Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, posibilă modificare în Statutul PSD

Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, desfiinţarea funcţiilor de vicepreşedinţi regionali prin modificarea modalităţii de alegere, precum şi schimbarea modului de alegere a secretarului general constituie posibile modificări ale Statului PSD, potrivit unor discuţii informale din PSD.

15 afișări
Imaginea articolului Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, posibilă modificare în Statutul PSD

Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, posibilă modificare în Statutul PSD (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, care să preia unele dintre actualele atribuţii ale preşedintelui PSD, este una dintre modificările pe care o parte a liderilor partidului intenţionează să o aducă Statutului PSD, potrivit unor discuţii informale din partid.

Conform unor surse din PSD, o astfel de modificare a Statului ar putea fi propusă de Adrian Năstase, ea nefiind, deocamdată, agreată de Mircea Geoană.

Înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, precum şi atribuţiile care vor fi transferate acestei funcţii depind de rezultatul negocierilor dintre diferiţi lideri ai PSD în perspectiva alegerilor pentru structura de conducere, care vor avea loc la Congresul din primăvară.

O variantă ar fi ca preşedintele executiv să preia o parte a atribuţiilor preşedintelui formaţiunii, în timp ce alţi lideri ar prefera ca funcţiei de preşedinte executiv să îi revină un rol mai mult formal. Există, pe de altă parte, şi tatonări pe marginea posibilităţii ca un eventual preşedinte executiv să preia o mare parte a atribuţiilor secretarului general.

Potrivit unor surse din partid, actualul lider, Mircea Geoană, ar prefera întărirea funcţiei de secretar general al partidului, existând posibilitatea schimbării modalităţii de alegere a acestui post, nu doar prin votul Congresului, ci şi prin voturi în fiecare filială judeţeană, după modelul francez.

Pe de altă parte, unii membri ai PSD au invocat posibilitatea, potrivit aceloraşi surse, de schimbare a modului de alegere a vicepreşedinţilor. În prezent există opt funcţii de vicepreşedinţi regionali şi şapte funcţii de vicepreşedinţi pe diferite domenii de activitate, urmând ca alegerea pe criteriul regional să fie înlocuită cu o alegere pe noi domenii de activitate.

Funcţia de preşedinte executiv al PSD a existat până în 2006. Ultimul ocupant al acestui post a fost Adrian Năstase. Acesta a demisionat, în martie 2006, din funcţia de preşedinte executiv al PSD şi din cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce conducerea partidului şi liderii de organizaţii judeţene i-au retras sprijinul politic.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, pentru "Gândul", că "Adrian Năstase este redutabil pentru funcţia de preşedinte executiv".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici