Tăriceanu: Un nou vot la Şova nu e posibil. Parlamentul nu e un ghişeu de înregistrare a cererilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că votul în cazul lui Dan Şova nu are cum să fie repetat, arătând totodată că Parlamentul are drept suveran legat de încuviinţarea urmăririlor penale sau arestărilor şi nu trebuie să răspundă automat, ca la un "ghişeu de înregistrare a cererii".

561 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Un nou vot la Şova nu e posibil. Parlamentul nu e un ghişeu de înregistrare a cererilor

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Nu vreau să anticipez eu deciziile Curţii, ceea ce pot să vă spun este că Parlamentul are un drept suveran legat de încuviinţarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor. Prin urmare, atunci când este solicitat, el nu trebuie să răspundă automat, ca la un simplu ghişeu de înregistrare a cererii, printr-un aviz favorabil. Poate să dea aviz favorabil sau poate să nu dea aviz favorabil, după ce analizează fiecare caz în parte. Mai mult decât atât, atunci când vorbim despre libertatea individului, într-o ţară democratică, cred că acesta este cel mai preţios bun pe care-l avem şi nu trebuie să ne jucăm cu el. Nu trebuie să considerăm că aceasta este situaţia normală în care se află cineva care este înconjurat de prezumţia de nevinovăţie, să fie trimis automat în spatele gratiilor şi să fie anchetat în stare de detenţie. Există cazuri excepţionale în care încuviinţarea reţinerii preventive este logică, dar nu întotdeauna. La noi, din păcate, această practică a devenit una curentă şi este un lucru reprobabil", a declarat, la RFI, Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a susţinut că "un nou vot nu este posibil" în cazul lui Dan Şova, "pentru că legea nu acţionează în niciun caz retroactiv". "Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul domnului Şova. Votul dat în cazul domnului Şova a fost unul perfect legal", a spus el.

Tăriceanu a mai arătat, răspunzând unei întrebări, că votul în cazul Şova nu are cum să fie repetat, indiferent ce decide Curtea Constituţională. "Bineînţeles, n-are cum să fie repetat şi legea nu acţionează retroactiv. În cazul în care legea pe care Parlamentul a votat-o ieri va fi promulgată de preşedinte, ţinând cont că preşedintele are un termen de 20 de zile pentru promulgare, după aceea dacă el o va promulga, sigur că intră în vigoare şi solicitările viitoare vor putea să fie judecate, să spunem aşa şi decise cu majoritatea simplă a parlamentarilor", a arătat el.

Curtea Constituţională analizează, miercuri, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, PNL şi CSM, după ce Senatul a respins solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării a senatorului PSD Dan Şova.

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a votat, marţi, modificarea articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel că deciziile şi hotărârile se vor lua cu votul majorităţii simple a celor prezenţi în plen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici