Şedinţă comună a guvernelor din România şi R.Moldova, în perioada următoare

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a anunţat organizarea în perioada următoare a unei şedinţe de guvern româno-moldovene, el exprimând totodată disponibilitatea României de a sprijini discuţii privind transformarea actualei forţe de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă.

424 afișări
Imaginea articolului Şedinţă comună a guvernelor din România şi R.Moldova, în perioada următoare

Şedinţă comună a guvernelor din România şi R.Moldova, în perioada următoare (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Diaconescu a avut o întâlnire de lucru cu Iurie Leancă, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Moldova. Totodată, şeful diplomaţiei române a avut întrevederi cu premierul Vlad Filat, cu Eugen Carpov, vice-ministru pentru reintegrare, şi cu Dorin Chirtoacă, primarul general al Municipiului Chişinău.

"În cadrul întâlnirii cu omologul său, ministrul Diaconescu a trecut în revistă evoluţiile din relaţiile bilaterale în plan politic, economic, precum şi în concretizarea proiectelor stabilite la nivel înalt. În acest context, a fost reiterat interesul pentru organizarea, în perioada următoare, a primei şedinţe comune de guvern, un proiect prioritar pentru agenda bilaterală, care va permite abordarea tuturor temelor comune de interes", precizează MAE într-un comunicat referitor la vizita ministrului.

Ministrul român al Afacerilor Externe a menţionat ca prioritate pentru agenda Summit-ului interguvernamental semnarea Planului de Acţiune pentru implementarea Declaraţiei privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la nivel de preşedinte, în aprilie 2010. Documentul asigură cadrul cooperării bilaterale în toate domeniile şi susţine consolidarea parcursului European al Republicii Moldova.

O altă prioritate identificată de cei doi demnitari o reprezintă dinamizarea cooperării în domeniul economic, în special în ceea ce priveşte proiectele strategice de interconectare energetică şi infrastructură. "Această şedinţă va fi anticipată de o întâlnire pregătitoare, tocmai pentru a da substanţa tehnică necesară, în legătură cu proiectele pe care le-am convenit la nivel politic şi pe care dorim să le implementăm cât se poate de rapid la nivel tehnic. Mă refer la acele proiecte de interconectare în sistemele energetice, la construcţia fizică a unor poduri şi căi de acces, modernizarea infrastructurii între cele două ţări, dar mă refer şi la aspectul unei cooperări practice la nivelul asistenţei pe care partea română o poate furniza colegilor şi prietenilor noştri din R. Moldova, în procesul şi parcursul de integrare europeană pe care îl urmează cu toată consecvenţa", a spus ministrul.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a accentuat importanţa continuării, în acelaşi ritm susţinut, a procesului intern de reformă în vederea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, susţinerea aspiraţiilor europene ale Chişinăului reprezentând o prioritate a politicii externe a României.

Cristian Diaconescu a salutat progresele înregistrate în relaţia UE - Republica Moldova şi decizia recentă de lansare a negocierilor privind Crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător. În vederea unei coordonări mai strânse pe tema parcursului european al Republicii Moldova, s-a agreat continuarea consultărilor între cele două ministere de externe.

Iurie Leancă a adresat mulţumiri României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, atât în plan strict bilateral, cât şi în susţinerea aspiraţiilor europene ale Chişinăului. Viceprim-ministrul Iurie Leancă a realizat o prezentare succintă a priorităţilor Republicii Moldova în perioada următoare, în contextul măsurilor destinate apropierii de UE.

Pe parcursul întrevederii cu premierul Vlad Filat, Cristian Diaconescu a exprimat satisfacţia pentru dinamica relaţiei bilaterale. Cei doi oficiali au convenit consolidarea cooperării sectoriale, valorificarea oportunităţilor de investiţii din Republica Moldova, precum şi pregătirea adecvată a agendei viitoarei şedinţe comune de guvern.

Totodată, potrivit MAE, "ministrul Cristian Diaconescu şi-a exprimat încrederea că forţele pro-europene de la Chişinău vor asigura ireversibilitatea parcursului european al Republica Moldova, prin continuarea reformelor interne şi soluţionarea crizei constituţionale".

De asemenea, au fost abordate evoluţiile recente în dosarul transnistrean, context în care ministrul român şi-a manifestat interesul pentru obţinerea de progrese de substanţă în cadrul reuniunii "5+2" de la Dublin, de la sfârşitul lunii februarie, care să conducă la identificarea unei soluţii durabile şi funcţionale. Subiectul a fost abordat pe larg în cadrul întrevederii cu vice-prim ministrul pentru integrare Eugen Carpov, prilej cu care ministrul Cristian Diaconescu a exprimat disponibilitatea României de a sprijini demararea discuţiilor privind transformarea actualei forţe de menţinere a păcii într-o misiune civilă, sub mandat internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici