Stolojan: Opinia liberalilor privind convergenţa cu zona euro e contrară intereselor României

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan afirmă că România are interesul şi obligaţia de a îndeplini criteriile pentru aderarea la zona euro, apreciind că opinia liberalilor, care nu susţin convergenţa economică şi fiscală cu ţările din zona euro, este "contrară intereselor României".

129 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Opinia liberalilor privind convergenţa cu zona euro e contrară intereselor României

Stolojan (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Interesul României şi obligaţia României potrivit tratatului de aderare la Uniunea Europeană este să îndeplinească toate criteriile pentru a adera la zona euro", a afirmat europarlamentarul Theodor Stolojan, joi, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat ce părere are despre declaraţia europarlamentarului PNL Adina Vălean, care a afirmat recent că România "se simte foarte bine în afara zonei euro" şi că liberalii nu sunt interesaţi de convergenţa economică şi fiscală a României cu ţările din zona euro, Stolojan a catalogat drept "contrar intereselor României" acest de punct de vedere.

Stolojan a susţinut că, menţinându-se în afara zonei euro, România ar rămâne "la periferia deciziilor importante".

"Un asemenea punct de vedere e contrar intereselor României. La ora actuală există o evoluţie şi o presiune în Uniunea Europeană pe care noi nu o dorim, românii, fiind încă stat membru în afara zonei euro, o presiune de a se individualiza zona euro mult mai mult decât ceea ce înseamnă în ansamblu Uniunea Europeană din punct de vedere al guvernanţei economice, din punct de vedere al dezvoltării Uniunii Europene. Există chiar propuneri ca Parlamentul European să constituie aşa, un fel de subdiviziune, fel de Parlament European în cadrul Parlamentului European numai pentru zona Euro. Sigur, noi ne vom împotrivi, ca stat membru, la aşa ceva. Dar nu putem să trecem cu vederea că cele mai importante decizii care se iau la ora actuală în Uniunea Europeană se referă foarte mult la zona Euro şi dacă România doreşte să rămână foarte mult în afara zonei Euro rămâne, vrând nevrând, la periferia deciziilor importante care se iau de către cei care sunt în zona euro dar care ne afectează în mod direct şi pe noi", a spus Theodor Stolojan.

Săptămâna trecută, europarlamentarul Adina Vălean a afirmat, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că în opinia sa România se simte "foarte bine" în afara zonei euro şi că susţine adoptarea de politici diferenţiate la nivel european pentru zona euro şi pentru zona non-euro.

Vălean preciza că nu militează pentru intrarea ţării noastre în zona euro şi nici pentru convergenţă economică şi fiscală cu statele din zona euro întrucât acest lucru ar duce la creşterea taxelor şi impozitelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici