Subprefectul de Timiş demis după declaraţiile despre "statul naţional unitar": "E corect ce am spus"

Subprefectul de Timiş, Zoltan Gheorghe Marossy, demis de premierul Cioloş, după ce a declarat într-un interviu că sintagma “stat naţional unitar” este eronată, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că ceea ce a spus este corect, "pentru că orice lucru făcut de om poate fi îmbunătăţit".

839 afișări
Imaginea articolului Subprefectul de Timiş demis după declaraţiile despre "statul naţional unitar": "E corect ce am spus"

Subprefectul de Timiş demis de Cioloş după declaraţiile despre "statul naţional unitar": "E corect ce am spus"(Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, fostul subprefect de Timiş a declarat că îi pare rău că Guvernul şi-a pierdut încrederea în el.

“Nu comentez decizia Guvernului pentru că prefectul/ subprefectul sunt oamenii de încredere ai fiecărui Guvern şi, ca atare, Guvernul numeşte şi schimbă prefectul/subprefectul în aşa fel încât să fie sigur că are oameni care fac ceea ce şi-a propus Guvernul. Mie îmi pare foarte rău că şi-au pierdut încrederea în mine, dar atât”, a declarat Zoltan Marossy.

Întrebat dacă regretă afirmaţiile făcute despre statul naţional unitar, fostul subprefect de Timiş a afirmat că “este vorba de scoaterea unei fraze sau două dintr-o discuţie de 55 de minute, unde subiectul nu era acesta. Altfel, ceea ce am spus eu este corect, pentru că orice lucru făcut de om poate fi îmbunătăţit. Nu am spus altceva, decât faptul că se poate îmbunătăţi. Nu ar fi corect nici să comentez, nici să contest această decizie”.

Zoltan Marossy a declarat, într-un interviu acordat pressalert.ro, că sintagma “stat naţional unitar” este eronată.

"În Constituţie, acea sintagmă e eronată (n.r. – stat naţional unitar), deoarece îi exclude pe toţi ceilalţi care nu sunt etnici români. În partea mai de vest a Europei acel «nationality» nu înseamnă cetăţenie, ci etnicitate, ori aici, când s-a făcut Constituţia, nu s-a făcut această diferenţă şi s-a preluat sintagma ad literam care ultima dată a fost în Constituţia lui Mussolini, ceea ce nu e foarte OK”, spunea Marossy.

Drept urmare, premierul Dacian Cioloş l-a demis, joi, pe subprefectul de Timiş, Zoltan Gheorghe Marossy.

''Potrivit Constituţiei, prefectul şi subprefectul sunt reprezentanţii Guvernului pe plan local. Prefectul şi subprefectul fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici, iar la numirea în funcţie depun un jurământ în care se angajează să respecte inclusiv Constituţia, nu să o interpreteze. Tuturor prefecţilor şi subprefecţilor li s-a cerut să-şi exercite funcţia respectând Constituţia şi legile ţării. În urma acestor declaraţii ale dlui subprefect, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Guvernul a decis să adopte hotărârea privind încetarea exercitării cu caracter temporar prin detaşare a funcţiei publice de subprefect al judeţului Timiş de către dl. Zoltan Gheorghe Marossy'', declara purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, după şedinţa de joi a Executivului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici