anticriză", a spus vicepreşedintele PSD.

Fostul ministru PSD al Educaţiei a precizat că social-democraţii vor depune şi amendamente pentru alocarea de la bugetul de stat a sumelor necesare pentru finalizarea lucrărilor de reparaţie şi construcţie a tuturor unităţilor şcolare aflate acum în lucrări de şantier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici