Severin: Parteneriatul strategic cu Franţa este mort, Parisul să nu dea lecţii anticorupţie României

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, la RFI, că parteneriatul strategic cu Franţa este mort, că Parisul nu are poziţia morală să dea lecţii anti-corupţie României şi că nu vede nicio consecinţă a unei eventuale denunţări a MCV.

25 afișări
Imaginea articolului Severin: Parteneriatul strategic cu Franţa este mort, Parisul să nu dea lecţii anticorupţie României

Severin: Parteneriatul strategic cu Franţa este mort, Parisul să nu dea lecţii anticorupţie României (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Severin mai susţine, citat de RFI, că Franţa ar trebui exclusă din Schengen, dacă este vorba despre criteriul corupţiei, şi că România ar trebui să se retragă din Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

"Dacă astăzi România ar anunţa că nu mai acceptă aplicarea MCV, care ar fi consecinţele ? Vă spun eu: nici unele, nici unele. Pentru că, din punctul de vedere al clauzei de salvgardare, aceasta a ieşit din vigoare şi clauza de salvgardare era prevedere a Tratatului, deci nu se mai poate aplica nici un fel de sancţiune sau nici un fel de măsură în această privinţă, iar alte instrumente nu există, pentru că nici reprezentanţii Comisiei Europene nu au curajul să spună adevărul. Este vorba despre ceea ce englezii numesc «gentlemen agreement», o înţelegere între un stat şi Comisia Europeană, o înţelegere care conferă Comisiei drepturi pe care tratatele europene nu i le conferă. Deci, sub acest aspect, nimic nu s-ar putea întâmpla. Aici este un război al cuvintelor. Acest MCV a devenit un instrument de şantaj şi de discriminare la adresa României şi nu a condus şi nu poate conduce la o îmbunătăţire a performanţelor justiţiei româneşti", a spus Severin.

Severin: Ar trebui să vorbim despre excluderea Franţei din Spaţiul Schengen

Eurodeputatul crede că oficialii români ar trebui să facă lobby european pentru intrarea în Spaţiul Schengen în martie, la termen. Severin este de părere, potrivit RFI, că demersul miniştrilor francez şi german de Interne este "ilegal, imoral şi anti-european".

"România ar trebui să intre rapid în contact cu toate capitalele, pentru a arăta că demersul celor doi miniştri de Interne, francez şi german este unul ilegal, imoral şi antieuropean, nu antiromânesc. Dacă se adaugă criterii noi, cum ar fi acela al corupţiei, eu cred că atunci ar trebui să vorbim despre excluderea Franţei din Spaţiul Schengen, pentru că afaceri cum ar fi Bettancourt sau Karachi, ca şi altele, ca şi unele presiuni, pe care Franţa le-a făcut în contextul intrării României în Schengen asupra României, pentru ca România să încheie anumite contracte comerciale favorabile Franţei, toate acestea vorbesc despre corupţie. Deci când Guvernul francez actual vrea să ne dea lecţii de corupţie, eu cred că nu are poziţia morală să o facă", a spus Severin.

Severin: Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa este mort

"Trebuie să vedem dacă acest celebru parteneriat strategic mai funcţionează. După părerea mea este mort, dar trebuie să vedem dacă mai există şi vreun temei pentru ca România să rămână în Francofonie. Toate aceste lucruri trebuie discutate foarte serios cu reprezentanţii Guvernului francez şi nu prin intermediul presei, ci prin intermediul canalelor diplomatice", a mai spus Severin.

La sfârşitul lunii noiembrie 2010, Olanda şi Franţa au condiţionat aderarea României şi Bulgariei la Schengen de progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). În decembrie, Franţa şi Germania au cerut Uniunii Europene să amâne aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Baconschi, a susţinut, într-un interviu publicat luni de "Adevărul", că, în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE.

Ulterior, el a revenit, prcizând că România susţine aderarea Croaţiei la UE.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, miercuri, la şedinţa de Guvern, cerând miniştrilor să se "bată până în ultima clipă" pentru aderarea la Spaţiul Schengen în termenul stabilit, aprilie-mai 2011, avertizând însă că România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau bloca aderarea Croaţiei la UE.

Preşedintele a declarat, miercuri, la CSM, că îşi asumă responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în Spaţiul Schegen, în calitate de şef al statului.

Cotidianul "Gândul" a relatat că amânarea aderării la Schengen stârneşte semnale de ameninţare nu doar din partea diplomaţiei române, ci şi din tabăra parlamentarilor de la Bucureşti, menţionând posibilitatea respingerii, consultative, a unei cereri a Germaniei privind creşterea numărului de eurodeputaţi.

Publicaţia precizează că planul senatorilor şi deputaţilor vizează o derogare cerută de Germania, prin care Berlinul solicită statelor membre UE să fie de acord cu creşterea numărului de eurodeputaţi germani de la 96 la 99.

Între România şi Franţa este în vigoare un tratat de Parteneriat Strategic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici