Biroul Politic Naţional al PNL, în şedinţă marţi după-amiază. Antonescu, despre convocarea BPN: Să ne clarificăm, să nu fim de râsul lumii

O şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL a fost convocată pentru marţi după-amiază, surse din partid susţinând că urmează să se discute în legătură cu criza din USL.

651 afișări
Imaginea articolului Biroul Politic Naţional al PNL, în şedinţă marţi după-amiază. Antonescu, despre convocarea BPN: Să ne clarificăm, să nu fim de râsul lumii

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)

Şedinţa BPN al PNL urmează să aibă loc, marţi, de la ora 17.00, la sala grupului parlamentar liberal de la Camera Deputaţilor.

Antonescu, despre convocarea BPN: Să ne clarificăm, să nu fim de râsul lumii

Liderul PNL Crin Antonescu declară că a convocat marţi BPN, după ieşirile unor liberali în spaţiul public, pentru ca Biroul să spună dacă doreşte să facă vreo schimbare, inclusiv la nivelul conducerii, al mandatului pentru discuţiile cu PSD, "orice, să hotărască", dar să se ştie poziţia partidului.

"Conform atribuţiilor statutare, ca preşedinte al partidului am solicitat convocarea BPN mâine - ceea ce e un gest normal, se convoacă ori de câte ori e nevoie - pentru că nu pot să-mi permit să las partidul şi imaginea partidului într-o situaţie de acest fel", a spus Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Preşedintele PNL a precizat că el, Klaus Iohannis şi ceilalţi liberali care au discutat cu PSD au avut "un mandat extrem de clar" dat de Biroul Politic al partidului.

"În momentul în care în spaţiul public, în vreme ce aceste discuţii au loc, ies oameni care pun problema demiterii preşedintelui, schimbării mandatului, etc., sigur că cel mai democratic lucru este să chem din nou Biroul şi să ne clarificăm, făcând tot ce pot, din obligaţia mea de preşedinte de partid, să nu fim de râsul lumii", a spus el.

"Pentru ca Biroul să spună dacă doreşte să opereze vreo schimbare, inclusiv la nivelul conducerii, (...) dacă doresc să schimbăm mandatul, dacă doresc să ne înscriem în PSD, orice, să hotărască, dar să ştim foarte clar care e poziţia PNL", a adăugat Antonescu.

Liderii USL au avut, luni, o întâlnire, care a durat mai puţin de o oră.

La finalul acestei întâlniri, premierul Victor Ponta a spus că nu s-a ajuns la o înţelegere.

Întrebat de jurnalişti, la ieşirea de la întâlnirea USL, dacă s-au înţeles, Ponta a răspuns: "Încă nu".

Ponta a spus că, din punctul de vedere al USD, există două variante: ori se rămâne pe formula Guvernului din 2012, ori se face o restructurare guvernamentală, pentru care însă nu există deocamdată consens.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că premierul Victor Ponta trebuie să ia o decizie: ori face cele necesare pentru a continua guvernarea, "fie ia o altă decizie, pentru care este responsabil", liderul liberal arătând că este necesar ca decizia să fie luată.

Liderul PNL a precizat că premierul trebuie să ia cât mai repede o decizie în ceea ce priveşte viitorul Cabinetului, existând două variante din punctul său de vedere: acceptarea propunerilor PNL sau formarea unui alt guvern.

Antonescu a reiterat faptul că liberalii îşi menţin punctul de vedere cu privire la respingerea variantei instituirii unui nou post de vicepremier pentru PC.

"Nu cred că e vorba de negocieri, noi i-am spus încă o dată domnului Ponta care este punctul nostru de vedere, care este decizia politică a PNL şi l-am rugat să ia o decizie mai repede. Domnul Ponta are a decide dacă venim în Parlament cum am spus – fără să condiţionăm, să apară alţi vicepremieri şi alte istorii de felul acesta – sau face ceva cu ministerele vacante (...) Trebuie să ia o decizie, nu noi. Negocieri nu au ce să fie, că nu avem foarte mult ce negocia", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că în acest moment Executivul se află într-o "criză guvernamentală".

"Chestiunea cu Guvernul e simplă, domnul prim-ministru se poate gândi şi trei luni de acum încolo, dar trebuie să rezolve problema Guvernului, pentru că domnul Chiţoiu, domnul Stroe, domnul Gerea sunt demisionari. Să numească interimari, să facă ce-o şti, dacă nu doreşte să facem un lucru simplu care se impune în spiritul coaliţiei, pentru care PNL a făcut propuneri, propuneri acceptate şi considerate ca binevenite (...) Sunt două variante, premierul alege: unu, ţine cont de propunerile legitime şi acceptate ca persoane din partea partenerului de coaliţie care suntem noi sau construieşte un alt guvern care este în afara înţelegerii din USL, dar un guvern care să fie funcţional trebuie să aibă", a mai declarat liderul PNL.

El a menţionat că PNL este deschis pentru o discuţie pentru o restructurare guvernamentală, din care să rezulte un Guvern cu 14-15 ministere.

Antonescu a fost întrebat dacă se va rupe USL din cauza acestor neînţelegeri dintre liderii politici.

"Sper că nu, dar nici aşa nu poate să continue", a replicat preşedintele PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici