Sanna Marin a pierdut alegerile. Naţionaliştii şi liberal-conservatorii vin la putere în Finlanda

  • Alegerile parlamentare au avut loc în Finlanda la 2 aprilie 2023
  • Partidul Coaliţia Naţională din opoziţie a câştigat alegerile cu 20,8% din votul popular naţional şi cu 48 de locuri în parlament,
  • Partidul finlandezilor, care este de extrema dreaptă, a obţinut 39 de locuri (20.1%), fiind situat pe locul 2.
  • Premierul Sanna Marin pleacă acasă! Partidul Social Democrat din Finlanda a obţinut 40 de locuri ( 19.9%)
  • Potrivit sondajelor, era de aşteptat ca social-democraţii să piardă.
  • Finlanda urmează să devină cel de-al 31-lea stat membru NATO după ce a primit vot favorabil de la parlamentele Turciei şi Ungariei.
2939 afișări
Imaginea articolului Sanna Marin a pierdut alegerile. Naţionaliştii şi liberal-conservatorii vin la putere în Finlanda

Alegerile parlamentare au avut loc în Finlanda la 2 aprilie 2023.

Partidul Coaliţia Naţională din opoziţie a câştigat alegerile cu 20,8% şi 48 de locuri în parlament. Este o formaţiune liberal-conservatoare de centru-dreapta. 

Pe locul doi se situează Partidul finlandezilor, care este de extrema-dreaptă. A obţinut 39 de locuri (20.1%).

Este de aşteptat ca Petteri Orpo să înceapă negocierile cu naţionaliştii pentru formarea guvernului în Săptămâna Mare, dinaintea Paştelui. 

Partidul Social Democrat din Finlanda a obţinut 40 de locuri (19.9%), fiind pe locul trei. Astfel, Sanna Marin pierde şansa de a primi un nou mandat de prim-ministru. 

Sanna Marin, care a fost cel mai tânăr prim-ministru în exerciţiu din lume,  s-a concentrat pe probleme legate de schimbările climatice, în timp ce guvernul ei s-a confruntat şi cu pandemia de coronavirus şi efectele invaziei ruse a Ucrainei.

Invazia a determinat-o să anunţe că Finlanda îşi va depune candidatura pentru aderarea la NATO în mai 2022. 

Dar s-a confruntat şi cu critici, în special din cauza unei şedinţe foto din octombrie 2020 şi a unui clip propagat pe reţelele de socializare în vara 2022,  unde apărea ea la o petrecere şi opozanţii au acuzat-o pentru consumul de droguri. Premierul a negat.

Sanna Marin a fost prezentată în topul BBC 100 Women, fiind unul dintre cei mai influenţi lideri internaţionali şi a fost numită de Australian Broadcasting Corporation drept „icoana conducerii progresiste ”.

Sondajele nu erau favorabile partidului de centru-stânga din ianuarie 2021, din cauza restricţiilor anti-pandemice ce au fost considerate nepopulare de către pătura de dreapta a populaţiei finlandeze. 

 

În perioada campaniei au fost discutate probleme legate de economie, schimbări climatice şi educaţie.

În plus, agenţiile de presă au descris alegerile ca fiind o cursă strânsă între Partidul Social Democrat, Partidul Coaliţiei Naţionale şi Partidul Finlandez .

În perioada campaniei, Marin şi-a declarat sprijinul pentru educaţie şi cheltuielile în sănătatea publică, în timp ce Partidul Coaliţia Naţională a lui Petteri Orpo a cerut echilibrarea economiei, reducerea cheltuielilor pentru şomaj şi ajutoare pentru locuinţe şi construirea mai multor centrale nucleare.

Partidul finlandez a făcut campanie pe o platformă anti-imigraţie şi anti-Uniunea Europeană , în timp ce Liga Verzilor s-a concentrat pe probleme legate de sănătatea mintală şi venitul de bază universal.

Partidul de Centru a făcut campanie pe politica regională.

Este pentru prima dată de la alegerile parlamentare din 1954 când primele trei partide nu au pierdut locuri în parlament şi au terminat aproape la egalitate. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici