Retragerea PSD din Guvern şi numirea interimarilor PDL; cronologia evenimentelor de joi

20:01 - Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de numire, ca interimari, în funcţiile deţinute, anterior, de social-democraţi, pentru miniştrii PDL.

328 afișări
Imaginea articolului Retragerea PSD din Guvern şi numirea interimarilor PDL; cronologia evenimentelor de joi

Retragerea PSD din Guvern; cronologia evenimentelor de joi (Imagine:Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

20:00 - Guvernul se va prezenta în Parlament, în intervalul celor 45 de zile în care miniştrii PDL vor asigura interimatul la conducerea ministerelor conduse până în prezent de PSD, pentru validarea unor noi membri ai Cabinetului, a anunţat premierul Emil Boc.

19:26 - Liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, a afirmat că toţi şefii serviciilor de deconcentrate numiţi de social-democraţi în Constanţa şi prefectul judeţului Constanţa îşi vor da demisia din funcţie.

19:25 -Premierul Emil Boc a anunţat componenţa noului Guvern, după demisia miniştrilor PSD, precizând că el va asigura interimatul la Ministerul Educaţiei, iar ceilalţi miniştri PDL vor prelua, tot cu titlu de interimat, conducerea celorlalte ministere, conduse până în prezent de social-democraţi.

Emil Boc (prim-ministru) va asigura interimatul la Ministerul Educaţiei,

Cătălin Predoiu (actual ministru al Justiţiei) va fi numit interimar la Ministerul de Externe,

Adriean Videanu (ministru al Economiei) la Ministerul Sănătăţii,

Radu Berceanu (ministru al Transporturilor) la Ministerul Agriculturii,

Gheorghe Pogea (ministru de Finanţe) la Ministerul Muncii,

Gabriel Sandu (ministru al Comunicaţiilor) la Ministerul pentru IMM,

Luminiţa Plăcintă (ministru pentru Tineret şi Sport) la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Anunţul premierului confirmă integral informaţiile anunţate anterior de MEDIAFAX.

19:05 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că plecarea PSD de la guvernare nu este un lucru bun, dar este departe de a fi o tragedie, iar Guvernul poate funcţiona.

19:01 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că premierul trebuie să încerce să găsească o majoritate în Parlament, pentru ca Guvernul să funcţioneze, menţionând că speră ca acest lucru să nu dureze 45 de zile.

19:00 - Premierul Emil Boc va susţine o declaraţie de presă la ora 19.15.

18:56 - Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că afirmaţia lui Dan Nica referitoare la contractarea de autobuze pentru datele prezidenţialelor a fost o minciună, el precizând că a verificat situaţia şi menţionând că dacă social-democratul a fost indus în eroare de un subordonat, ar fi trebuit să recunoască.

18:55 - Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Cosmin Coman, membru PSD, a declarat pentru MEDIAFAX că va demisiona din funcţie, cât de curând, motivând că a intrat în Guvern odată cu PSD şi va pleca din funcţie împreună cu partidul din care face parte.

18:53 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că PDL va trebui să delege miniştri în funcţie la ministerele a căror conducere a rămas vacantă după demisia miniştrilor social-democraţi.

18:50 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că atitudinea premierului Emil Boc în cazul lui Dan Nica a fost corectă, pentru că un ministru care discreditează cu anticipaţie şi fără probe prezidenţialelele nu are ce căuta în Cabinet.

18:45 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că era imposibil să refuze o propunere de remaniere a unui ministru, venită din partea premierului, menţionând că un eventual refuz al său nu ar fi fost în acord cu Constituţia şi ar fi spulberat autoritatea şefului Executivului.

18:42 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a semnat, la propunerea premierului Emil Boc, decretele de revocare din funcţie a miniştrilor care şi-au depus demisiile.

18:05 - Vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, deputatul Gheorghe Ana, a declarat că directorii de instituţii deconcentrate, membri social-democraţi, vor demisiona din funcţii, după ieşirea partidului de la guvernare, menţionând că PDL refuzase un dialog privind validarea unor consilieri locali ai PSD.

18:00 - Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă la ora 18.30 la Palatul Cotroceni.

18:00 - PSD Gorj consideră că o eventuală schimbare a membrilor săi din funcţiile de conducere de la nivel de judeţ va genera o "criză administrativă", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al filialei, consilierul judeţean Ciprian Florescu.

17:49 -Social-democraţii Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu au formulat obiecţii, în şedinţa conducerii de miercuri care a precedat ultimei şedinţe a Guvernului PDL-PSD, legat de ieşirea miniştrilor formaţiunii de la guvernare, însă la vot s-au exprimat la fel ca ceilalţi lideri ai partidului, au declarat, joi, surse din partid.

Cei doi miniştri au invocat proiecte specifice ministerelor pentru a-şi exprima rezervele faţă de ieşirea PSD de la guvernare.

Diaconescu ar fi spus, potrivit surselor citate, că activitatea MAE ţine prea puţin de politică şi că el ţine la unele proiecte pe care încă nu le-a finalizat în cele nouă luni de mandat.

Marian Sârbu, au arătat aceleaşi surse, a invocat faptul că, în absenţa unui social-democrat la Ministerul Muncii, o parte importantă a electoratului social-democrat ar avea de suferit.

17:25 - Vicepreşedintele PSD Constantin Nicolescu, preşedinte al PSD Argeş, a declarat, joi, că administraţia trebuie să funcţioneze în continuare, că ruperea coaliţiei nu ar trebui să genereze "frământări prea mari în teritoriu" şi că nu se pune problema unei demisii în bloc a directorilor de deconcentrate

17:05 - Leul a mai recuperat din pierderi la închiderea şedinţei interbancare de joi, când cursul a revenit la 4,2600 - 4,2640 lei/euro, după deprecierea accelerată cauzată de anunţul privind ruperea coaliţiei, reducerea cotaţiilor fiind pusă de dealeri pe seama intervenţiei indirecte a băncii centrale.

16:42 - Conducerile organizaţiilor judeţene Vâlcea ale PSD şi PDL spun că protocolul local între cele două partide va funcţiona în continuare, neexistând motive pentru ruperea acestuia.

16:40 - Premierul Emil Boc le-a spus, joi, ambasadorilor UE că nu va forma un guvern de coaliţie, ci unul minoritar, în care va numi interimari fără a fi necesar ca Executivul să mai treacă prin Parlament, au declarat pentru MEDIAFAX surse diplomatice participante la întâlnirea de la Palatul Victoria.

16:36 - Preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, speră ca situaţia de la Bucureşti şi ruptura coaliţiei să nu fie transferate şi în Sălaj şi spune că nu doreşte schimbarea directorilor de deconcentrate membri PSD întrucât acest lucru ar accentua şi mai mult starea de criză.

16:35 - Ministrul demisionar al Muncii, Marian Sârbu, a declarat, la Realitatea TV, că nu a primit invitaţie la şedinţa de Guvern, dar dacă premierul Emil Boc ar considera că este absolut necesară prezenţa miniştrilor demisionari nu crede că acest lucru ar fi o problemă.

16:32 - PSD Neamţ se aşteaptă ca directorii instituţiilor descentralizate din judeţ care sunt membri ai PSD să fie schimbaţi din funcţie, primii care ar putea să fie înlocuiţi fiind cei doi subprefecţi ai judeţului Neamţ propuşi şi susţinuţi de PSD.

16:30 - Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz, membru al PSD Neamţ, a declarat, că şi-a înaintat demisia din funcţie, aceasta fiind depusă ministrului de resort.

16:20 - Premierul Emil Boc le-a transmis ambasadorilor statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti că Guvernul va reuşi să menţină stabilitatea politică şi economică şi după ieşirea de la guvernare a PSD, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse diplomatice.

16:10 - Preşedintele PSD Harghita, Mircea Duşa, afirmă că majoritatea şefilor de deconcentrate din judeţ "sunt preluaţi" din mandatul anterior, iar cei care au fost numiţi după formarea coaliţiei PSD-PDL "nu au motive să demisioneze de la conducerea serviciilor".

16:05 - Liderii PSD Cluj spun că organizaţia nu îşi va retrage din funcţii şefii de servicii deconcentrate, în condiţiile în care aceştia au dat concurs pe posturi, în timp ce reprezentanţii PDL susţin că directorii de descentralizate trebuie înlocuiţi, pe principiul "dacă pleacă capul, pleacă şi coada".

16:00 - Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, a declarat, că PSD este un partid "laş şi orgolios, lipsit de responsabilitate", adăugând că directorii PSD de la serviciile deconcentrate vor fi schimbaţi doar dacă "au făcut abuzuri".

15:58 - Prim-vicepreşedintele PDL Iaşi, Dumitru Oprea, a declarat, pentru MEDIAFAX că directorii PSD din instituţiile deconcentrate ale judeţului Iaşi ar trebui să facă un pas în spate, adăugând că democrat-liberalii ieşeni nu sunt preocupaţi de înlocuirea rapidă a acestora.

15:50 - Preşedintele Traian Băsescu a sosit, miercuri după amiază, la Palatul Cotroceni, după ce şi-a scurtat programul deplasării pe care a făcut-o, în cursul zilei, la Cluj.

15:44 - Cursul de schimb a urcat la un maxim de 4,2750 - 4,2780 lei/euro, în jurul orei 15:30, în ciuda faptului că Banca Naţională a României (BNR) a continuat să vândă euro pe piaţa interbancară, pentru a împiedica deprecierea abruptă a leului, potrivit dealerilor.

15:39 - PSD Braşov nu a luat încă o decizie în ceea ce priveşte o demisie în bloc a directorilor generali sau adjuncţi ai celor 42 de instituţii deconcentrate din judeţ, o decizie în acest sens urmând a fi luată la sfârşitul săptămânii viitoare.

15:38 - Vicepreşedintele organizaţiei judeţene Galaţi a PSD, Eugen Chebac, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că decizia PSD este ca doar miniştrii, secretarii de stat şi directorii de agenţii naţionale să-şi prezinte demisia, nu şi directorii instituţiilor deconcentrate.

15:23 - Octavian Ştireanu, membru PSD şi secretar de stat în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), a declarat pentru MEDIAFAX că şi-a depus demisia la cabinetul premierului.

15:20 - PDL Gorj consideră necesară schimbarea, pentru început, a prefectului judeţului şi a şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, a declarat fostul preşedinte al organizaţiei Ionel Manţog.

15:10 - Liderul PDL Constanţa, Mircea Banias, speră că şefii PSD ai serviciilor deconcentrate vor demisiona din funcţie şi nu vor aştepta să fie înlocuiţi, el susţinând, totodată, că este posibil ca prefectul judeţului Constanţa, Liviu Tit Brăiloiu, să fie înlocuit.

15:00 - Reprezentanţii PSD din conducerile serviciilor deconcentrate din judeţul Constanţa nu vor demisiona din funcţie, dar se aşteaptă să fie înlocuiţi de către noii miniştri, a declarat secretarul executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Cristinel Dragomir.

14:55 - Preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, a declarat, joi, că este "normal" ca şefii instituţiilor deconcentrate să demisioneze, în condiţiile în care PSD nu mai este la guvernare.

14:50 - Liderul PDL Covasna, Gheorghe Baciu, consideră că dacă PSD vrea să treacă în opoziţie, să fie în opoziţie "de sus până jos", el apreciind că social-democraţii nu pot fi în opoziţie în Parlament şi în acelaşi timp la putere în teritoriu.

14:48 - Liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că protocolul cu PDL "se rupe" la nivel local şi că va fi luată în calcul posibilitatea ca reprezentanţii partidului în instituţiile deconcentrate să demisioneze, însă o decizie finală va fi luată vineri.

14:48 - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că, odată cu el, vor pleca şi toţi cei numiţi în funcţie de către PSD, respectiv secretarii de stat, consilierii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

14:44 - Şeful Jandarmeriei Române, Costică Silion, cel al Poliţiei de Frontieră, Nelu Pop, şi cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Vladimir Secară, s-au întâlnit, cu ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga.

14:40 - Preşedintele Traian Băsescu a plecat de la Cluj-Napoca, în jurul orei 14.00, deşi avea programată, de la ora 15.35, o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Cluj, iar după aceasta era aşteptat şi la o întâlnire cu pensionarii clujeni.

14:20 - Prim-vicepreşedintele PDL Dolj Marian Jean Marinescu a afirmat că relaţiile dintre reprezentanţii organizaţiilor judeţene ale PSD şi PDL "vor fi ca şi până acum", adică "ne dăm bună ziua din când în când".

14:17 -Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, joi, că democrat-liberalii au luat act de decizia PSD prezentată public de Mircea Geoană de rupere a Parteneriatului pentru România, acuzându-i pe social-democraţi că sacrifică o ţară pentru un om.

14:16 - Liderul PDL Maramureş, Mircea Man, a declarat, că regretă neînţelegerile apărute în coaliţie şi că lucrurile trebuie să meargă mai departe, considerând că ruperea protocolului dintre PSD şi PDL la nivel local nu ar fi oportună pentru judeţ

14:13 - PSD Botoşani susţine că organizaţia este pregătită să intre în totală opoziţie cu actualul guvern şi că se aşteaptă ca toţi directorii de instituţii descentralizate susţinuţi de PSD să fie destituiţi, în timp reprezentanţii PDL arată că aceştia pot fi înlocuiţi în orice moment, potrivit legislaţiei.

14:09 - Ministrul demisionar, Dan Nica, a spus la ieşirea din Ministerul Administraţiei şi Internelor, că a discutat cu interimarul Vasile Blaga, despre probleme financiare, care ţin de minister, şi bugetare, referitor la bugetul anului 2010, precum şi "lucruri care se discută între miniştri".

14:09 - Senatorul PSD de Hunedoara Cosmin Nicula, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a partidului, afirmă că, din punctul său de vedere, la nivelul judeţului coaliţia "nu mai poate funcţiona fiindcă preşedintele Băsescu a dat PSD afară de la guvernare".

14:07 - Conducerea PDL Arad susţine că nu intenţionează să-i înlăture pe directorii PSD de la deconcentratele din judeţ, aşteptând eventualele demisii ale unora dintre ei, "dacă vor să o facă", însă precizează că "o decizie definitivă va fi luată de Biroul Permanent Judeţean al PDL".

14:04 - Guvernul ar urma să discute, în şedinţa de joi pregătită de premierul Emil Boc, schimbarea din funcţie a prefecţilor susţinuţi de către PSD, eventual prin retragerea acestora în posturi de inspector guvernamental, au declarat surse democrat-liberale.

14:00 - Liderul PSD Dolj, Ion Prioteasa, consideră că pe plan local lucrurile nu vor sta deloc diferit faţă de situaţia de la Bucureşti, cu atât mai mult cu cât coaliţia PSD-PDL "nu a mers de la început" pe plan local.

13:57 - Ministrul demisionar al Muncii, Marian Sârbu, a declarat că aşteaptă ca cel care îi va lua locul să vină să preia mandatul, el exprimându-şi speranţa ca acest lucru să se întâmple în cursul zilei de joi.

13:55 - Preşedintele Traian Băsescu îşi va scurta vizita la Cluj-Napoca şi va pleca la Bucureşti după întâlnirea cu rectorii universităţilor clujene desfăşurată la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), au declarat surse din cadrul administraţiei locale.

13:55 - Secretarul de stat al PSD din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) Valentin Preda a declarat agenţiei MEDIAFAX că va demisiona joi pentru a fi solidar cu partidul.

13:55 - Prim-vicepreşedintele PSD Sălaj, deputatul Iuliu Nosa, a declarat, că se aşteaptă ca directorii de deconcentrate din Sălaj, membri ai PSD, să fie schimbaţi de noul Guvern

13:50 - Secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei, afirmă că reprezentanţii formaţiunii aşteaptă ca social-democraţii bihoreni să aibă o iniţiativă în sensul ruperii protocolului local între cele două partide.

13:50 - Ministrul demisionar al Muncii, Marian Sârbu, se va întâlni cu secretarii de stat PSD din minister, el precizând că nu a fost stabilită o oră şi că aşteaptă ca toţi aceştia să vină la minister.

13:46 -Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat, joi, că directorii de instituţii descentralizate membrii PSD sau susţinuţi de partid au contracte de management şi nu vor demisiona din funcţii şi că sunt de aşteptat, însă, "presiuni" asupra acestora.

13:44 - Premierul Emil Boc pregăteşte, pentru joi, o şedinţă de guvern, în care să fie analizată situaţia politică creată în urma demisiei miniştrilor PSD, au declarat surse PDL.

13:40 - Conducerea PSD Arad a decis să le ceară demisia tuturor directorilor de deconcentrate din judeţ pe care i-a promovat pe funcţii, anunţând, totodată, că protoculul local cu PDL este "nul de drept şi de facto".

13:40 - Bursa a scăzut cu 2,13% până la jumătatea şedinţei de joi, corecţie începută imediat după anunţul revocării de către preşedintele Traian Băsescu a ministrului social-democrat de Interne Dan Nica, iar brokerii apreciază că preţurile acţiunilor vor continua să coboare în perioada următoare.

13:40 - Noul director general al DGIPI este, de joi, comisarul şef Păun Iordache, director general adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.

13:40 - PDL Suceava susţine că protocolul cu PSD nu mai funcţiona la Suceava de foarte mult timp şi le transmite membrilor PSD care conduc instituţii descentralizate "să nu-şi facă griji inutile privind schimbarea lor din funcţie pentru că vor decide alţii în locul lor".

13:39 - Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declară că nu a fost informat oficial cu privire la preluarea interimară a vreunui portofoliu din guvern.

13:37 - Liderul PDL Vasile Blaga a ajuns, joi, la sediul MAI, unde se află şi Dan Nica, menţionând că nu va fi şef de campanie pentru Traian Băsescu dacă acesta va candida la preşedinţie, şi nici nu va face parte din staff-ul de campanie al PDL, pentru a nu lăsa loc suspiciunilor.

13:35 - Vicepreşedintele PSD Mureş Florin Vlad a declarat, pentru MEDIAFAX, că filiala nu sugerează şefilor PSD din instituţiile deconcentrate să plece din funcţii ca să nu "arunce în aer" funcţionarea instituţiilor din România, însă "dacă PDL vrea să îi schimbe, să îşi aume acest risc".

13:30 - Ruperea coaliţiei PSD-PDL va duce la demiterea unor directori numiţi exclusiv pe criteriu politic în companiile deţinute de Ministerul Economiei, dar înfiinţarea celor două companii energetice naţionale nu este periclitată, deşi este posibil să nu mai aibă aceeaşi susţinere politică.

13:25 - Secretarul de stat în Ministerul Turismului, Corneliu Popovici, secretar general al PSD Suceava, a declarat că va demisiona din funcţie aşa cum a decis conducerea partidului.

13:20 - Cursul de referinţă anunţat, joi, de BNR a crescut cu 5,14 bani, la 4,2495 lei/euro, după revocarea lui Dan Nica de la MAI şi retragerea PSD de la guvernare, în pofida intervenţiilor indirecte în piaţă ale băncii centrale, care, potrivit dealerilor, nu au reuşit să oprească deprecierea leului.

13:20 - PSD Suceava a anunţat că toţi membrii organizaţiei care sunt şefi de instituţii descentralizate din judeţ şi care au obţinut posturile respective cu sprijin politic vor demisiona din funcţie.

13:17 - Secretarul general interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după ce miniştrii PSD au pus în aplicare decizia de a demisiona din Executiv după revocarea lui Dan Nica din funcţie, că toţi cei numiţi politic de PSD în structurile guvernamentale trebuie să se retragă odată cu miniştrii.

13:15 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Timişoara, că liberalii vor urmări modul de împărţire a "interimatelor" şi "fără îndoială" că punctul lor de vedere "va fi exprimat, probabil, într-o moţiune de cenzură", întrucât "Guvernul nu mai are majoritate parlamentară".

13:10 - Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi, că retragerea PSD de la guvernare este finalul previzibil al unei crize guvernamentale permanente, el apreciind că în continuare se va opta pentru un guvern interimar, provizoriu, care să administreze treburile ţării.

13:03 -Preluarea de către premier a interimatului fie la Ministerul Afacerilor Externe, fie la Ministerul Educaţiei se numără printre variantele de lucru ale PDL după demisia miniştrilor PSD din Guvern, au declarat pentru MEDIAFAX, surse democrat-liberale.

"Asigurarea interimatului la ministere va fi realizată doar de către miniştrii, pentru că altfel ar fi nevoie de aprobarea de către Parlament a unui nou Cabinet. În aceste condiţii se încearcă asigurarea interimatului la ministere de către membrii ai Cabinetului, care au cel mai mult în comun cu ministerele respective", au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, premierul Emil Boc va opta între preluarea interimatului la Externe sau la Educaţie.

În cazul în care premierul va opta pentru interimatul de la Educaţie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu ar putea fi propus pentru preluarea interimatului la Externe.

Predoiu este propus, totodată, pentru preluarea interimatului la Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul.

Având în vedere că a lucrat Legea salarizării unice, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea ar putea asigura interimatul şi la Ministerul Muncii.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, este luat în calcul pentru preluarea interimatului la Ministerul pentru IMM-uri, deşi nu este exclusă nici varianta ca el să asigure interimatul la Sănătate.

O variantă aproape sigură este, în schimb, cea ca ministrul Turismului, Elena Udrea, să asigure şi interimatul Ministerului Mediului, în timp ce pentru Ministerul Agriculturii, care presupune o activitate mult mai complexă, se caută încă variante, au mai arătat sursele citate.

13:02 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Timişoara, că semnarea decretului reprezintă realizarea a "încă unui punct din agenda lui Traian Băsescu, şi anume acela de a ajunge cu un Guvern personal la alegeri".

13:00 - Miniştrii PSD vor reveni la guvernare la sfârşitul acestui an, după alegeri, pentru a reporni economia, a declarat fostul vicepremier Dan Nica, după ce social-democraţii din Guvern şi-au depus demisiile la Palatul Victoria.

12:57 - Cursul de schimb a urcat la 4,2470 - 4,2500 lei/euro pe piaţa interbancară locală, după revocarea lui Dan Nica de la MAI şi retragerea PSD de la guvernare, iar dealerii susţin că BNR a avut scurte intervenţii indirecte în piaţă, care nu au reuşit să oprească, însă, depreciere leului.

12:57 - Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat că "preşedintele Traian Băsescu şi-a pierdut total raţiunea la gândul campaniei electorale şi creează o gravă criză politică doar pentru a avea toată puterea în perioada campaniei".

12:55 - Miniştrii PSD şi-au depus demisiile la cabinetul premierului Emil Boc, a anunţat, la Palatul Victoria, fostul vicepremier Dan Nica, afirmând că responsabilitatea crizei politice revine integral PDL.

12:50 -Democrat-liberalii pregătesc terenul pentru formarea unui guvern restructurat, din care cel puţin patru ministere să dispară, care să fie votat de Parlament între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale. PDL doreşte, astfel, ca prin promovarea unei formule guvernamentale restructurate, să îl poată susţine pe preşedintele Traian Băsescu în campania electorală, în plus, luându-şi marja de timp pentru finalizarea negocierilor cu celalalte formaţiuni, în vederea unui vot în Parlament, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PDL.

În condiţiile în care interimatele pe portofoliile PSD ar expira în 60 de zile, primele 15 zile miniştrii PSD fiind obligaţi să rămână în funcţii iar alte 45 reprezentând interimatul efectiv, o nouă formulă guvernamentală ar putea să fie trimisă spre validare Parlamentului în jurul datei de 1 decembrie, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.

În această perioadă, PDL îşi va asigura majoritatea votului necesare pentru votarea unui nou Guvern în Parlament, mizând şi pe dezertările din rândurile social-democraţilor şi liberalilor, dar şi pe succesul negocierii cu UDMR, care ar putea fi cooptat în nooul Guvern, au mai precizat sursele citate. UDMR nu s-a arătat interesat de intrarea la guvernare, dar s-a declarat dispus să susţină un Guvern minoritar.

Mesajul transmis de PDL va fi, cu prilejul formării noului Guvern, că se doreşte ca Executivul să aibă o formulă mult mai simplificată, în acest sens unele portofolii urmând a dispărea.

Sunt luate în calcul pentru desfiinţare ministerele Tineretului şi Sportului, Mediul, IMM-urile, Relaţia cu Parlamentul, dar şi renunţarea la funcţia de vicepremier, potrivit surselor democrat-liberale.

UDMR ar putea prelua cel puţin un portofoliu, sau mai multe funcţii la nivelul secretarilor de stat şi a agenţiilor guvernamentale.

PDL se mai aşteaptă ca, în urma ieşirii de la guvernare a PSD, mai mulţi parlamentari social-democraţi să se îndrepte către formaţiunea democrat-liberală.

12:47 -Dan Laurian Bădulescu, secretar de stat PSD la Mediu, a anunţat, în minister, că va demisiona, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din instituţie.

12:45 -Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marius Lazăr, a declarat pentru MEDIAFAX că îşi va prezenta demisia în secunda unu după ce miniştrii PSD vor face acest lucru.

12:40 - Natalia Intotero, singurul secretar de stat PSD din Ministerul de Externe a declarat pentru MEDIAFAX că în mod categoric îşi dă demisia din funcţie, urmând astfel conduita partidului din care face parte.

12:35 - Miniştrii PSD au sosit la Palatul Victoria, pentru a-şi depune demisiile din Guvern.

12:25 - Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, la Senat, că este ultima dată când PSD este în poziţia a doua într-un guvern.

12:25 -Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că Traian Băsescu este vinovat pentru declanşarea crizei politice, apreciind că "acest om nu are nimic sfânt", ci doar interes electoral şi că premierul Emil Boc este "umila slugă" a şefului statului.

12:15 - Toţi miniştrii PSD demisionează din Guvern, a anunţat liderul PSD Mircea Geoană, care a precizat că, astfel, aceştia sunt solidari cu vicepremierul Dan Nica.

12:02 -Secretarii de stat PSD vor demisiona şi ei din funcţii odată cu demisiiile din Guvern ale miniştrilor social-democraţi. Acelaşi gest va fi făcut şi de secretarii de stat PSD din ministerele conduse de reprezentanţi ai PDL.

12:01 - Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, la sediul central al partidului, că PDL doreşte să îşi asume guvernarea, variantele luate în calcul fiind guvern cu interimari dintre miniştrii PDL sau guvern restructurat, votat în Parlament.

11:55 - Liderul PSD Adrian Năstase a declarat că Traian Băsescu "a demarat o lovitură de stat de catifea, prin demontarea coaliţiei", prin OU privind referendumul, apreciind că şeful statului a pus punctul final la întreaga operaţiune prin semnarea decretului de revocare a lui Dan Nica de la Interne.

11:55 - Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este jenant faptul că preşedintele Băsescu şi liderul PSD Mircea Geoană provoacă o criză guvernamentală.

11:50 - Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a declarat, la sosirea la întâlnirea miniştrilor PSD convocată de preşedintele Senatului, că este vorba despre un "abuz de putere", precizând că a venit la Senat cu demisia în geantă.

11:40 - Liderul PDL Adriean Videanu a declarat că "PSD a premeditat, a gândit şi a luat decizia ieşirii de la guvernare" înainte de decizia preşedintelui Băsescu, astfel că Mircea Geoană şi PSD "trebuie să îşi asume public întrarea în criza politică".

11:35 -PDL pregăteşte varianta de guvern în care portofoliile PSD sunt preluate cu titlu interimar de miniştrii PDL, premierul Boc urmând a prelua Educaţia, Videanu - Sănătatea, Pogea- Munca şi Berceanu - Agricultura, au declarat pentru MEDIAFAX surse din partid.

Aceasta este una dintre variantele de lucru discute de miniştrii PDL, în condiţiile în care PSD ar ieşi de la guvernare.

Cel mai probabil premierul Emil Boc se va ocupa, pe perioada interimatului, de portofoliul de la Educaţie, în locul Ecaterinei Andronescu. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, ar putea prelua Sănătatea, în timp ce ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, va prelua cel mai probabil portofoliul de la Muncă.

Vasile Blaga se va ocupa pe perioada interimară de Interne, Dezvoltare Regională şi va fi şi vicepremier, Justiţia urmând a rămâne la Cătălin Predoiu.

Predoiu ar putea prelua şi portofoliul de la Externe, o altă variantă fiind ca de Externe să se ocupe ministrul Apărării Mihai Stănişoară.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ar putea prelua şi portofoliul de la Agricultură, iar Elena Udrea va cumula Turismul cu Mediul.

Gabriel Sandu, de la Comunicaţii, ar putea să se ocupe de relaţia cu Parlamentul, au mai spus sursele citate.

11:30 - Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că Traian Băsescu este "cel care a orchestrat această operaţiune" şi tot el "i-a pus punct" prin semnarea, miercuri seară, a decretului de revocare a lui Dan Nica, el declarându-se convins că miniştrii PSD vor demisiona.

11:25 - Şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI (DGIPI), Gelu Drăjneanu, a demisionat de la conducerea instituţiei. Demisia lui Drăjnenau a fost prezentată, joi, la prima oră, şi a fost semnată de către ministrul Dan Nica.

11:10 - Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că şeful statului este "cel care a băgat în criză guvernamentală ţara", iar premierul Emil Boc "a avut doar rolul de interpret al acestui joc dictat de Băsescu".

11:00 - Miniştrii PSD au fost chemaţi la Senat de preşedintele formaţiunii social-democrate, Mircea Geoană.

10:45 - Ministrul Nica a declarat că se aştepta la gestul şefului statului şi a menţionat că responsabilitatea privind criza "le aparţine".

10:40 - Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că "PSD va face ceea ce a stabilit".

10:30 - Preşedintele Băsescu a semnat decretele de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier pentru ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.

09:50 - Premierul Emil Boc s-a întâlnit din nou cu liderii PDL, la Guvern, pentru a discuta despre criza politică, după ce ministrul Nica a refuzat să demisioneze, la solicitarea preşedintelui Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici