Relaţia Băsescu-Vântu, de la prezenţa la televiziunea "mogulului" la schimburi dure de replici

Relaţia lui Traian Băsescu cu Sorin Ovidiu Vântu şi trustul controlat de acesta, a cărei dominantă în ultimii ani sunt acuzele reciproce, a cunoscut şi vremuri mai bune, în care şeful statului era o prezenţă constantă la televiziunea celui pe care, mai târziu, avea să-l numească "mogul", "rechin".

220 afișări
Imaginea articolului Relaţia Băsescu-Vântu, de la prezenţa la televiziunea "mogulului" la schimburi dure de replici

Relaţia Băsescu (Foto)-Vântu, de la prezenţa la televiziunea "mogulului" la schimburi dure de replici (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Traian Băsescu era invitat la numeroase emisiuni în studiourile "mogulului" la începutul primului mandat ca şef al statului, participând chiar, timp de trei ore, la emisiunea de relansare a postului, în 15 septembrie 2006. În acea perioadă, orice legătură între Vântu şi postul său TV era ignorată de Traian Băsescu, şeful statului intervenind de multe ori în emisiuni şi chiar fiind gazdă la Cotroceni pentru emisiuni în care era intervievat.

Ulterior, din motive probabil numai de cei doi ştiute, relaţia a devenit tensionată, cu schimburi de replici acide, şeful statului fiind cel care a invocat în nenumărate rânduri numele lui SOV, în special în timpul campaniilor electorale, acuzându-l de intenţii de manipulare a politicienilor şi a opiniei publice. Mai mult, jurnalişti ai postului de televiziune erau apostrofaţi de şeful statului, când îi puneau întrebări în timpul deplasărilor în ţară.

"Mogul" şi "rechin" au fost principalele etichete puse de Traian Băsescu lui Sorin Ovidiu Vântu, al cărui nume l-a invocat aproape obsesiv în special în campania pentru referendumul de demitere a şefului statului din 2007 şi în campania pentru prezidenţialele din 2009. Şi replicile omului de afaceri, deşi mai rare, au fost în aceeaşi notă.

Agenţia MEDIAFAX prezintă principalele schimburi de replici dintre Traian Băsescu şi Sorin Ovidiu Vântu:

19 feb 2007 - Preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat, la RRA, pe Dinu Patriciu, Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu, pe care i-a numit "moguli de presă", că utilizează trusturile media pe care le deţin în bătălia politică. El a precizat că a găsit o analiză într-un ziar referitoare la trusturile celor trei, în care aceştia erau numiţi chiar "moguli", dar în care însă, conform preşedintelui, "nu se menţiona legătura acestora cu politicul".

"Le-a recunoscut (analiza - n.r.) capacitatea de a distruge imaginea cuiva, de a crea imagini virtuale despre cineva, dar nu au făcut pasul următor, să vadă, prin investigaţie jurnalistică, ce influenţă politică au aceşti oameni", a spus şeful statului. Băsescu le-a reproşat celor trei "moguli" că doresc să controleze conducerea politică a ţării şi că, împreună cu anumiţi politicieni, "din întreg spectrul politic", îşi doresc un preşedinte "ca o statuie care nu aude, nu vede" şi care nu se implică.

"Nu o să fiu un preşedinte care, când se răţoişte Felix motanul, ăstălalt de la PSD, care când ţipă nu ştiu ce liberal supărat, se retrage", a spus Băsescu.

"Un conflict fundamental între mine şi toate partidele va veni şi se va propaga în condiţiile în care efortul major al tuturor partidelor, efortul major al tuturor mogulilor media în bună înţelegere cu partidele este să aibă un preşedinte care să reprezinte chiar statuia aceea care îi e dragă mafiei: cu ochii acoperiţi, cu urechile acoperite, cu gura acoperită", a spus Băsescu.

13 mai 2007 - Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a declarat, pentru MEDIAFAX, că Ludovic Orban a vrut să facă paradă de cunoştinţele sale de istorie când a spus că Traian Băsescu este omul lui Sorin Ovidiu Vântu, al lui Bucşaru, al Elenei Udrea sau al lui Dorin Cocoş.

Directorul campaniei PNL pentru referendumul din 19 mai, Ludovic Orban declarase că Traian Băsescu este "un impostor", fiind "omul lui Sorin Ovidiu Vântu". "Cine îl susţine pe Traian Băsescu? Realitatea TV. Cine este proprietarul Realităţii? Sorin Ovidiu Vântu. Cine îl sprijină pe Traian Băsescu? Sorin Ovidiu Vântu. Nu mai este Sorin Ovidiu Vântu omul lui Traian Băsescu, ci a ajuns Traian Băsescu omul lui Sorin Ovidiu Vântu, aşa cum Traian Băsescu este omul lui Bucşaru, Vulpescu, etc. Este omul lui Elena Udrea, omul lui Dorin Cocoş. Este un impostor. Vă rog să nu salvaţi pielea lui Traian Băsescu", a declarat Orban, în aplauzele sălii.

În replică, Sorin Ovidiu Vântu a declarat, glumind, că Ludovic Orban face paradă de cunoştinţele sale de istorie. "Domnul Orban vrea să spună că Traian Băsescu este bărbatul tuturor femeilor şi femeia tuturor bărbaţilor. Credeam că de data asta domnul Orban vine cu o acuză serioasă", a declarat omul de afaceri. "Altceva nu am ce să comentez, declaraţia (lui Orban, n.r.) este în logica unei lupte de campanie electorală. Nu am relaţii cu niciunul dintre aceşti oameni. Îmi pare rău că se aduc astfel de acuze, eu îmi văd de treburile mele", a încheiat Vântu.

15 mai 2007 - Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, la B1 Tv, că nu l-a inclus pe Sorin Ovidiu Vântu printre oligarhi, pentru că acesta nu deţine, spre deosebire de Dinu Patriciu şi Dan Voiculescu, putere politică. Băsescu a apreciat că Sorin Ovidiu Vântu s-ar putea încadra în categoria "oligarhie financiară", dar aceasta "nu prea există încă în România". El a ţinut să infirme informaţiile conform cărora ar fi prieten cu Sorin Ovidiu Vântu. "Da, am fost prieteni, am împărţit de la FNI", a spus, ironic, Băsescu, întrebat în legătură cu o relaţie între el şi Vântu.

14 mar 2008 - Preşedintele Traian Băsescu a acuzat trusturile de presă de atacuri la adresa sa şi a membrilor familiei sale şi a avertizat că, în calitate de soţ şi tată, va replica la "toate mizeriile" care îi vor viza familia. Replica sa survenea unui articol din "Jurnalul Naţional", dar nu a acuzat doar trustul de presă deţinut de Dan Voiculescu, ci şi pe cel deţinut de Sorin Ovidiu Vântu, precum şi Televiziunea publică. Băsescu a mai spus că nu va face niciodată compromisuri cu mogulii de presă.

15 mar 2008 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "stăpânii tonomatelor pe euro" doresc să dobândească controlul asupra instituţiilor statului. "Eu nu am criticat presa, am criticat practici din presă, practica tonomatului - bagi pacheţelul cu euro la începutul lunii şi el vorbeşte pe televizoare toată luna spre bucuria patronului. Această practică am atacat-o şi nicidecum presa", a spus Băsescu. "Mogulii, stăpânii acestor tonomate, cărora le bagi pacheţelul cu euro la începutul lunii şi toacă toată luna, vor să dobândească controlul pe instituţiile politice ale statului, vor un preşedinte care să nu aibă curajul, când mă ceartă presa, să nu le spună nimic, să stea liniştit. Nici măcar dreptul la replică nu sunt dispuşi să-l dea, dar sunt dispuşi să spună populaţiei toate minciunile, pentru că stăpânii lor au nevoie de administraţie centrală şi administraţie locală slabă ca să-şi poată face interesele", a spus Băsescu.

9 sep 2008 - Şeful statului a declarat, la TVR, că patronii trusturilor "Realitatea" şi "Antena" au plătit oameni care să susţină, minţind, că preşedintele a ştiut despre înţelegerea PDL-PRM privind conducerea Senatului şi că acest lucru demonstrează că cele două televiziuni vor minţi şi în campania electorală. El a spus că a avut două declaraţii publice în care a arătat că nu a avut nicio legătură cu acordul PRM-PDL. "Au continuat denigrările şi atunci am înţeles că de fapt este alt joc şi, dacă aţi observat, pe două trusturi de presă: pe trustul lui Voiculescu şi pe trustul lui Vântu. Oameni care altfel te... dar le iese din gură propaganda mirosind a Rompetrol şi alta mirosind a bani de la FNI", a spus Băsescu.

"Campania pe care au dus-o împotriva şefului statului legată de episodul PDL cu Vadim a arătat cum se vor poziţiona şi cum se vor comporta trusturile acestea două de presă, prin oamenii pe care îi plătesc, în timpul campaniei: minciuna va fi axa fundamentală, minciuna la adresa oamenilor pe care nu-i simpatizează Vântu şi Voiculescu", a adăugat preşedintele. Întrebat dacă nu face, totuşi, un proces de intenţie, Băsescu a răspuns: "Procesul de intenţie mi-l fac ei, de două săptămâni, şi public. Ceea ce au făcut arată cum se vor comporta în campanie ca să îşi slujească stăpânii".

10 sep 2008 - Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu îi transmite preşedintelui Traian Băsescu, printr-un comunicat, că are "o părere exagerat de bună" despre sine, dacă îşi închipuie că trustul Realitatea-Caţavencu îşi foloseşte resursele financiare şi angajaţii pentru a-l agresa.

22 dec 2008 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după depunerea jurământului de către membrii Executivului, că actualul Guvern este 100 % românesc, deosebindu-se de cel din 2004, care a început ca unul al României şi a terminat fiind parţial al lui Fenechiu, Vântu şi al lui Patriciu.

"Mă bucur că este sută la sută Guvernul României. Am mai instalat un Guvern în 2004, care a început ca Guvern al României şi a terminat să fie un Guvern parţial al lui Fenechiu, parţial al lui Patriciu, parţial al mai ştiu eu cui", a spus Băsescu. "Vă cer să rămâneţi până la capăt Guvernul României", a adăugat Băsescu. "Ceea ce trebuie să nu se întâmple într-un guvern este ca cinci miniştri să fie ai lui Vântu, trei ai lui Patriciu şi vreo patru ai lui Fenechiu sau mai ştiu eu în ce repartiţie", a comentat şeful statului.

- Preşedintele Băsescu a declarat, la B1 Tv, că a încercat să-l convingă pe Călin Popescu Tăriceanu să renunţe la cerinţa de a fi în continuare premier şi că a sperat până în ultima clipă ca PNL "să se flexibilizeze", motiv pentru care a amânat anunţarea premierului desemnat până în 10 decembrie. El a adăugat că în 10 decembrie a decis că se poate face o majoritate şi cu PSD. "O majoritate care nu este dorită, dacă îmi este permis să spun, poate de oameni care nu mi-ar fi plăcut să o dorească: Patriciu nu o vroia, Vântu nu o vroia, Fenechiu nu o vroia, domnul Iliescu nu o vroia, domnul Adrian Năstase nu o vroia, domnul Hrebenciuc nu o vroia. Şi am ajuns la concluzia că este o alianţă nedorită chiar de cine nu vroiam să o dorească", a spus Băsescu.

11 mar 2009 - Sorin Ovidiu Vântu afirmă că "Băsescu are tot mai dese accese de furie" impotriva sa, a presei, în general, dar asta e strict problema şefului statului. "Sper să îi treacă, până la urmă", a spus omul de afaceri.

13 apr 2009 - Preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat pe Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu că fac presiuni prin trusturile de presă pe care le deţin pentru oprirea funcţionării instituţiilor statului.

"Propaganda care se face şi încercarea de a arăta că în familia prezidenţială sunt ilegalităţi nu arată decât că mulţi din cei care au mijloace de a face presiune publică pe preşedinte, şantaje la preşedinte, nu ezistă să o facă utilizând trusturile media. Probabil că în acest şantaj public «stai că îţi punem noi familia în discuţie» - trebuie să recunoaştem: fiica cea mică, fiica cea mare, fratele, aştept ziua în care încep campaniile împotriva soţiei, probabil deprecierea este atât de mare încât va veni şi rândul soţiei - acest lucru nu arată decât o presiune formidabilă făcută de oameni care sunt în dificultate în faţa justiţiei, fie că vorbim de trustul domnului Vântu - deocamdată nu a găsit nici la mine, nici la fiica mea bani de la FNI -, fie că vorbim de trustul domnului Voiculescu - nu sunt bani de la CRESCENT la mine în casă, nici în casa fiicei mele, sunt bani câştigaţi cinstit. Presiunea pe care o fac este să se oprească funcţionarea instituţiilor", a spus Băsescu.

El a adăugat că le spune acestora ceea ce declară de patru ani şi jumătate şi anume că nu are nimic de negociat cu nimeni din punct de vedere al funcţionării instituţiilor statului.

17 iun 2009 - Sorin Ovidiu Vântu a dat "un tun", pe ultima sută de metri a guvernării Tăriceanu, cu o rambursare ilegală de TVA, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, pe care i-a dus în Cipru şi pe care i-a "băgat" în trustul de presă pe care îl deţine, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

"Nici proprietarul real al trustului Intact nici proprietarul trustului Realitatea nu au mai prea putut să îşi facă jocurile pentru că nu s-a mai putut negocia, nici partidele cu mine, nici partide cu instituţii, nici el cu instituţii, fie că era justiţie, fie că era... În ultimii cinci ani au fost cam ghinionişti. Sigur, domnul Vântu, pe ultima sută a guvernării Tăriceanu, a reuşit să tragă un tun, de vreo 60 de milioane de euro, dar să sperăm că instituţiile statului vor recupera aceşti bani, o rambursare ilegală de TVA", a spus Băsescu, la B1TV.

Întrebat dacă este dovedită a fi ilegală rambursarea de TVA la care se referă, Băsescu a răspuns: "Că-i ilegală e dovedită".

9 iul 2009 - Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu l-a dat în judecată pe Traian Băsescu, pentru acuzaţiile pe care acesta i le-a adus în emisiunea "Naşul", suma solicitată de Vântu drept daune fiind de un milion de euro.

"Da, confirm introducerea acţiunii în instanţă şi suma solicitată, dar nu vreau să fac nici un comentariu. Am plătit taxa de timbru şi, în avans, o parte a onorariilor avocaţilor", a declarat Sorin Ovidiu Vântu.

14 iul 2009 - Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, la ceremonia de învestire a noului ministru al Tineretului, o înţelegere "murdară" legată de difuzarea gratuită a unor clipuri electorale în campania pentru PE de către televiziunile comerciale în schimbul unor bani publici de la politicieni.

El a spus că a dorit chiar înainte de izbucnirea scandalului Ridzi în presă o remaniere rapidă, pentru că înţelesese că există o "înţelegere murdară" între politicieni şi două trusturi de presă privind difuzarea în campania pentru europarlamentare în mod gratuit a spoturilor electorale ale candidaţilor, urmând ca aceste televiziuni să primească bani publici neînregistraţi de la politicieni.

"Există oameni (...) care pot confirma că opţiunea mea a fost remanierea imediată, când am înţeles ce s-a întâmplat de fapt, înainte să apară dezvăluirile presei. Dar văzusem filmul pe care l-am văzut în campanie, acel film urât în care, dintr-odată, televiziunile comerciale anunţau că difuzează gratuit clipurile candidaţilor la europarlamentare. Sigur că nu se transformase peste noapte nici domnul Vântu, nici domnul Voiculescu în samaritean sau samariteni. Pur şi simplu, era expresia înţelegerii murdare între politic şi două trusturi de presă: «Noi declarăm că nu luăm bani, după ce anunţasem tarifele de campanie, iar voi veniţi cu banii neînregistraţi, direct la noi». Filmul a continuat şi de Ziua Tineretului", a spus Băsescu.

El a menţionat că, în 29 mai, când a aflat că trusturile de presă au luat această "decizie eroică" privind difuzarea gratuită a spoturilor, i-a rugat pe cei responsabili de campania fiicei sale să înceteze imediat difuzarea oricărui clip electoral.

- Trustul Realitatea - Caţavencu, controlat de Sorin Ovidiu Vântu, transmite, printr-un comunicat, că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la "aşa-zisele înţelegeri murdare dintre partidele politice şi trustul Realitatea-Caţavencu" reprezintă o "intoxicare deliberată" a acestuia în raport cu publicul.

30 iul 2009 - Preşedintele Traian Băsescu a criticat Realitatea TV, la RRA, pentru faptul că difuzează în exces imagini în care fiica sa, Elena, apare alături de Monica Iacob Ridzi la concertul formaţiei Voltaj şi a menţionat că postul de televiziune ar trebui să difuzeze şi imagini cu "amărâţii de la FNI".

"Mă întreb: Preacinstiţii ziarişti ai acestui trust, oare de ce nu apar zilnic cu poze ale amărâţilor de la FNI la Tribunal când ştiu foarte bine că a fost condamnată Vlas pentru că a umblat cu creionul, dar banii acelor amărâţi sunt la Vântu", a spus preşedintele.

31 iul 2009 - Grupul de presă Realitatea-Caţavencu a transmis, într-un comunicat, că "ia act cu surprindere de recentele declaraţii calomnioase ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa companiei", precizând că şeful statului "face o serie de afirmaţii voit neadevărate".

16 sep 2009 - Preşedintele Traian Băsescu şi-a explicat discursul de bilanţ din Parlament, menţionând că a vrut ca, la sfârşit de mandat, să lase punctul său de vedere şi nu "punctele de vedere exprimate de televiziunile mogulilor" şi că a vrut să rămână un document oficial. Şeful statului a menţionat că a a vrut să rămână reperele pe care el le-a pus în mandatul său "şi nu cele pe care le-au pus Vântu sau Voiculescu".

15 oct 2009 - Preşedintele Traian Băsescu i-a atacat din nou, la B1 TV, pe Dan Voiculescu şi pe Sorin Ovidiu Vântu, susţinând că forţa preşedintelui fondator al PC este trustul Intact şi criticând faptul că o campanie a trustului Realitatea vorbeşte tocmai despre respect.

"Cum i-o fi lui Sorin Ovidiu Vântu să se ducă la păgubiţii FNI să le spună că el vrea respect?", a spus Băsescu. El a adăugat că acei oameni îi pot răspunde lui Vântu: "De unde vrei, măi Vântule, respect?"

16 oct 2009 - Procesul intentat de Sorin Ovidiu Vântu preşedintelui Traian Băsescu s-a amânat, la Tribunalul Bucureşti, pentru că omul de afaceri a făcut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a dosarului.

17 oct 2009 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune difuzată de ProTV, că unii dintre contracandidaţii săi trăiesc "în atmosfera" unor persoane precum Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Sorin Ovidiu Vântu sau Marian Vanghelie.

"Eu nu spun că niciunul dintre ei nu ar fi similar cu Hrebenciuc. Sau niciunul dintre ei nu este Vanghelie. Dar trăiesc în atmosfera acestor politicieni, a acestor oameni. Niciunul dintre ei nu este Voiculescu, dar trăiesc în atmosfera şi cu sprijinul lor. Niciunul dintre ei nu e Vântu, dar trăiesc susţinuţi de Sorin Ovidiu Vântu. Este opţiunea electoratului", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că a înţeles foarte bine de ce Emil Constantinescu a spus că a fost înfrânt de sistem.

19 oct 2009 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat pentru site-ul Hotnews că interesul lui Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu este "să creeze o atmosferă irespirabilă pe fondul infantilismului unei mari părţi a politicienilor" care participă la "emisiuni sterile şi stupide".

Întrebat de ce nu se abordează în dezbaterile publice problemele legate de pensii, salarii, criză economică, impozite şi legi, Traian Băsescu a răspuns: "Pentru că la noi există Vântu şi Voiculescu, ce au trusturi media, pentru că interesul lor nu este să aducă în prim-planul dezbaterii probleme importante despre care eventual ar vorbi politicienii - eu chiar am vorbit despre aceste lucuri".

"Interesul lor este să creeze o atmosferă irespirabilă pe fondul infantilismului unei mari părţi a politicienilor care răspund fără ezitare invitaţiilor acestor trusturi ţinând ore în şir emisiuni sterile şi stupide în care singurul obiectiv este să-l atace pe Băsescu şi eventual pe Antonescu sau Geoană, neţinând cont de faptul că asta nu interesează aproape pe nimeni", a adăugat el.

21 oct 2009 - Traian Băsescu şi-a depus, la BEC, candidatura la Preşedinţie pentru un nou mandat, el ţinând să sublinieze că nu a făcut compromisuri cu Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie şi Vântu şi cu grupurile de interese.

"România nu trebuie lăsată pe mâinile alianţei de la Grivco. România nu este nici a lui Ion Iliescu, nici a lui Hrebenciuc, nici a lui Marko Bella, nici a lui Mircea Geoană, nici a lui Vântu, nici a lui Voiculescu. România este a românilor iar efortul meu, în continuare, va fi ca România să fie a românilor şi să nu înceapă din nou să fie controlată, ca în vremea lui Adrian Năstase, de grupurile de interese", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că ştie care au fost motivele marilor insatisfacţii din mandatul său pentru cei pe mâna cărora nu vrea să las România. "Nu am negociat nici cu Vântu, nici cu Patriciu, nici cu Voiculescu. Nu am negociat nici cu Hrebenciuc, nici cu Vanghelie, nici cu Ion Iliescu, pentru că vedem România în mod diferit", a subliniat Băsescu.

"Ştiu cum se influenţează oamenii politic de către oameni de afaceri de gen Vântu, Voiculescu sau Patriciu. Dar am rezistat timp de cinci ani să nu fac compromisuri cu aceşti oameni, cu aceste interese, şi vreau să se ştie că nu voi face nici în ultimele zile ale primului meu mandat prin cedarea cu privire la desemnarea primului ministru", a spus Băsescu.

24 oct 2009 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Craiova, că a observat în mass-media tentaţia de a acoperi campania electorală cu o "zgură" de subiecte neimportante pentru a acoperi incapacitatea multor candidaţi de a prezenta soluţii la probleme. El a spus că instituţiile media au interesul de a avea un preşedinte cu care să poată negocia.

"De aceea, vor un electorat neinformat pentru a putea fi manipulaţi şi îndreptaţi cu votul spre alt candidat. Unul dintre lucrurile cu care mă mândresc este că nu am negociat interesul naţional nici cu domnul Vântu, nici cu domnul Voiculescu, nici cu domnul Patriciu şi cu atât mai puţin cu domnul Hrebenciuc şi Vanghelie", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu acceptă "liniştea" pe care ar dori-o Iliescu, Vanghelie, Vântu, Patriciu sau Voiculescu şi a spus că aceştia au nevoie de linişte pentru că "trebuie continuat modul în care ei au devenit proprietari pe timpul lui Ion Iliescu".

27 oct 2009 - Traian Băsescu şi-a postat pe unul din site-urile de campanie un filmuleţ intitulat "După 20 de ani, asta e REALITATEA", în care sunt criticaţi politicieni şi patroni ai trusturilor de presă printre care Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ion Iliescu, Crin Antonescu, Mircea Geoană şi Dinu Patriciu.

Filmuleţul este o succesiune de fotografii trucate cu politiceni şi patroni ai trusturilor media care ţin în mâini pancarte cu lozinci. Sorin Ovidiu Vântu poartă inscripţia "Noi ştim că justiţia ne scapă mereu".

4 nov 2009 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Alexandria, la un miting electoral, că va desemna un premier responsabil, în spatele căruia să nu se poată întâmpla ce îşi doresc Iliescu, Hrebenciuc, Voiculescu şi Vântu, menţionând că aceştia au interese legate de privatizări.

7 nov 2009 - Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la un miting electoral la Timişoara, că Mircea Geoană este "un paravan" în spatele căruia se află Ion Iliescu, Voiculescu şi Vântu, iar el, în alegerile prezidenţiale, nu îl va învinge pe Geoană, ci pe Ion Iliescu.

12 nov 2009 - Preşedintele Băsescu a declarat, la B1 TV, că l-a sunat pe Mircea Geoană, iar acesta nu i-a răspuns, deoarece nu putea fi deranjat când vorbea cu Sorin Ovidiu Vântu, sugerând ca liderul PSD să fie întrebat de câte ori a fost chemat "ca lacheul" în Delta Dunării pentru a primi instrucţiuni.

"Întrebaţi-l pe Mircea Geoană de câte ori a fost chemat ca lacheul în Delta Dunării de Sorin Ovidiu Vântu să primească instrucţiuni în această vară. (...) Ce ziceţi dacă te sună preşedintele României pe tine, preşedintele Senatului şi nu îi răspunzi pentru că discuţi cu Vântu? Nu că nu îi răspunzi 30 de minute, ci nu îi răspunzi două ore preşedintelui României", a declarat Băsescu.

14 nov 2009 - Preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat liderului PNL, Crin Antonescu, faptul că a dus dezbaterea de la Cluj "în derizoriul acuzaţiilor ieftine, fără acoperire", spunându-i că a crezut că are "un standard moral puţin mai ridicat" şi că i-ar fi plăcut să intre cu el în turul al doilea al alegerilor.

"Domnule Antonescu, cu minciunile lui Vântu, Voiculescu, nu veţi câştiga alegerile prezidenţiale. Mi-ar fi plăcut tare mult să intraţi în turul doi, pentru că ar fi existat o garanţie că România nu ajunge nici pe mâna lui Iliescu, Voiculescu sau Hrebenciuc. Păcat că la sfârşit de dezbatere aţi dus-o în derizoriul acuzaţiilor ieftine, fără acoperire. Credeam că aveţi un standard moral puţin mai ridicat. Asta arată ca un laş care dă şi fuge. Eu v-am răspuns fără să vă acuz. Dumneavoastră aţi profitat că aţi avut ultimul cuvânt. Aţi devenit dintr-o dată mic dintr-o speranţă a mea", i-a spus Băsescu liderului liberal.

18 nov 2009 - Candidatul la Preşedinţie Traian Băsescu a declarat că este obligatoriu ca Televiziunea Română să iasă imediat de sub controlul lui Vântu şi Voiculescu şi să renunţe la a se mai subordona partidului care îl are drept canddiat la Preşedinţie pe Mircea Geoană. "Este obligatoriu ca Televiziunea Română publică să iasă imediat de sub controlul lui Vântu şi Voiculescu şi să renunţe la a se mai subordona partidului care îl are drept candidat pe Mircea Geoană. Cer public ca imediat acest lucru să se întâmple", a spus Băsescu, la sediul său de campanie.

20 nov 2009 - Mircea Geoană a propus, la dezbaterea televizată a primilor trei candidaţi, un guvern PNL-PSD, Crin Antonescu l-a reconfirmat pe Klaus Iohannis ca preferinţă pentru premier, iar Traian Băsescu a spus că nu vrea un guvern condus de Iliescu, Hrebenciuc, Voiculescu şi Vântu.

21 nov 2009 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1Tv, că liderul PSD Mircea Geoană ar putea deveni şef al statului în 2014 "dacă devine stăpânul partidului" şi nu va mai depinde de Iliescu-Hrebenciuc-Vanghelie-Vântu.

24 nov 2009 - Candidatul Traian Băsescu a declarat că la turul al doilea al prezidenţialelor va fi o participare bună, afirmând că românii vor să ştie că ei au ales preşedintele, nu "Vântu, Voiculescu, Patriciu".

25 nov 2009 - Sorin Ovidiu Vântu a declarat, pentru ediţia online a Evenimentului Zilei, că, în ultimii cinci ani, nu a fost pace în România, ci "a fost cea mai cretină conducere a acestui stat din vremea fanarioţilor şi până astăzi".

- Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sediul său de campanie, că "mogulii" din spatele lui Klaus Iohannis sunt ca rechinii, se învârt în jurul datei de 6 decembrie pentru că "li se pare lor că acolo este prada" şi că-i va apăra pe români de lăcomia acestora. Băsescu s-a referit la întâlnirea de la Grivco unde ar fi fost decis sprijinul pentru Iohannis, dar şi la întâlniri la sediul fundaţiei lui Dinu Patriciu şi la întâlnirea Patriciu-Vântu.

El a menţionat că la sediul firmei lui Dan Voiculescu s-a discutat strategia politică, structura guvernului şi numele premierului, la fundaţia lui Dinu Patriciu s-a vorbit de strategia economică şi programul de guvernare, iar la Sorin Ovidiu Vântu de privatizări şi vânzări-cumpărări.

26 nov 2009 - Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a confirmat, la Realitatea TV, că s-a întâlnit cu Mircea Geoană, în Delta Dunării, aşa cum a susţinut Traian Băsescu, însă a apreciat, ironic, că şeful statului nu l-a putut contacta pe liderul PSD din cauza "vreunui bruiaj pe fir".

Vântu a mai declarat, referitor la acuzele şefului statului că ar fi interesat de privatizarea Poştei Române, că nu i-a trecut prin cap nicio clipă să cumpere "o adunătură de mortar şi ciment", menţionând că nu este "speculator imobiliar". El a adăugat că, întâmplător, în România are şi un trust de media, "care se pare că în anumite situaţii îl deranjează pe domnul Traian Băsescu".

- Băsescu afirmă, în debutul prezenţei sale la Realitatea TV: "Sunt în faţa unui ziarist în această seară, nu pe proprietatea unui mogul. Nu mi-e clar. Nu mi-aţi spus că vin pe prorpietatea mogulului", a ţinut Traian Băsescu să precizeze încă de la începutul emisiunii. Cât Băsescu s-a aflat în studio, a fost difuzată înregistrarea video în care apare lovind un copil.

- Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a propus mai multe dezbateri cu Mircea Geoană, la TVR, Antena 1, ProTV, şi a precizat că, dacă liderul PSD nu va dori să participe, este pregătit şi pentru o dezbatere cu Vântu, Patriciu şi Voiculescu.

- Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Colegiul Director al PDL, că Mircea Geoană a minţit la dezbaterea din primul tur, când a spus că nu s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vântu, arătând că acesta trebuie să îşi ceară scuze românilor pentru această minciună. "Vă aduceţi aminte, la dezbaterea la care a participat şi Mircea Geoană, am spus că nu îl puteam găsi la telefon pentru că era ocupat cu Vântu, iar el a spus: «Nu, minte preşedintele, nu am fost ocupat cu Vântu». Aseară a spus Vântu că îl chema în Deltă, la prelucrat", a declarat Băsescu.

28 nov 2009 - Traian Băsescu a declarat că îl cheamă pe contracandidatul său, Mircea Geoană, la o dezbatere faţă în faţă, la Parlament, lăsând la latitudinea liderului PSD alegerea moderatorilor şi a televiziunilor care să transmită evenimentul şi afirmând că dacă nu se prezintă, social-democratul este "laş".

El a adăugat că Mircea Geoană are de dat răspunsuri câtorva întrebări care frământă opinia publică. "Mircea Geoană are de răspuns la multe întrebări. Una foarte urgentă este dacă ne va asigura liniştea aşa cum a asigurat-o Sorin Ovidiu Vântu celor 350.000 de păgubiţi de la FNI. Poate are alte metode de asigurat liniştea, în afară de cele pe care le-a învăţat de la creatorul său, Sorin Ovidiu Vântu. Ar trebui să răspundă şi la o întrebare legată de opiniile noului creator de program economic, domnul Patriciu(...). Poate ne spune ce a stabilit bun pentru ţară la Moscova. Iată câteva întrebări care, sunt convins, frământă opinia publică", a mai spus Traian Băsescu.

29 nov 2009 - Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat, într-o conferinţă, că Traian Băsescu, cel care îi critică acum pe moguli, a colaborat timp de ani de zile cu Sorin Ovidiu Vântu, întrebându-se dacă şeful statului a uitat acest lucru sau se preface.

Duvăz a spus că Băsescu ar trebui să renunţe la a se poziţiona ca luptător împotriva mogulilor. De asemenea, Duvăz a spus că şeful statului ar trebui să renunţe la a critica întâlnirea de la Grivco, pentru că în 2004 a aprticipat la întâlniri similare.

- Traian Băsescu a criticat faptul că Mircea Geoană nu s-a prezentat la dezbaterea la care l-a invitat, afirmând că "sforarii" din PSD şi "mogulii" nu îşi lasă "marioneta" să vină la confruntări pentru ca aceasta să nu dea informaţii despre preţul plătit pentru susţinerea în campanie. "Rechinii îl ascund pe Geoană în spatele unei campanii murdare", a spus Băsescu. "Dacă Geoană câştigă alegerile, ei, Vântu, Voiculescu, Patriciu vor fi marii beneficiari, iar românii vor fi cei păgubiţi, ca la FNI", a spus Băsescu.

3 dec 2009 - Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a declarat, pentru MEDIAFAX, referindu-se la arestarea lui Nicolae Popa, că îi pare rău, pentru că acesta era prietenul său şi că îl consideră nevinovat, victima "manipulării uriaşe" în cazul FNI.

Întrebat ce crede despre afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu, care, la un post de televiziune, a declarat că ar putea fi surprize în cazul FNI, Vântu a comentat: "Ştie cineva în România ce e în capul domnului Băsescu? De unde dracu să ştiu eu?".

3 dec 2009 - Preşedintele Traian Băsescu l-a întrebat de mai multe ori pe contracandidatul său Mircea Geoană, dacă i-a plăcut întâlnirea cu Sorin Ovidiu Vântu, liderul PSD evitând iniţial să răspundă, după care l-a acuzat pe şeful statului că şi el s-a întâlnit de zeci de ori cu omul de afaceri.

"Azi noapte nu v-a plăcut, azi noapte când a aflat că a fost arestat domnul Popa Nicolae şi v-a chemat de urgenţă, nu v-a plăcut?", a întrebat Băsescu de mai multe ori, fără a primi, într-o primă fază un răspuns.

"Am avut aseară o întâlnire cu Sorin Ovidiu Vântu, aşa cum aţi avut dumneavoastră zeci de întâlniri cu acest domn în anii în care eraţi apropiaţi", a replicat într-un final liderul social-democrat. El a explicat că Vântu l-a sunat în urma unui interviu, în care a spus că e malefic şi turbulent.

Băsescu l-a întrebat insistent pe Geoană: "Are o legătură vizita pe care i-aţi făcut-o aseară lui Vântu cu arestarea lui Popa Nicolae?".

Geoană, vizibil iritat, a replicat că nu ştie cine este "acest Popa". Râzând, Băsescu i-a răspuns: "O să vă popească acest Popa".

- Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în mesajul final transmis în cadrul dezbaterii televizate, că va rămâne în noul mandat "un duşman fără niciun fel de compromisuri faţă de cei ca Vântu, Voiculescu, Patriciu", care "cred că îşi pot continua accesul" la resursele statului.

- Sorin Ovidiu Vântu a declarat, la Realitatea TV, că în 2004 s-a întâlnit, într-o parcare din Tâncăbeşti, cu Traian Băsescu, discutându-se despre sprijin pentru ca acesta să câştige alegerile prezidenţiale.

El a spus că în 2004 s-a întâlnit cu Traian Băsescu într-o parcare din Tâncăbeşti, pentru a se feri de "securitatea lui Adrian Năstase".

Vântu a menţionat că i se pare inadmisibil că după cinci ani trebuie să se ascundă când acasă la el vin prieteni, indiferent de oră.

"Mi se pare siderant după 2004 când la ora trei dimineaţă m-am întâlnit în parcare la Tâncăbeşti cu domnul Băsescu, ferindu-ne de securitatea domnului Adrian Năstase, după cinci ani de zile să ajung în aceeaşi situaţie, să mă feresc să mă întâlesc cu prietenii", a spus Vântu.

Întrebat ce a discutat cu Băsescu, în 2004, Vântu a spus că a fost vorba de sprijin politic pentru câştigarea prezidenţialelor.

El a anunţat că va da detalii într-o declaraţie pe care o va face pe 7 decembrie, ziua următoare turului al doilea al prezidenţialelor.

- Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a declarat, la Realitatea TV, că este prieten de patru ani cu Mircea Geoană, pe care l-a admirat în calitate de ministru de Externe, admiţând că liderul PSD a mers în vizită la el pentru a se relaxa.

4 dec 2009 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în cursul mandatului, s-a întâlnit cu diverşi oameni de afaceri, inclusiv cu Sorin Ovidiu Vântu, dar nu într-o parcare, şi a caracterizat relaţia sa cu acesta drept "alterată".

"Sunt declaraţii contradictorii ale domnului Vântu. Dacă vă uitaţi în declaraţia dânsului din martie anul acesta, spune că nu s-a întâlnit niciodată cu mine. Acum, realitatea este că nu a existat om de afaceri cu care eu să nu mă întâlnesc în mandatul meu. Unii au rămas în relaţia firească preşedinte - comunitate de afaceri, alţii s-au supărat. Vântu este printre cei rămaşi supăraţi. Dar, şi aici vreau să vă spun că m-am întâlnit şi cu Voiculescu, şi cu...", a declarat Traian Băsescu, la Kiss FM.

El a catalogat drept "copilării" declaraţiile lui Sorin Ovidiu Vântu conform cărora s-ar fi întâlnit cu acesta într-o parcare. "Astea sunt copilării. M-am întâlnit şi cu Voiculescu, şi cu Patriciu şi e de notorietate întâlnirea. M-am întâlnit şi cu Becali", a spus Băsescu. Şeful statului a adăugat că a te întâlni cu oameni de afaceri nu este o problemă. "Problema este cum rămâne fiecare după această întâlnire. Şi eu trebuie să spun cu oarecare regret că, după întâlnirile cu Patriciu, relaţia noastră a devenit foarte proastă. Mi l-am făcut duşman. După întâlnirile sau întâlnirea cu Vântu, relaţia noastră e alterată. Mi l-am făcut duşman", a mai spus Traian Băsescu.

- Traian Băsescu a declarat,referindu-se la o declaraţie a lui Mircea Geoană privind o posibilă înlocuire a procurorului general dacă devine preşedinte, că impresia sa a fost că liderul PSD pregăteşte schimbarea Codruţei Kovesi pentru a pune capăt extinderii dosarului Nicolae Popa.

- Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la OTV, că, de când este preşedinte, s-a întâlnit o singură dată cu Sorin Ovidiu Vântu, în casa unui "amic", iar întrevederea invocată de acesta, "dintr-o parcare din Tâncăbeşti", s-a produs când el pleca, iar Vântu se întorcea de la munte.

"De când sunt preşedinte, cu Vântu m-am găsit o singură dată, în casa unui amic de-al meu. Nici în casa lui Sorin Ovidiu Vântu, nici în casa mea", a declarat Traian Băsescu. Actualul şef al statului a spus că întrevederea invocată de Sorin Ovidiu Vântu, "dintr-o parcare din Tâncăbeşti", a fost o întâlnire când el venea de la munte, iar Sorin Ovidiu Vântu pleca la munte. "Niciodată nu i-am cerut lui Sorin Ovidiu Vântu vreo întâlnire", a susţinut Băsescu. De asemenea, el a respins ipoteza că Sorin Ovidiu Vântu l-ar fi ajutat în 2004 să ajungă preşedinte.

22 feb 2010 - Procesul intentat de Sorin Ovidiu Vântu preşedintelui Traian Băsescu va fi judecat în continuare de Tribunalul Bucureşti după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins cererea de strămutare a cauzei la o altă instanţă egală în grad, formulată de omul de afaceri.

17 mai 2010 - Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat că Traian Băsescu a renunţat la reuniunile din Piaţa Universităţii după ce au existat câteva întâlniri "ratate" şi că şeful statului nu merge la Realitatea TV şi Antena 3 pentru că nu vrea să legitimeze oameni cu "agende politice ostile". El a explicat că absenţa şefului statului de la "trusturile domnilor Vântu şi Voiculescu" este legată strict de ceea ce s-a întâmplat "în campanii, în precampanii, în anii trecuţi". "Nu există neapărat un boicot, dar nici nu vrea să legitimeze doi oameni care au agende politice ostile şi care au ca paravan aceste trusturi de presă", a conchis Lăzăroiu.

13 aug 2010 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu împreună cu omologul său moldovean, că Sorin Ovidiu Vântu investeşte în presa din Republica Moldova pentru a institui un sistem de şantaj, menţionând că speră ca politicienii moldoveni să nu procedeze ca cei români, "adică să plătească pentru a nu fi atacaţi".

"Din păcate, sunt unii care investesc onest, aşa cum o fac şi în România, sau cum este Vântu, care vrea să instituie un sistem de şantaj, e vorba de Nuş, un sistem de şantaj şi în Republica Moldova. Atacuri ca să-şi obţină publicitate", a declarat Traian Băsescu într-un interviu acordat Hotnews împreună cu omologul moldovean, Mihai Ghimpu.

- După aceste interviu, Realitatea TV a anunţat că îl va da în judecată pe Băsescu, pentru declaraţiile calomnioase.

9 sep 2010 - Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a declarat, joi, la ieşirea din sediul Parchetului, în momentul în care a fost urcat în duba Poliţiei, după reţinere, că îşi doreşte ca atunci când Traian Băsescu va pierde, în sfârşit, o bătălie, să îl vadă în locul său.

"Îmi doresc foarte mult ca atunci când Traian Băsescu va piede, în sfârşit, o bătălie, să îl văd în locul meu", a spus Sorin Ovidiu Vântu, înainte să fie urcat în duba Poliţiei.

Sorin Ovidiu Vântu a fost reţinut, joi, de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru 24 de ore, în legătură cu favorizarea fugii lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici