Se va institui starea de alertă după 15 mai? Orban anunţă ce va face Guvernul

  • Ludovic Orban anunţă că varianta instituirii stării de alertă după 15 mai este în analiză
  • Guvernul ia în calcul şi prelungirea stării de urgenţă
  • O decizie se va lua în funcţia de evoluţia epidemiei de Covid-19 până în 15 mai
6266 afișări
Imaginea articolului Se va institui starea de alertă după 15 mai? Orban anunţă ce va face Guvernul

Se va institui starea de alertă după 15 mai

Scapi de starea de urgenţă după 15 mai Ludovic Orban te anunţă că o decizie în acest sens se va lua în funcţie de evoluţia epidemiei. Premierul nu exclude nici varianta instituirii stării de alertă, pentru a păstra unele restricţii în vigoare.

„Noi avem în evaluare toate posibilităţile. De la prelungirea stării de urgenţă, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major şi varianta în care nu va fi necesar nicio formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de data de 15 mai şi decizia va depinde de evoluţia epidemiei. În cazul în care ne menţinem pe trendul în care suntem astăzi, ba chiar vom avea o reducere a numărului de persoane infectate, cu siguranţă că vom lua deciziile în conformitate cu evoluţia epidemiei”, a spus premierul. 

Starea de alertă este necesară pentru ca autorităţile să poată menţine restricţiile pentru distanţarea fizică şi socială. Preşedintele Klaus Iohannis te-a anunţat deja că după 15 mai vei putea ieşi din casă, însă vei avea obligaţia să porţi mască de protecţie.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

În localităţi, starea de urgenţă este declarată de primar, cu aprobarea prefectului. La nivelul întregului judeţ, instituirea stării de alertă trebuie aprobată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici