Moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe a trecut / Ciolacu îi cere lui Orban să îl revoce pe Cîţu / Anunţul făcut de premier

Senatorii au adoptat, luni, moţiunea simplă depusă de PSD la adresa ministrului de Finanţe Florin Cîţu.

17670 afișări

Update ora 19.13 Marcel Ciolacu îi cere lui Orban să îl revoce „de urgenţă” pe Cîţu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, îi solicită premierului Ludovic Orban să îl demită „de urgenţă” pe Florin Cîţu, după ce Senatul a adoptat moţiunea simplă la adresa ministrului de Finanţe. Citeşte continuarea...

Update ora 19.09 Cîţu: Moţiunea mi-a dat o şansă de a spune adevărul. E o premieră pentru români

Primele declaraţii ale ministrului Finanţelor Florin Cîţu, în urma trecerii moţiunii de cenzură: Moţiunea mi-a dat o şansă de a spune adevărul. E o premieră pentru români

Minsitrul Finanţelor Florin Cîţu a afirmat, luni, în urma trecerii moţiunii de cenzură la adresa lui, că nu ştie care a fost miza, dar „i-a dat şansa de a veni în Parlament şi a spune adevărul”. El a spus că este o premieră pentru români ca un minsitru de Finanţe să prezinte situaţia reală.

„Nu-mi dau seama care a fost miza acestei moţiuni, pentru că nu a venit cu nimic serios, dar mi-a dat mie o şansă de a veni în Parlamentul României şi a spune adevărul. Sunt primul ministru al Finanţelor, din ultimii trei ani de zile, care a venit şi a spus adevărul. Asta este o premieră pentru români şi românii sigur vor aprecia acest lucru”, a afirmat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, luni, în urma trecerii moţiunii simple la adresa lui.

Update ora 19.00 Orban nu renunţă la Cîţu: Ar fi culmea să fie judecat de cei care au făcut praf bugetul în trei ani

Ludovic Orban a anunţat, luni, că nu îl va demite pe ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, chiar dacă Senatul a adoptat moţiunea simplă la adresa ministrului. Premierul a afirmat că PSD e ultimul partid care îşi poate exprima părerea pe tema finanţelor, după ce a făcut praf bugetul în ultimii trei ani. Citeşte continuarea...

Update ora 18.43 Cîţu, după ce Senatul a adoptat moţiunea la adresa sa: Dacă PNL îmi va cere, atunci voi demisiona

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a declarat, luni, după ce senatorii au adoptat moţiunea simplă iniţiată de PSD la adresa sa, că dacă PNL îi va cere să facă un pas în spate, atunci va demisiona.

„Vom vedea care este decizia.Dacă partidul îmi va spune să fac un pas în spate, bineînţeles că voi demisiona. Dezbaterea nu a avut nicio legătură cu ceea ce am făcut la minister, a fost o dezbatere despre postările mele de pe Facebook”, a spus Florin Cîţu, după adoptarea moţiunii simple iniţiate de PSD la adresa sa.

Senatorii au adoptat, luni, moţiunea simplă depusă de PSD la adresa ministrului de Finanţe Florin Cîţu.

Moţiunea simplă la adresa lui Florin Cîţu a trecut cu 59 de voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Votul a fost unul secret, electronic.

Potrivit regulamentului Senatului, moţiunea simplă exprimă poziţia Senatului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.

Astfel, moţiunea simplă nu obligă demiterea ministrului.

Moţiunea simplă depusă la adresa ministrului de Finanţe a fost iniţiată de PSD şi a avut ca titlu; „Guvernare PNL-numele tău este austeritate”.

Update ora 18.27 Moţiunea simplă la adresa lui Florin Cîţu a trecut cu 59 de voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Votul a fost unul secret, electronic.

Potrivit regulamentului Senatului, moţiunea simplă exprimă poziţia Senatului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.

Astfel, moţiunea simplă nu obligă demiterea ministrului.

Moţiunea simplă depusă la adresa ministrului de Finanţe a fost iniţiată de PSD şi a avut ca titlu; „Guvernare PNL-numele tău este austeritate”.

Ştirea iniţială:

Senatorii dezbat,la ora transmiterii acestei ştiri,moţiunea simplă depusă de PSD la adresa ministrului de Finanţe, Florin Cîţu.PSD îl acuză pe ministru că a promovat o rectificare bugetară negativă şi că a împrumutat România cu 3,4 miliarde de lei după doar două săptămâni de la preluarea mandatului.

„Guvernul s-a instalat, efectul energizantului a trecut şi iată că la fix o lună niciuna dintre aceste măsuri – care fantastice, care sarcastice - nu doar că nu a fost luată, dar nici măcar nu are vreo urmă de proiect în vreun stadiu de implementare! În fapt, singura „certitudine” după învestirea guvernului Orban şi instalarea dlui. Cîţu la finanţe este, în acest moment, scăderea leului în raport cu euro şi dolarul american, ceea ce se va traduce pentru populaţia României în creşterea facturilor, a preţurilor bunurilor şi tarifelor la servicii, a ratelor la creditele bancare şi inflaţie. Cursul de schimb leu / euro şi leu / dolar tinde să ajungă la maxime istorice. Băncile vând cu 4,79- 4,85 lei per euro. Dolarul creşte si el conform cotaţiilor stabilite pe pieţele internaţionale în raport cu euro. Deprecierea leului arată însă că investitorii nu privesc cu încredere viitorul României după venirea PNL la guvernare. Astfel, luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere monedei naţionale, iar principala cauza este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu, din postura de ministru de finanţe”, se arată în textul moţiunii de cenzură.

Social-democraţii îl acuză pe Florin Cîţu, astfel, că la o lună de la învestirea Guvernului nu a luat nicio măsură pozitivă, aşa cum anunţase la preluarea mandatului de ministru.

PSD îl acuză pe Cîţu că a împrumutat România, la nici două săptămâni de la preluarea mandatului de ministru, cu 3,4 miliarde de lei.

„Pentru că în luna în care s-a instalat la Ministerul Finanţelor Publice, la nici două săptămâni de când a preluat portofoliul, Ministrul Cîţu a împrumutat România cu 3,4 miliarde lei, o sumă uriaşă, la care se adaugă împrumuturi în valoare de 338 milioane euro. Mai grav este că a făcut acest lucru la nişte costuri uriaşe. Iată cum arată disecţia costrurilor la care s-au împrumutat profesioniştii din PNL: pentru obligaţiunile la 10 ani, dobânda plătită de guvern a crescut de la 4,23%, la 4,55%, adică o creştere cu 32 puncte de bază, iar pentru titlurile de stat în lei, pe termen scurt (40 – 60 de luni), dobânzile au crescut de la 3,55% la 4,09%, adică o creştere cu peste 54 puncte de bază. Asta arată încrederea pe care sistemul financiar o are în PNL sau trădează faptul că, prin declaraţiile şi poziţionarea lor, liberalii au îngenuncheat România, pur şi simplu?”, se arată în textul moţiunii.

O altă nemulţumire a PSD vizează rectificarea bugetară negativă promovată de Florin Cîţu.

„Pe termen scurt şi cât se poate de concret, atât ne-a costat împăunarea dlui Cîţu în lupta sa cu PSD, dar şi iresponsabilitatea declaraţiei cu metafora bugetelor paralele. Peste toate acestea se adaugă şi rectificarea bugetară negativă promovată de Ministrul Cîţu al Finanţelor şi îmbrăţişată de toţi miniştrii PNL. O rectificare negativă care nu doar că putea fi evitată, aşa cum au arătat toţi specialiştii adevăraţi în economie, dar care a fost iniţial promovată pentru a justifica austeritatea care va urma”, se arată în documentul consultat.

Social-democraţii susţin, în moţiunea simplă depusă, că Florin Cîţu este împotriva monedei naţionale.

„Singura realitate este că atât timp cât Cîţu vorbeşte public, economia românească are de suferit. Să îl bănuim pe domnul Cîţu de neştiinţă sau de neînţelegerea modului în care funcţionează piaţa valutară sau să ne întrebăm dacă acum, din poziţia de ales al poporului român şi de înalt demnitar al statului român, este jucător activ împotriva monedei naţionale, ajutând speculatorii de pe piaţa valutară să facă profituri importante pe spinarea românilor de rând? Bănuim că deprecierea monedei naţionale a mai fost domolită de BNR, oficialii băncii centrale încercând să calmeze pieţele prin declaraţii publice, “moral suation” si nu numai”, se mai arată în textul moţiunii.

O altă nemulţumire a PSD-ului vizează concedierile făcute de Guvernul Orban.

„Iar algoritmul pentru concedieri a fost deja stabilit – simplu, sec, procentual. Este măsura MUST-HAVE cu numărul 4 din lista lui Cîţu: introducerea principiului 85/15, adică angajaţii din sectorul bugetar nu pot să reprezinte mai mult de 15% din totalul angajaţilor din economie. Din cei aproximativ 6.000.000 de angajaţi – la stat şi în mediul privat, ar mai rămâne 900.000 de oameni să lucreze în tot sistemul de stat din cei aproximativ 1.300.000 de persoane angajate în aparatul public - ministere, agenţii, administraţie locală, profesori, medici, pompieri, poliţişti, militari, cercetători etc. Diferenţa este exact de 400.000 cât au anunţat că vor să dea afară! Dacă ar fi doar nişte cifre seci şi nişte calcule simple cu procente, am putea chiar să plusăm, dar, ce să vezi, în tot aparatul administrativ – central şi local – lucrează doar 280.000 de oameni care, evident, nu pot fi daţi afară toţi!”, mai subliniază senatorii PSD.

 

La finalul dezbaterilor, senatorii vor vota moţiunea simplă la adresa ministrului de Finanţe, Florin Cîţu.

Senatul votează, astăzi, moţiunea simplă împotriva lui Florin Cîţu

Senatul dezbate şi votează, în Plenul de luni, moţiunea simplă cu titlul „Guvernare PNL-numele tău este austeritate”, depusă de PSD împotriva ministrului de Finanţe Florin Cîţu. Audierea are loc la doar o lună de la preluarea mandatului de ministru de către senatorul liberal.

Pe ordinea de zi a şedinţei Senatului de luni se află dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple iniţiate de PSD împotriva ministrului de Finanţe Florin Cîţu. Plenul începe la ora 16:00.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat că luni va da detalii, în premieră, despre bugetul pe 2020 şi despre un plan de măsuri pentru stabilizarea economiei naţionale, după dezbaterea şi votul moţiunii simple.

Planul elaborat de Cîţu vizează şi eliminarea dezechilibrelor macroeconomice pe care economia le-a adunat în ultimii trei ani de guvernare social-democrată, potrivit ministrului de resort.

Liberalul s-a angajat, prin declaraţii publice, ca deficitul pe 2020 să se apropie de circa 3,5% din PIB şi ca rata nominală de creştere a cheltuielilor bugetare să nu fie mai mare de 4%. Aceasta din urmă este o cerere a Comisiei Europene transmisă în recomandările din luna iunie a acestui an.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că moţiunea simplă depusă de social-democraţi împotriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu constituie încă o ocazie de a prezenta "nenorocirea lăsată de guvernanţi iresponsabili". Acesta a pus la îndoială veridicitatea datelor din alcătuirea bugetului de stat al PSD.

Liderul senatorilor PSD: Moţiunea împotriva lui Cîţu va trece. Avem voturile necesare

Cosmin Preda, liderul senatorilor PSD, a declarat, luni, că moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, va fi adoptată de Senat. El a spus că sunt senatori care au votat pentru învestirea Guvernului Orban, dar care acum nu sunt mulţumiţi de deciziile economice ale Executivului.

"Declaraţiile domnului ministru Cîţu ne-au dus, din punct de vedere economic, într-o zonă în care astăzi totul este mai scump pentru România. Îl aşteptăm la Parlament cu explicaţiile de rigoare. În mod normal trece moţiunea. Avem voturile necesare. Sunt şi colegi care la învestitura Guvernului au votat pentru Guvernul Orban şi care astăzi nu se regăsesc în deciziile economice anunţate de domnul ministru de Finanţe Cîţu. Într-o logică normală, domnul Cîţu nu ar fi trebuit să fie ministru de Finanţe. Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nu au dat un aviz favorabil", a afirmat Cosmin Preda după şedinţa grupurilor reunite ale PSD din Parlament.

Acesta a precizat că în relaţia cu cetăţeanul, PSD trebuie să-şi facă datoria şi să atragă atenţia asupra derapajelor.

"Am discutat de costul împrumuturilor guvernamentale, de cuantumul lor, de cursul de schimb, de mărirea ROBOR, lucruri care se întâmplă cu o frecvenţă care te ia ameţeala. Toate cifrele s-au deteriorat într-un termen foarte scurt. Trebuie să vină să explice parlamentarilor de ce fac lucrurile aşa cum le fac", a mai afirmat Cosmin Preda.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cîţu,
finanţe,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici