Stolojan: Recomandările Raportului CE sunt corecte, îngrijorător e că vom fi monitorizaţi încă un an

Europarlamentarul PDL Teodor Stolojan a declarat, miercuri, că recomandările din Raportul CE sunt corecte, el apreciiind, însă, ca îngrijorător faptul că România va fi sub monitorizare încă un an, în condiţiile în care următoarea evaluare se va face în vara lui 2012.

151 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Recomandările Raportului CE sunt corecte, îngrijorător e că vom fi monitorizaţi încă un an

Stolojan: Recomandările Raportului CE sunt corecte, îngrijorător e că vom fi monitorizaţi încă un an (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Noile recomandări mi se par corecte. Noi avem instituţii la ora actuală - sigur, avem încă un timp până când noile coduri, cele patru coduri vor intra în funcţiune - dar, după părerea mea, recomandările sunt corecte. Avem instituţiile necesare, avem legislaţia sau o să avem în curând şi, practic, instituţiile pe care le avem trebuie să-şi facă datoria. Asta ne cere Comisia Europeană", a spus Stolojan.

El a apreciat ca fiind îngrijorătoare continuarea monitorizării.

"Ceea ce pentru mine este un semnal de îngrijorare este faptul că următoarea evaluare se face abia în vara anului viitor. Practic, vom fi sub monitorizare încă un an. Asta înseamnă că România nu îndeplineşte angajamentele pe care şi le-a asumat în momentul aderării şi acest lucru va fi folosit întotdeauna în orice dezbatere la nivel european ca un punct negativ la adresa României - nu numai a noastră - şi a Bulgariei", a spus Stolojan.

Întrebat dacă această amânare ar putea afecta aderarea României la Schenghen, Stolojan a spus că poziţia oficială a instituţiillor europene este că nu trebuie legate cele două procese, respectiv aderarea la Schenghen şi acest proces de monitorizare.

"În practică, însă, rezultatele procesului de monitorizare sunt folosite întotdeuna atât în Parlamentul European, în dezbateri, cât şi la nivelul Consiliului European, în problemele care privesc aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schenghen", a subliniat europarlamentarul PDL.

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul privind progresele înregistrate de justiţia din România. Documentul recomandă ca România să dovedească un istoric de decizii de management în sistemul judiciar adoptate în mod transparent şi obiectiv, inclusiv prin sistemul de promovare la ICCJ, solicită măsuri pentru intrarea în vigoare a noului Cod Civil şi cere României rezultate în anchetele vizând spălarea banilor şi lege pentru confiscarea extinsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici