Rusia avertizează SUA să nu trimită Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune

Administraţia de la Moscova a avertizat, vineri, Washingtonul să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune, notând că Statele Unite sunt pe o poziţie fragilă spre implicarea directă în conflict.

9472 afișări
Imaginea articolului Rusia avertizează SUA să nu trimită Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune

Avertismentul a fost lansat de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe. "Noi am avertizat în mod repetat Statele Unite asupra consecinţelor care ar urma dacă Statele Unite continuă să alimenteze Ucraina cu armament. Efectiv, se plasează aproape de o situaţie care ar putea fi descrisă ca fiind parte în conflict", a declarat Serghei Riabkov, la Televiziunea de stat din Rusia, conform agenţiei The Associated Press.

"O marjă foarte îngustă separă Statele Unite de a deveni parte în conflict, iar acest lucru nu trebuie să creeze iluzia pentru forţele antiruse turbate că totul va rămâne cum este acum dacă este trecută această linie", a afirmat Serghei Riabkov.

Adjunctul ministrului rus de Externe a subliniat că ofensiva din Ucraina va continua până la atingerea obiectivelor. "Rusia este capabilă să îşi apere total interesele, iar obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse în totalitate", a insistat oficialul rus.

Serghei Riabkov a explicat că doctrina militară rusă prevede posibilitatea utilizării armelor nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei şi a aliaţilor implicând arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenţionale care ameninţă existenţa statului rus.

Statele Unite au furnizat Ucrainei sisteme mobile de artilerie (HIMARS), care au contribuit la intensificarea capabilităţilor de atac ale armatei ucrainene, fiind utilizate asupra infrastructurii şi a altor obiective. Muniţia livrată de Washington pentru sisteme HIMARS are rază de acţiune de până la 80 de kilometri. Statele Unite au anunţat că evită să furnizeze muniţie cu raza de acţiune de până la 300 de kilometri, care ar permite Ucrainei să atingă ţinte aflate la distanţe mai mari în Rusia.

"Avertizăm Statele Unite să nu facă paşi provocatori, precum furnizarea de armament cu raze mai lungi de acţiune sau cu efecte mai devastatoare. Este un drum spre nicăieri, care generează consecinţe grave, iar responsabilitatea va aparţine în totalitate Washingtonului", a concluzionat Riabkov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici