Renate Weber despre uzul dreptului de veto: România să-şi construiască o poziţie care să nu fie singulară

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, referindu-se la folosirea dreptului de veto în Consiliul European, că România trebuie să-şi construiască o poziţie care să nu fie singulară, ci să fie parte a unui grup de ţări care să aibă aceeaşi poziţie.

315 afișări
Imaginea articolului Renate Weber despre uzul dreptului de veto: România să-şi construiască o poziţie care să nu fie singulară

Renate Weber (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

"Cred sincer că România trebuie să-şi construiască o poziţie care să nu fie singulară, ci să fie parte a unui grup de ţări care să aibă aceeaşi poziţie, pentru că este vorba, în principal, de ţările care vor fi afectate. Cred că este important într-adevăr să-şi exprime această poziţie, altfel s-ar putea să pierdem mai mult decât ne imaginăm în acest moment", a spus Renate Weber.

Europarlamentarul PNL a precizat că acum este un moment deosebit de important şi deopotrivă de dificil în elaborarea bugetului UE, pentru că există poziţii foarte diferite în ceea ce priveşte perspectivele pe care le urmăreşte Consiliul şi cele la care se raportează Parlamentul European.

"În acest ansamblu, eu cred că orice voce care se face auzită în interiorul Consiliului este foarte importantă şi eu mă îndoiesc că România ar fi singura ţară care ar fi bucuroasă cu bugetul, aşa cum se vede el la acest moment, prefigurându-se de către Consiliu, pentru că e vorba într-adevăr de toată perioada 2014-2020 şi se pleacă la construcţia acestui cadru multianul de la bugetul 2013", a spus Renate Weber.

Ea a mai arătat că discuţiile sunt "extraordinar de contondente", în sensul în care azi se asistă la cea mai mare "încleştare" în materia elaborării bugetului.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, după întâlnirea cu şeful statului, că la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare va participa preşedintele Traian Băsescu.

El a arătat că, în discuţia de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat dorinţa de a participa la reuniunea Consiliului European, având în vedere contextul european.

Ponta a precizat totodată că, în întâlnirea de la Palatul Cotroceni, i-a prezentat preşedintelui discuţiile avute până în prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistând asupra faptului că nu poate fi acceptată propunerea recent prezentată de preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi care implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât şi pentru politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocaţiilor.

El a arătat că, dacă va fi cazul, pentru această propunere defavorabilă România îşi va exercita dreptul de veto.

Premierul a asigurat că nu există disensiuni între poziţia Preşedinţiei şi cea a Guvernului privind bugetul comunitar.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici