Tăriceanu comentează afirmaţia lui Ponta despre plângerea PNL după ce este lămurit că a fost de faţă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că într-un stat de drept nu trebuie acceptată posibilitatea schimbării unui guvern prin manifestaţii de stradă deoarece mecanismele democratice sunt cele care duc la formarea sau dărâmarea unui guvern, altfel se intră într-o situaţie de anarhie.

287 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu comentează afirmaţia lui Ponta despre plângerea PNL după ce este lămurit că a fost de faţă

Tăriceanu comentează afirmaţia lui Ponta despre plângerea PNL după ce este lămurit că a fost de faţă (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţia premierului, identică celei a ministrului Justriţiei, referitoare la sesizarea Parchetului General în cazul în care PNL va iniţia proteste în stradă pentru căderea Guvernului, preşedintele Senatului a spus că nu vrea să îşi exprime opinia despre afirmaţii pe care nu le cunoaşte.

"N-am asistat la declaraţia premierului (...) Nu vreau să comentez declaraţii pe care nu le cunosc, nu am luat cunoştinţă de ele", a spus Tăriceanu.

Jurnaliştii i-au amintit însă lui Tăriceanu că era în sală în momentul în care Ponta a făcut respectiva declaraţie, Triceanu arătându-se însă neîncrezător.

"Dumneavoastră îmi spuneţi despre declaraţii pe care cred că le-a făcut premierul afară, nu la ce a discutat în sală", a replicat preşedintele Senatului.

Jurnaliştii i-au explicat lui Tăriceanu că declaraţiile au fost făcute totuşi de Ponta în sala în care şi el, ca lider al coaliţiei, a participat la Comitetul Executiv al PSD, în prezenţa mass-media, şi i-au relatat despre ce este vorba. Convins într-un final de acest fapt, Tăriceanu a spus că este dispus să comenteze subiectul.

"Dacă ţinem teoria statului de drept, atunci trebuie să înţelegem că mecanismele democratice şi constituţionale sunt cele care pot duce la formarea unui Guvern şi tot ele duc la dărâmarea unui Guvern. Mai există un mecanism democratic, alegerile. Dar, între alegeri, nu există, după părerea mea, într-un stat de drept, posibilitatea să acceptăm ca prin manifestaţii de stradă să dăm jos guverne, pentru că intrăm în cu totul şi cu totul altceva, într-o situaţie de anarhie, într-o situaţie anormală, în care nu instituţiile şi votul democratic al cetăţenilor contează, ci anumite manifestaţii publice care, sigur, că au o legitimitate care este necertificată prin alegeri", a spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu a afirmat totodată că nu în stradă trebuie dusă lupta politică şi că, în opinia sa, PNL foloseşte strategia fostului preşedinte Traian Băsescu şi duce disputa politică într-o zonă a extremelor.

"Văd că modalităţile pe care actualul PNL sau, mai bine zis, noul PDL le foloseşte sunt exact aceleaşi folosite de fostul preşedinte Băsescu. Ducerea luptei politice într-o zonă a extremelor în care nu există adversităţi politice - adversarii politici se respectă, se ascultă, dialoghează - ci ducerea luptei politice pe tărâmul în care adversarii nu mai sunt adversari, ci sunt duşmani", a conchis Tăriceanu.

La începutul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, desfăşurat în prezenţa liderilor coaliţiei, Ponta a afirmat că PSD va formula împotriva PDL-PNL o plângere penală către procurorul general, în cazul în care opoziţia va chema oameni în stradă pentru a manifesta faţă de actualul guvern. Ulterior, Ponta a explicat că răspunderea în faţa legii va fi solicitată dacă PNL desfăşoară manifestări ilegale împotriva Guvernului.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici