Revoluţia lui Xi Jinping: îl pune premier pe cel care a deschis porţile primei fabrici Tesla din China şi numeşte un „măcelar” la Bursă

Actualul prim-ministru, Li Keqiang, a fost trimis la pensie, având 68 de ani, în timp ce Xi Jinping este cu doi ani mai în vârstă decât el.

2225 afișări
Imaginea articolului Revoluţia lui Xi Jinping: îl pune premier pe cel care a deschis porţile primei fabrici Tesla din China şi numeşte un „măcelar” la Bursă

Xi Jinping schimbă premierul: vine cel care a deschis porţile primei fabrici Tesla în China

Xi Jinping schimbă echipa guvernamentală, oferind mai multă putere pentru Partid în economie. În China cea care vrea să aducă pacea între Rusia şi Ucraina este timpul pentru „lianghui”, o reprezentare politică care va fi deschisă de o coregrafie specială în Sala Mare a Poporului din Piaţa Tiananmen.

O dată pe an, la Beijing este convocat Congresul Naţional al Poporului, care este Parlamentul format din aproximativ 3.000 de delegaţi, şi Conferinţa Politică Consultativă, care reuneşte aproximativ 2.000 de muncitori, tehnocraţi, oameni de litere, sportivi, chiar şi întreprinzători milionari.

Deciziile au fost luate

Astăzi, 4 martie, încep lucrările conferinţei consultative, mâine este rândul Congresului/Parlamentului. Deciziile strategice au fost deja redactate de liderii comunişti, deputaţii doar aplaudă şi pun ştampila.

Un alt moment-cheie va fi prezentarea noilor membri ai guvernului central (Consiliul de Stat), în special a tovarăşilor desemnaţi să gestioneze dosarele economice.

Xi va primi al treilea mandat de preşedinte al Republicii Populare, după ce Congresul al 20-lea comunist din octombrie anul trecut i-a acordat, pentru a treia oară, postul de secretar general.

Xi rămâne, dar oamenii din guvern se schimbă. Premierul Li Keqiang iese la pensie: este pe cale să împlinească 68 de ani, vârsta care îi marchează retragerea din viaţa politică (Xi are aproape 70 de ani, dar merge neclintit mai departe).

Noul premier va fi Li Qiang, 64 de ani în iulie, chemat la Beijing din Shanghai, unde s-a remarcat ca director executiv în favoarea dezvoltării afacerilor. Alegerea premierului este un alt semn al forţei lui Xi, deoarece Li Qiang nu are experienţă în guvernul central.

A guvernat provincii puternice

Cu toate acestea, conform analistului Yu Jie, de la Chatham House, Li Qiang a guvernat provinciile Fujian şi Zhejiang, puterile economice şi comerciale, a deschis porţile primei fabrici chineze Tesla şi a negociat cu Alibaba în perioada de glorie a lui Jack Ma. Prin urmare, ştie să lucreze cu ţări străine şi cu industria privată.

Preşedintele i-a încredinţat sarcina de a relansa economia şi de a stabiliza „dezvoltarea de înaltă calitate”. Se vor schimba vicepremierii economico-financiari, miniştrii securităţii, poate şi guvernatorul Băncii Centrale.

Xi tocmai a anunţat planuri de „aprofundare a reformelor structurale” în sectorul financiar şi de a creşte controlul de stat în sectoarele ştiinţifice şi tehnologice, strategice în tentativa de a provoca Statele Unite. De asemenea, a chemat bancherii la ordine, cerându-le să-şi purifice stilul de viaţă de „hedonism” şi de rele influenţe occidentale.

Soseşte şi un nou comisar pentru reglementarea Bursei, Wu Qing, 57 de ani, din Shanghai, unde fusese viceprimar şi îşi câştigase porecla de „măcelarul brokerajului”. Investigaţiile sale asupra Bursa a închis aproximativ 30 de agenţii de brokeraj de valori mobiliare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici